Денят 8 ноември:

Църквата почита свети Архангeл Михаил – военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели.

Архангеловден е – православната църква почита на 8 ноември свети Архангeл Михаил – военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели, вторият по значение есенен празник след Димитровден.


На 8 ноември, през далечната 1204 година, с тържествена церемония в столицата на Второто българско царство - цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ. Титлата, с която той го благославя и коронясва, е крал.

В хода на Кресненско–разложкото въстание през 1878 г. български въстаници начело с Баньо Маринов превземат Банско.

През 1899 г. е открита жп линията Плевен-Шумен, с дължина 243 км.

В хода на Балканската война през 1912  г. на 7 срещу 8 ноември под командването на капитан II ранг Димитър Добрев българските миноносци от военният кораб "Дръзки" торпилират османския крайцер "Хамидие" по линията нос Калиакра - нос Емона.

 

2013 г.

На проф. д-р Роланд Валтер Марти се присъжда орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен "за неговия значим принос в проучването на старата българска писменост и за популяризирането на българската култура и наука".

 

 

2010 г.

Първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ“ – Гергина Тончева е пенсионирана и на нейно място е назначена Силвия Бакърджиева.

Гимназията има статут на "лицей“ към Софийския университет "Св. Климент Охридски“ по решение на Академичния съвет на СУ от 7 декември 1994 г.

Гергина Иванова Тончева е назначена за директор на гимназията при основаването й през 1977 г. Тя е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски“, със специалност българска филология. Преподава български език и литература до 1977 г. в I Немска гимназия – гр. София. В НГДЕК преподава предмета Любословие. На 17 май 2003 година е наградена с орден "Стара планина“ за изключителния й принос към българската култура и образование. На 10 октомври 2007 г е наградена с отличие на СУ "Св. Климент Охридски“ по случай 30 години от основаването на гимназията.

 

2002 г.

Завършва държавното посещение на президента Георги Първанов в Германия. Той търси подкрепа за българската кандидатура за НАТО и ЕС в разговорите си с германския президент Йоханес Рау, канцлера Герхард Шрьодер, външния министър Йошка Фишер и председателя на бундестага Волфганг Тирзе. Българският президент посещава и провинциите Тюрингия и Северен Рейн Вестфалия.

2000 г.

Президентът присъжда Орден "Стара планина" на:

1. Карл XVI Густаф, крал на Швеция – лента

2. Ларс-Ерик Льовден, министър на финансите на Кралство Швеция – първа степен

3. Стен Аск, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Швеция в Република България – втора степен

4. Ген. л-т Курт Хойо, началник на военния кабинет на Негово Величество краля на Швеция – втора степен с мечове

5. Йохан Фишерстрьом, първи маршал на кралския двор на Швеция – втора степен

6. Карин Енбом-Палмквист, началник на протокола на министерство на външните работи на Кралство Швеция – втора степен

 

 

1999 г.

На 28 януари 1999 г. дата 8 ноември е обявена за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.

 

За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил Св. Архангел Михаил).

 

1998 г.

Завършва посещението в България на уелския принц и британски престолонаследник принц Чарлс. Той пристига на 6 ноември по покана на президента Петър Стоянов.

В денят на пристигането си принц Чарлс се среща с президента на България. След срещата двамата присъстват на откриването на Български форум на бизнеслидерите. През вторият ден от визитата си заедно президента Петър Стоянов посещават Пловдив. По време на посещението си в България принц Чарлз прави дарение на университетската болница "Царица Йоанна".

 

 

1991 г.

Председателят на СДС Филип Димитров формира първото правителство на СДС, което има само относително мнозинство в парламента и разчита на подкрепата на ДПС.

 

1974 г.

Дадена е амнистия за напусналите незаконно България или останалите в чужбина българи.

 

1950 г.

Вълко Червенков е избран за генерален секретар на ЦК на БКП – длъжност, която е закрита след смъртта на Георги Димитров и сега е възобновена специално за него. Така той овладява всички ключови постове в управляващата партия и държавата.

 

1945 г.

Решение на Министерския съвет за отмяна на военното положение.

 

1912 г.

В хода на Балканската война (1912-1913 г.) на 7 срещу 8 ноември под командването на капитан II ранг Димитър Добрев българските миноносци от военният кораб "Дръзки" торпилират османския крайцер "Хамидие" по линията нос Калиакра - нос Емона.

 

 

1899 г.

Открита е жп линията Плевен-Шумен. Тя е с дължина 243 км.

 

 

1878 г.

В хода на Кресненско–разложкото въстание български въстаници начело с Баньо Маринов превземат Банско.

 

 

1204 г.

С тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ. Титлата, с която той го благославя и коронясва, е крал. В цялата си дълга кореспонденция с папата Калоян иска за себе си титлата император, а за своя архиепископ – титлата патриарх. Той с нищо не показва, че папата не е задоволил исканията му. Калоян просто приема получените титли като идентични с желаните.

На тази дата са родени:

 

1930 г.

Роден е Димитър (Митко) Трифонов Палаузов – българско дете увлечено от родителите си в партизанското движение. Няколко месеца живее с майка си в нелегалност в Габровско. Загива заедно с нея при ликвидирането на въоръжена нелегална група в Габровския балкан на 1 април 1944 г.

 

 

1875 г.

Роден е Андрей Димитров Протич – български учен и общественик, археолог, художествен критик, белетрист, изкуствовед.

На тази дата умират:

2017 г.

На 51-годишна възраст умира Стелиян Стойчев, съавтор на Конституцията и най-младият депутат във Великото народно събрание (1990-1991). Също е известен с участието си в протестите на "Екогласност“ от октомври 1989, както и с факта, че е един от създателите и ключовите фигури на първата свободна младежка организация, възникнала след 45 години комунизъм - Независимото студентско дружество (НСД).

 

1933 г.

Умира Андрей Тасев Ляпчев - български държавник, икономист и кооперативен деец. Един от лидерите на Демократическата партия и Демократическия сговор.

 

 

1895 г.

Умира Никола Георгиев Кабакчиев – български търговец, деец на национално-освободителното движение, братовчед на Хр. Кабакчиев.

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници :

 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;