На тази дата през 1952 г. Елизабет II е обявена за кралица на Англия след смъртта на баща й Джордж VI. През 2002 г. започват 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ). През 1904 г. японският флот напада корабите на руската Тихоокеанска ескадра в Порт-Артур. През 1807 г. Наполеон разбива руско-пруските войски в Източна Прусия. През 1600 г. Джордано Бруно е осъден на смърт от Инквизицията. Възгледите на Бруно съдържат диалектически положения. През 1250 г. по време на Седмия кръстоносен поход (1248-1254 г.) кръстоносците са разбити при Ал-Мансур в Египет. 

2018 г.  

Гамбия официално се присъединява към Общността на нациите пет години след оттеглянето ѝ, когато в изявление, излъчено по държавната телевизия, се казва, че Гамбия няма да бъде част от организация, представляваща продължение на колониализма. 

2018 г.  

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се среща с президента на Гватемала Джими Моралес. Тръмп благодари на Моралес, че е подкрепил решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. 

2017 г.  

Командирът от Донецката народна реупублика Михаил Толстих, по-известен от като "Гиви", е убит при взрив на бомби в Макивка, Донецка област. Длъжностни лица на ДПВ обвиняват службата за сигурност на Украйна за атаката. 

2017 г. 

Шестима афганистански работници от Червения кръст са застреляни от подозирани екстремисти на Ислямска държава в северната провинция Афганистан Джаузджан. Двама други работници от Червения кръст са отвлечени. 

2017 г.  

Неидентифицирани въоръжени мъже нападат хотел в Босасо, Сомалия. Убити са най-малко четирима охранители и двама екстремисти. Предполага се, че извършители на атаката са членова на Ал-Шабаб, макар че групата отрича да има някаква намеса. 

2017 г.  

Йемен преоценява разрешението, което даде на Съединените щати да извършат мисии по специални операции срещу заподозрени терористични групи поради цивилните смъртни случаи при нападението от 29 януари.  

2017 г.  

Повече от 10 000 души са останали без дом, след като пожар опустошава гъсто населен квартал на филипинската столица Манила. 

2017 г.  

Турското правителство освобождава отработа повече от 4400 държавни служители в последната чистка в страната след неуспешния опит за преврат миналата година. 

2017 г.  

Правителството на румънския премиер Сорин Гриндяну оцелява след вота на недоверие, провокиран от предложението му за декриминализиране на някои корупционни престъпления.  

2013 г.  

Френските военни в Мали изтласкват ислямистите от последния голям град Тесалит. 

2012 г.  

Вицепрезидентът на Малдивите Мохамед Вахиду Хассан Маник дава клетва като президент на страната. Хиляди привърженици на бившия президент Мохамед Нашид протестират на главния площад на столицата. В тълпата е и самият Нашид. Полицията използва сълзотворен газ за да разпръсне демонстрантите. 

2012 г.  

Геолози от Йейлския университет развиват напълно нова теория на суперконтинентите. Според публикация в британското списание Nature, процес, наречен ортоверсия, формира следващ суперконтинент на 90 градуса спрямо географския център на своя древен предшественик. Един от авторите на доклада - Рос Мичел, и неговите колеги достигат до новата теория след анализ на магнетизма в пластовете на древни скали. Те забелязват, че всеки суперконтинент преминава през серия от ротации наляво и надясно около стабилна ос, разположена на екватора, като всеки нов континент се образува на 90 градуса спрямо предишния. Според предложената теория най-старият суперконтинент е Ваалбара, формирал се преди 3,6 млрд. години, следван от Колумбия (или Нуна) преди 1,8 млрд. години, Родиния преди 1 млрд. години и Пангея. Следващият е наречен Амазия, който ще се формира след 50 до 200 млн. години. 

2011 г.  

Между Американската и Руската академия на науките е сключен договор за широко сътрудничество между двете институции, подписан във Вашингтон под председателството на президентите на двете академии – Ралф Цимерман и Юрий Осипов. Обсъдено е сътрудничество в областта на енергоефективността и алтернативните източници на енергия, както и на разработването на иновационни технологии в медицината. Руските учени запознават американските си колеги с пет ключови направления за модернизацията на Русия, определени от президента на Русия Дмитрий Медведев, който заявява, че държавата е пълна с решимост да развива науката и да подкрепя учените, изтъквайки че научната конкуренция и участието в чуждестранни проекти са определящи за развитие на науката и иновациите, а развитието и модернизацията на страната е невъзможна без влагане на пари в наука. 

2002 г.  

Започват 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ).  

1965 г.  

В Англия е забранено рекламирането на цигари по телевизията. 

1952 г.  

Елизабет II е обявена за кралица на Англия след смъртта на баща й Джордж VI. Елизабет II (Елизабет-Александра-Мери) (1926 г.) е кралица на Обединеното кралство Великобритания от династията Уиндзор. Тя е дъщеря на крал Джордж VI и Елизабет Анжела-Маргарет. През Втората световна война помага в женските служби. Омъжена е за лейтенанта от британската марина Ф. Маунтбатън (1947 г.), с когото имат 4 деца: Чарлз (1948 г.), Ана (1950 г.), Андрю (1960 г.), Едуард (1964 г.). 

1948 г.  

Сталин одобрява плана за създаване на атомна бомба. 

1931 г.  

Състои се тържественото откриване на новата столица на Индия - Ню Делхи. 

1924 г.  

В САЩ за пръв път за екзекуция е използвана газова камера. 

1923 г.  

Алберт Айнщайн става първият почетен гражданин на Тел Авив. Алберт Айнщайн (1879-1955 г.) е германски физик теоретик и математик, един от създателите на съвременната физика. През 1900 г. се дипломира като преподавател по физика в Цюрихската политехника. През 1902 г. започва работа във федералното Бюро за патенти в Берн като експерт. През 1933 г. емигрира в САЩ. Създава частната (1905 г.) и общата (1907-1916 г.) Теория на относителността. Автор е на основни трудове по квантова теория на светлината (въвежда термина "фотон", 1905 г.; открива Закона за фотоефекта, основния закон на фотохимията, наречен Закон на Айнщайн; теоретично доказва индуцираното излъчване, 1917 г.). Развива статистическата теория на Брауновото движение, като полага основата на теорията за флуктуацията; създава квантовата статистика на Бозе-А. От 1933 г. работи върху космологията и единната теория на полето. Инициатор е на създаването на Йерусалимския университет (1925 г.). През 30-те години на ХХ в. се обявява срещу фашизма, а през 40-те години - срещу използването на ядрено оръжие. През 1940 г. пише писмо до американския президент за опасността от създаването на ядрено оръжие в Германия, с което стимулира ядрените изследвания в САЩ. Получава Нобелова награда през 1921 г. за трудовете му по теоретична физика (конкретно за закона за фотоефекта). 

1910 г.  

В САЩ е създадена организацията на бойскаутите. 

1908 г.  

В Москва се състои премиерата на втората симфония на Рахманинов. Сергей Рахманинов е руски композитор, пианист и диригент. Завършва Московската консерватория. През 90-те години на ХIХ в. печели популярност като пианист, диригент и композитор. В периода 1904-1906 г. е диригент на Болшой театър. От декември 1917 г. е емигрант (от 1918 г. живее в САЩ). По-известни произведения: 4 концерта и "Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър", прелюдии, етюди картини за пиано, 3 симфонии, поемата "Островът на мъртвите" за оркестър, кантатата "Пролет", поемата "Камбани" за хор и оркестър, оперите "Алеко" (1892 г.), "Скъперникът рицар" и "Франческа де Римини" (1904), романси и много др. 

1904 г.  

Японският флот напада корабите на руската Тихоокеанска ескадра в Порт-Артур. Преди това на 6 февруари Япония прекъсва дипломатически си отношения с Русия. Започва Руско-японската война (1904-1905 г.), която избухва вследствие на съперничеството на Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея. 

1903 г.  

Великите сили одобряват програмата за реформи в Македония, т. нар. Пъдарски реформи. Проектът е изработен след Горноджумайското въстание 1902 г. и има за цел да предотврати ново революционно надигане на християнското население в Македония. За да попречи на намесата на Великите сили във вътрешните дела на империята, султанът бърза да обяви, че започва реформи в европейските владения. Хилми паша е назначен за главен инспектор, който да следи за прилагането на реформите в европейските вилаети. Великите сили не остават удовлетворени от предвижданите от турското правителство мероприятия и изработват нов проект за реформи. Според него с помощта на чуждестранни офицери трябва да се реорганизират турската жандармерия и полиция. Предвижда се заменяне на натуралния десятък с поземлен данък, обособяване на отделен бюджет за вилаетите, както и в християнските села за пъдари да бъдат назначавани само християни. Турското правителство възприема предложените му реформи, но не ги прилага на практика. 

1885 г.  

Отпечатан е първият разказ на Бърнард Шоу.  

Джордж Бърнард Шоу е английски драматург, по произход ирландец. Ранните си години прекарва в Дъблин. Завършва училище през 1871 г., а през 1876 г. заминава за Лондон. Занимава се с журналистика, пише музикални рецензии и художествени произведения. Автор е на романите: “Неразумният брак" (1880 г.), “Любовта на артиста" (1881 г.), “Професията на Кешъл Байрон" (1882 г.) и др. Лидер е на “Фабианското общество", пропагандира идеите на социализма, издавайки трактати, брошури и книги. Първата пиеса на Бърнард Шоу - “Домът на вдовицата" (1892 г.), предизвиква скандал и няма успех. Пише сборника “Неприятни пиеси" (1898 г.), който е последван от втори цикъл - “Приятни пиеси": “Оръжие и човек" (1894 г.), “Кандида" (1894 г.), “Избраник на съдбата" (1895 г.), “Ще поживеем, ще видим" (1895 г.). Третият цикъл включва пиесите: “Три пиеси за пуритани" (1901 г.): “Ученик на дявола" (1896-1897 г.), “Цезар и Клеопатра" (1898 г.), “Обръщението на капитан Брасбаунд" (1899 г.). Бърнард Шоу е един от създателите на съвременната “драма на идеите". Други негови пиеси са: “Другият остров на Джон Бул" (1904 г.), “Майор Барбара" (1905 г.), “Дилемата на лекаря" (1906 г.), “Женитба" (1908 г.), “Разобличението на Бланко Поснет" (1909 г.), “Първата пиеса на Фани" (1911 г.), “Андрокъл и лъвът" (1913 г.), “Пигмалион" (1913 г.), “Дом, в който се разбиват сърцата" (1913-1919 г.), “Назад към Матусалем" (1918-1920 г.), “Света Йоана" (1923 г.) и др. След няколко години почивка се връща към драматургията със своите комедии: “Кошница с ябълки" (1929 г.), “Лошо, но истина" (1931 г.), “Милионершата" (1936 г.), “Женева" (1938 г.) и др. Последните му пиеси са “Милиардите на Байант" (1948 г.) и “Измислени басни" (1950 г.). През 1925 г. получава Нобелова награда за литература. 

1815 г.  

Виенският конгрес осъжда търговията с роби. Конгресът се провежда от 1 октомври 1814 г. до 9 юни 1815 г. във Виена. Той се занимава с определянето на държавните граници в Европа след Наполеоновите войни. Във Виена се събират 216 представители на европейските държави, сред които са руският и австрийският императори, пруският, датският, вюртембергският и баварският крал, канцлери и видни политически дейци. Решенията на конгреса са взети от Прусия, Русия, Австрия и Англия. Основни задачи на четирите са: 1) възстановяването на старите монархически и феодални порядки в покорените от Наполеон страни; 2) отслабване на Франция и създаване на гаранции против възстановяването на бонапартисткия режим и опитите за нови завоевания; 3) преразпределяне както на колониите, така и на европейските страни в интерес на държавите победителки и 4) повсеместна борба с революционното движение. 

1807 г.  

Наполеон разбива руско-пруските войски при Прейсиш-Ейлау (Източна Прусия). 

1724 г.  

Петър I издава указ за създаването на Руската академия на науките. 

1600 г.  

Джордано Бруно е осъден на смърт от Инквизицията. Той е италиански философ. Материализмът му се проявява под формата на пантеизъм. Възгледите на Бруно съдържат диалектически положения. Развива системите на Н. Кузански и Н. Коперник, като приема, че Вселената е безкрайна. Разобличава суеверието и схоластиката. Преследван е от католическата църква. Прекарва 8 години в затвора. Осъден е от Инквизицията и изгорен на клада. Основните му съчинения са - "За причината, началото и единното", "За безкрайността, Вселената и световете", "За монадата, числото и фигурата". 

1562 г.  

150 френски хугеноти се отправят към Флорида, за да основат колония. 

1250 г.  

По време на Седмия кръстоносен поход (1248-1254 г.) кръстоносците са разбити при Ал-Мансур в Египет. 

На тази дата са родени:



1925 г.  

Роден е Джек Лемън (Джон Улиър Лемън-трети) - американски актьор комик, режисьор и продуцент. Учи в Харвардския университет. Участва във Втората световна война като морски офицер. Впоследствие заминава за Ню Йорк, за да стане артист. През 1947 г. пробива в "сапунени тв опери". Кариера си в Холивуд започва с филма "Мистър Робертс" (1955 г.) на Дж. Форд, за който печели първата си награда "Оскар" (1956 г.). Втората статуетка печели през 1974 г. за филма "Спасете тигъра" (1973 г.). През 1980 г. получава награда "Давид". Небивал касов успех има филмът "Сърдити старчета" (1993 г.) (с участието на У. Матау и С. Лорен), последван от "Сърдити старчета-2" (1995 г.). Получава награда "Оскар" за цялостно творчество. Филмография: "Това трябваше да се случи на вас" (1954 г.), "Мистър Робъртс" (1955 г.), "От това няма да избягаш" (1956 г.), "Някои го предпочитат горещо" (1959 г.; с М. Монро), "Нежната Ирма" (1963 г.), "Дни на вино и рози" (1963 г.; награда в Сан Себастиан), "Аванти!" (1972 г.), "Спасете тигъра" (1973 г.), "Летища" (1977 г.), "Китайски синдром" (1979 г.; с Дж. Фонда; н. в Кан), "Безследно изчезнал" (1981 г.; награда в Кан, 1982 г.), "Татко" (1989 г.), "J. F. K." (1991 г.), "Сърдити старчета" (1993 г.), "Сърдити старчета-2" (1995 г.), "Хамлет" (1996 г.), "12 разгневени мъже" (1997 г.) и др. Умира на 27 юни 2001 г. 

1867 г.  

Роден е Макс Десуар – германски философ, естетик, медик и психолог. Учи при Дилтай и Брентано. В периода 1897-1935 г. е професор в Берлинския университет. Той е основоположник на общото изкуствознание, основател и редактор на "Списание по естетика и общо изкуствознание" (1908 г.), основател на Дружество по естетика и общо изкуствознание (1909 г.), както и организатор на Първия Международен конгрес по естетика (Берлин, 1913 г.). През 1935 г. нацистите го лишават от всички длъжности. Назначен е като преподавател в институт във Франкфурт на Майн след края на войната. 

1834 г.  

Роден е Дмитрий Менделеев – руски химик, разностранен учен, педагог, обществен деятел. Завършва висшето си образование в Париж. Известно време прекарва в Пенсилвания и Кавказ, където изучава петрола. През 1869 г. открива Периодичния закон за химичните елементи. Автор е на повече от 500 труда, между които класическият “Основи на химията" (ч. 1-2, 1869-1871 г.). Автор е на фундаментални изследвания по химия, въздухоплаване, метеорология, икономика, просвета и др. Той е един от инициаторите за създаване на Руското химично общество (1868 г.). Професор е в Петербургския университет (1865-1890 г.); академик е от 1880 г. (избирането му е подложено на балотаж, което предизвиква обществен протест). Той е организатор и пръв директор (от 1893 г.) на Палатата за мерките и теглилките (която днес носи неговото име). 

1828 г.  

Роден е Жул Верн - френски писател, един от създателите на научнофантастичния роман. В края на 1862 г. излиза първият му роман "Пет седмици с балон", след което публикува повече от 65 научнофантастични, приключенски, географски и социално-сатирични романи, много повести и разкази. Автор е на: "Пътешествие към центъра на Земята" (1864 г.), "Около луната" (1869 г.), "Децата на капитан Грант" (1860-1868 г.), "20 000 левги под водата" (1869-1870 г.), "Около света за 80 дни" (1872 г.), "Михаил Строгов" (1874 г.), "Петнадесетгодишният капитан" (1878 г.), "Тайнственият остров" (1875 г.), "От земята до луната" (1865 г.) и много др. Жул Верн е автор и на трудове по география и история на географските открития. 

1820 г.  

Роден е Уилям Шермън - американски военачалник, генерал (1869 г.). През 1840 г. завършва Военната академия в Уест Пойнт. Служи в артилерията. Участва във войната на САЩ в Мексико (1847-1948 г.). От 1859 г. е началник на военно училище. През Гражданската война (1861-1865 г.) командва полк, бригада и дивизия в Северната армия, от юли 1863 г. е бригаден генерал. Участва в сраженията при Манасас, Уайгсбърг, Чатануге и др. От март 1864 г. командва армия, която осъществява успешния “марш до морето" (през септември заема Атланта). В началото на 1865 г. армията му се връща на север и се явява в тил на противника. Преминавайки за около година повече от 1300 км, армията му се обединява близо до Ричмънд с армията на ген. Грант, обкръжават главните сили на южняците, командвани от ген. Р. Лий, които капитулират (април 1865 г.). От 1869 г. до 1883 г. е командващ армията на САЩ. Автор е на спомени, публикувани през 1875 г. Умира на 14 февруари 1891 г. 

1805 г.  

Роден е Луи Бланки – френски социалист, публицист и журналист. Създава теорията и тактиката на заговорническата борба (бланкизъм, "Без Бог, без господар"). Смята, че чрез заговор пролетариатът трябва да вземе властта и организира диктатура в обществото. Привърженик е на карбонарите, лидер на републиканците. Участва в революциите във Франция през 1830 г. и 1848 г. Заради своите крайни радикални убеждения и участия в терористични действия Бланки прекарва около 37 години от живота си в затвора (наричат го "вечният затворник"); 2 пъти е осъждан на смърт, присъдите му са заменяни с доживотен затвор (1837-1870 г.). Той е публицист и журналист. Сред популярните му трудове са: "Последна дума" (1871 г.), "Социална критика" (2 т., 1885 г.) и др. 

На тази дата умират:



1999 г.  

Умира Айрис Мърдок - английска писателка. Родена е на 15 юли 1919 г. Следва класическа филология в Оксфорд (1938-1942 г.) и философия в Кембридж (1947-1948 г.). Преподава философия в Оксфорд. Автор е на “В мрежата"(1954 г.); “Черният принц" (1972 г.), “Морето, морето…"(1978 г.), “Ученикът на философа"(1983 г.), “Алоето и зеленото"(1965 г.), “Добрият чирак" (1986 г.). 

1957 г.  

Умира Валтер Боте – немски физик, лауреат на Нобелова награда за физика за 1954 г. Професор е в Берлинския (1929 г.), Хесенския (1930 г.), Хайделбергския (1932-1934 г., 1946 г.) университет. От 1934 г. ръководи Физическия институт "Кайзер Вилхелм". Разработеният от него метод на съвпаденията получава широко приложение в атомната физика. През 1925 г. заедно с Гайгер доказва, че при разсейване на гамалъчите на електрони се спазва законът за съхранение на енергията. През 1929 г. (съвместно с В. Колхьорстер) прилага метода на съвпаденията към изследването на космическите лъчи. През 1930 г. заедно с Г. Бекер открива, че при облъчване на полоний, берил и някои други леки елементи с алфачастици възниква проникващо излъчване, което (както доказва Дж. Чедуик през 1932 г.) се състои от неутрони. През 1937 г. Боте и В. Гентнер първи наблюдават превръщането на тежки ядра под въздействие на гамаизлъчване. 

1935 г.  

Умира Макс Либерман – германски художник от еврейски произход, професор. През 1920 г. става президент на Художествената академия в Берлин. Той е представител на импресионизма в Германия. Учи в Берлин (1866-1868 г.) и Ваймар (1868-1872 г.), живее в Париж, Мюнхен и Берлин. Сред популярните му творби са: "В ателието", "Предачки на чекрък", "Играчи на поло", "Морски бряг" и др. Автор е и на портрети ("Хауптман" и др.). 

1921 г.  

Умира Пьотър Кропоткин – руски революционер, публицист, социолог, географ, теоретик на анархизма. Пише “Анархията, нейната философия и нейният идеал" (1896 г.). Близък е на Бакунин. Автор е на мемоарите “Записки на революционера" (1899 г.), “Идеали и действителност в руската литература" (1905 г.), “Етика" (ч. I, 1921 г.), “История на Френската революция" (на френски 1909 г., на руски 1914 г.). 

1909 г.  

Умира Мечислав Карлович – полски цигулар, композитор, диригент. Принадлежи към музикантите от групата “Млада Полша" (от 1906 г.). Пише симфонията “Възраждане" (1902 г.), Литовска рапсодия (1906 г.), Концерт за цигулка и оркестър (1902 г.), симфонични поеми, инструментална музика, песни и др. 

1877 г.  

Умира Чарлс Уилкс - американски изследовател на Океания и Антарктида. Роден е на 3 август 1798 г. Ръководи комплексна експедиция, която изследва и описва около 260 острова на Полинезия (1838-1842 г.). При търсенето на южния магнитен полюс открива земя и изказва предположение, че това са бреговете на континента Антарктида (1840 г.). 

1871 г.  

Умира Мориц фон Швинд - австрийски живописец, график, илюстратор и педагог, професор (от 1847 г.). Роден е на 21 януари 1804 г. във Виена. Учи във Виенската (от 1821 г.) и Мюнхенската (от 1828 г., при П. Корнелиус) художествена академия. Работи основно в Мюнхен, където е преподавател в Мюнхенската художествена академия. Виден представител е на късния романтизъм в немско и австрийско изкуство от ХIХ в.: стенописи в резиденции в Мюнхен (1833-1834 г. и 1836 г.), в Карлсруе (1839-1844 г.) и Вартбург (1854-1856 г.), Германия, във Виенската опера (1864-1867 г.); “Странстванията на Франкенщайн" (1843-1844 г.), “Утринен час" (1858 г.), “Сватбено пътешествие" (1862 г.), цикъл картини и големи акварели по теми от приказки (“Прекрасната Мелузина", 1868-1870 г.). 

1587 г.  

Умира Мария Стюарт - шотландска кралица. Родена е през 1542 г. На 16 години сключва брак с френския крал Франсоа II. Овдовява след 2 години и се завръща в Шотландия. Води борба срещу Реформацията и английската кралица Елизабет I Тюдор. Привърженичка е на католицизма. През 1567 г. е пленена от въстаналите калвинисти и принудена да се отрече от престола. Екзекутирана е по заповед на английската кралица Елизабет І след 19 години затвор в Англия. 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;  

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

National Geographic Arhive; 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

Енциклопедии – “LAROUSSE" 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни";