През 1885 г. - в защита на Съединението под знамената е свикано народното опълчение. 1912 г. - по време на Балканската война (1912-1913 г.) започват първите военни действия срещу Османската империя. В периода 7 – 15 октомври българските части овладяват поречието на река Арда. Последвалата турска контраатака е отблъсната в дните между 15 и 25 октомври. 1915 г. - в хода на Първата световна война (1914-1918 г.) българските войски освобождават Куманово. Англо-френският флот обстрелва българските пристанища на Бяло море, Дедеагач и Порто Лагос. През 1941 г. - от Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас" под ръководството на Задграничното бюро с говорител Станке Димитров-Марек. В периода 13 септември – 7 октомври край Добрич са спуснати с парашути две групи по 5 души българи-инструктори за партизанското движение, начело с Атанас Дамянов и Груди Филипов, изпратени от съветското разузнаване. “Народен глас" е нелегален радиопредавател на български език, установен през септември 1941 г. на територията на бившия СССР. 1950 г. - Турция едностранно затваря границата с България и прекратява потока на изселващи се български турци. Поводът е преминаването на границата от семейства от ромски произход, които не са снабдени с турски входни визи и които нямат право да се изселват. В края на месеца около 5000 български турци се струпват на границата. На 7 октомври е роден българския режисьор Теди Москов. На тази дата умира: доц. Севелина Гьорова, български изкуствовед. 

1986 г.

България започва неофициални преговори с Европейската икономическа общност (ЕИО).

Европейската икономическа общност е митнически съюз на държавите от Западна Европа, известен още като Общ пазар. Създава се през 1958 г. с подписването на договор в Рим, когато Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург се съгласяват да влязат в митнически съюз с общи външни митнически тарифи, свободно движение на работна сила и капитали и обща селскостопанска политика.

1950 г.

Турция едностранно затваря границата с България и прекратява потока на изселващи се български турци. Поводът е преминаването на границата от семейства от ромски произход, които не са снабдени с турски входни визи и които нямат право да се изселват. В края на месеца около 5000 български турци се струпват на границата.

1941 г.

От Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас" под ръководството на Задграничното бюро с говорител Станке Димитров-Марек.

“Народен глас" е нелегален радиопредавател на български език, установен през септември 1941 г. на територията на бившия СССР. Ръководи се Задграничното бюро на Централния комитет на Българската работническа  партия. Негов организатор и главен ръководител е Димитров-Марек. Заедно с нелегалната радиостанция "Христо Ботев" много активно агитира срещу прохитлеристката политика на управляващите кръгове в България, информира аудиторията за военните действия на Източния фронт и пр. Преустановява предаванията си през пролетта на 1944 г.

1941 г. 

В периода 13 септември – 7 октомври край Добрич са спуснати с парашути две групи по 5 души българи-инструктори за партизанското движение, начело с Атанас Дамянов и Груди Филипов, изпратени от съветското разузнаване. На 18-19 септември около Трявна са спуснати 7 души, водени от Стоян Палаузов, а около Хасково - 5 души начело с Продан Табаков. На 6-7 октомври са спуснати 8 души, водени от Йордан Кискинов - между Солун и Сяр. От 54 души до края на годината остават 14, останалите загиват в сражения с полицията.

1915 г.

В хода на Първата световна война (1914-1918 г.) българските войски освобождават Куманово. Англо-френският флот обстрелва българските пристанища на Бяло море, Дедеагач и Порто Лагос.

1912 г.

По време на Балканската война (1912-1913 г.) започват първите военни действия срещу Османската империя. В периода 7 – 15 октомври българските части овладяват поречието на река Арда. Последвалата турска контраатака е отблъсната в дните между 15 и 25 октомври.

1885 г.

В защита на Съединението под знамената е свикано народното опълчение

1879 г.

Проведени са избори за Областно събрание на Източна Румелия. В 56-членното областно събрание влизат общо 40 българи.

1868 г.

Високата порта предлага на Цариградската патриаршия два нови проекта за разрешаване на българския църковен въпрос (българският църковен въпрос се състои в борбата на българския народ за независимост на българската църква от Цариградската патриаршия). В придружителното писмо към документа се изтъква, че разпрата между българската църква и Цариградската патриаршия е продължила много дълго и е крайно време да се намери изход от създалата се ситуация.

Църковно-националната борба е църковно-икономическо, културно и национално-политическо движение на българския народ през ХIХ в. срещу гръцкото духовенство, управляващо Цариградската (Вселенската) патриаршия за извоюване на самостоятелна Българска църква.

<b>На тази дата са родени:</b>

1960 г.

Роден е Теди Москов - български режисьор. 

<b>На тази дата умират:</b>

2007 г.

Умира доц. Севелина Гьорова

Севелина Гьорова е български изкуствовед, театрален критик и университетски преподавател, доктор на изкуствознанието. Родена е на 12 април 1934 г. На 24-годишна възраст става драматург, впоследствие главен драматург на Народния театър "Иван Вазов“, като изпълнява тази длъжност до 1978 г. В периода 1966 - 1968 е главен драматург и на театър "Сълза и смях“. Автор е на книги по проблемите на драматургията и театъра и на 16 монографии за видни български артисти и режисьори, по-важните от които са "Театрален триумвират“, "Диалог с времето“, "Триединството на театъра“, "Ловци на мигове“. Умира на 7 октомври 2007 г. Блъсната е от тролейбус на път за Кукления театър в Стара Загора.

<b>За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:</b>

<i>Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

<b>Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.; </b></i>