На 7 ноември (25 октомври стар стил) избухва Октомврийската революция - днес наричана и преврат - организирана и извършена от болшевишката партия под ръководството на В. И. Ленин. Създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари, начело с Ленин. На тази дата през 1996 година е изстреляна сондата "Марс глобъл сървейър", която достига Червената планета през септември 1997 г. и започва да прави карта на повърхността й. От данните, предадени от сондата, става ясно, че на повърхността на Марс има следи от огромни пропасти и мощни прашни бури.</i>

2017 г.

Сирия се присъединява към Парижкото споразумение за климата.

2017 г.

Избирателите в Ню Джърси и Вирджиния избират нови губернатори, а гражданите на Ню Йорк гласуват на избори за кмет на метрополията.

В надпреварата в Ню Джърси демократът Фил Мърфи надделява над републиканката Ким Гуаданьо, а във Вирджиния демократът Ралф Нортъм побеждава Ед Гилеспи.

В Ню Йорк Бил де Блазио печели втори мандат начело на града.

2016 г.

Лидерите на северен и южен Кипър се срещат в Швейцария, за да подновят разговорите за обединението на острова.

2016 г.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили подава оставка като управител на украинския район Одеса, като се позова на корупцията в Одеса като основна причина.

2014 г.

В резултат на полицейска операция Onymous на ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ в 16 европейски страни и САЩ са закрити над 400 сайта от мрежата Tor посредници на търговия със забранени стоки, сред които и най-големият онлайн магазин за нелегална стока Silk Road. Арестувани са над 17 човека сред които създателят на новата версия на сайта американския гражданин Блейк Бентал. Конфискувани са и биткойни на стойност над 1 милион долара.

2013 г.

Европейската централна банка снижава лихвения процент до рекордните 0,25 %. С този ход банката се опитва да поощрява банките да вземат заеми, които после да бъдат предоставени за бизнеса и съответно да се развива икономиката в ЕС и еврозоната.

2012 г.

Земетресение с магнитуд 7.4 в Гватемала отнема живота на 52-ма човека. 131 къщи са разрушени, прекъснато е електроснабдяването на 73 хиляди домакинства. Най-пострадали е департаментът Сан Маркос на Тихоокеанското крайбрежие на малката централноамериканска държава. Намира на около 250 километра западно от столицата Гватемала.

Френският писател Жером Ферари получава наградата "Гонкур“ за 2012 г., която му се присъжда за книгата "Проповед за падането на Рим“.

2011 г.

На Червения площад в Москва е проведен тържествен парад, посветен на 70-годишнината от началото на защитата на Москва от нацистите през Втората световна война. До 2005 г. ежегодно на 7 ноември се провеждат паради по случай болшевишката революция от 1917 г. Премахнат е от руското правителство на 7 ноември 2005 г.

Георгиос Папандреу-младши подава оставката на правителството, което оглавява от 6 октомври 2009 г.

2007 г.

Провежда се операция Планинска буря е операция, започната от полицията на Република Македония срещу въоръжените албанци в района на планината Шар в западната част на страната. Селата Бродец, Весала и Вейче близо до Тетово в подножието на Шар са замесени в битката.

КФОР – силите на НАТО в Косово, увеличават нивото на войската си откъм косовската страна на границата, преди да започне операцията.

2006 г.

Арнолд Шварценегер е преизбран за губернатор на Калифорния. Губернаторът на Калифорния е най-висшият пост на изпълнителната власт в щатското правителство, чийто задължения включват ежегодната реч за състоянието на щата, внасянето на щатския бюджет и следене за спазването на щатските закони.

1996 г.

Изстреляна е сондата "Марс глобъл сървейър", която достига Червената планета през септември 1997 г. и започва да прави карта на повърхността й. От данните, предадени от сондата, става ясно, че на повърхността на Марс има следи от огромни пропасти и мощни прашни бури.

1989 г.

В Канбера, Австралия, на консултативния форум се създава Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС). Идеята за АТИС датира от 1982 г. и принадлежи на министър-председателя на Япония Дзенко Судзуки. Страни-учредителки са Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Република Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините и Япония.

1972 г.

В Русе е открито телевизионно студио, а до края на годината влиза в действие и районният телевизионен център в града.

1944 г.

В хода на Втората световна война (1939-1945 г.) Единадесети конен дивизион на 7-а пехотна дивизия освобождава Валандово и Удово.

Франклин Делано Рузвелт е избран за четвърти пореден път за президент на САЩ.

Франклин Делано Рузвелт е 32-рият президент на САЩ (1933 г.-1945 г.), от Демократическата партия (избиран е 4 пъти). Роден е през 1882 г. Племенник е на Теодор Рузвелт. Провежда система от реформи ("Нов курс"). Установява дипломатически отношения със СССР. През Втората световна война Рузвелт участва в създаването на антихитлеристка коалиция. Той е един от авторите на Атлантическата харта, на решенията на Техеранската конференция и Ялтенската конференция. Издига идеята за създаването на ООН и за установяването на всеобщ мир с участието на великите сили от антихитлеристката коалиция. Франклин Рузвелт умира през 1945 г.

1922 г.

Бенито Мусолини се самообявява за водач на фашистката партия в Италия.

Бенито Мусолини (наричан Дуче) е италиански държавник. Роден е на 29 юли 1883 г. Емигрира в Швейцария, където се занимава със социалистическа дейност. Изгонен е за пропаганда. В Италия основава органа “Класова борба", в който се обявява против завоевателната политика спрямо Триполитания. През 1912 г. става директор на италианския социалистически вестник “Аванти". Избухването на Първата световна война го отдалечава от официалния социализъм. Основава вестник “Пополо д’Италия", в който се обявява за намеса във войната на страната на Съглашението. Когато Италия влиза във войната, Мусолини се бие на фронта, ранен е и е уволнен от служба. През 1919 г. основава сдружението на фашите (fasci), което си поставя за цел да се бори отначало за задоволяване на италианските националистични амбиции, а после - да противодейства със сила на напредъка на болшевизма. След 2-годишна борба свиква на конгрес в Неапол своите привърженици “черноризци" и потегля с тях срещу Рим (октомври 1922 г.), където завзема властта без съпротива. Управлението на Мусолини е под форма на диктатура. От 1922 г. до 1943 г. е министър-председател на Италия. Правителството му води завоевателна политика съвместно с хитлеристите. На 28 април 1945 г. е заловен при бягството му за Швейцария, на брега на езерото Комо. Осъден е на разстрел от импровизиран съд, с председател партизанския командир Валтер.

1917 г.

Крайцерът “Аврора" дава началото на Октомврийската революция.

Аврора е крайцер на Балтийския флот, един от символите на Октомврийския болшевишки преврат от 1917 г. На вода е от 1903 г., участва в морския бой в залива Цушима през 1905 г. Вечерта на 7 ноември 1917 г. с халостен изстрел на оръдията си "Аврора" дава сигнал за атака на Зимния дворец. Днес корабът е исторически паметник, филиал на Централния военноморски музей от 1956 г.

На 7 ноември (25 октомври стар стил) избухва Октомврийската революция, организирана и извършена от болшевишката партия под ръководството на В. И. Ленин. Установена е диктатура на пролетариата, създадена е власт на Съветите. В Петроград е публикувано възвание към гражданите на Русия. С щурм е превзет Зимният дворец и е арестувано Временното правителство. На Втория конгрес на Съветите са приети Декрет за мира и Декрет за земята. Създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари, начело с Ленин.

1783 г.

В Севиля се изпълнява последната смъртна присъда чрез изгаряне на клада, издадена от Инквизицията.

През Средновековието Инквизицията е съдебно-полицейски орган на Католическата църква, който жестоко наказва еретиците. Учредена е от папа Инокентий III през 1204 г. по време на походите му срещу албигойците. Съдопроизводството се води тайно, използват се жестоки мъчения; най-често изгаряне на клада. Инквизицията взема най-много жертви в Испания. Премахната е през XVIII в. в повечето европейски страни. Функциите й преминават към една от конгрегациите на Римската курия.

<b>На тази дата умират</b>:

2016 г.

Умира Джанет Рино (78 г.), първата жена-прокурор на САЩ (1993-2001 г.).

2016 г.

Умира Мохамед Масмуди (91 г.), тунизийски политик, министър на външните работи (1970-1974 г.)

2005 г.

Умира Михаил Леонович Гаспаров. Той е руски литературовед и класически филолог, историк на античната литература и руската поезия, стиховед, литературен теоретик. Академик на Руската академия на науките. Автор е на фундаментални трудове върху руския и европейския стих. Преводач на антична, средновековна и модерна поезия и проза. Есеист.

1944 г.

Умира Рихард Зорге - руски разузнавач и журналист. Внук е на Фр. Зорге - ученик и съратник на К. Маркс и Фр. Енгелс. Зорге е мобилизиран в немската армия през 1914 г. и участва в Първата световна война. Член е на Независимата социалдемократическа партия от 1917 до 1919 г., членува в Германската комунистическа партия от 1919 г. Пропагандист е във Вупертал и Франкфурт на Майн, редактор на комунистическия вестник в Солинген. От 1924 г. е в СССР. Член е на КПСС от 1925 г. През 30-те и 40-те години на миналия век е разузнавач на СССР в Германия, Япония и други страни. Успява да получи сравнително точна информация за броя на немските дивизии, съсредоточени през лятото на 1941 г. на границите на СССР, за датата на нахлуването на войските и за планираните военни действия. През октомври 1941 г. е арестуван от японската полиция, през септември 1943 г. осъден на смърт и обесен. Погребан е в Токио.

1871 г.

Умира Адолф Фридрих Людвиг Щрекер – германски химик-органик. Ученик е на Ю. Либих. Професор е в университетите в Кристияния (дн. Осло) от 1851 г., Тюбинген от 1860 г. и Вюрцбург от 1861 г. Основните му трудове са върху синтеза на природните съединения. Разработва способ през 1850 г. за получаване на алфа-аминокиселини от алдехиди, синилна киселина и амоняк. Показва, че при действието на аминокиселината на азотната киселина се образуват окси-киселини, получава от гликозата гликозна киселина (през 1881 г., заедно с Н. Н. Соколов). Получава гуанидин през 1861 г. Предлага метод през 1868 г. за получаване на соли на алакансулфокиселина от алкидирани сулфиди.

1812 г.

Умира Матвей Фьодорович Казаков – руски архитект, един от основоположниците на класицизма в руската архитектура от ХVIII в. Матвей Казаков е роден през 1738 г. Учи в Архитектурната школа на Д. В. Охтомски в Москва в периода 1751-1760 г. Работи в Твер от 1763 до 1767 г. под ръководството на П. Р. Никитин, където участва в разработването на плана на града и построява Пътния дворец на Екатерина II. Помага на В. И. Баженов при проектирането на Големия Кремълски дворец в Москва от 1768 до 1774 г. и усвоява принципите за използване на класическите форми и пропорции. Разработва редица типове градски жилища, обществени здания, организиращи големи градски пространства и определящи архитектурата на Москва в края на

ХVIII и началото на ХIХ в. По негови проекти са построени: сградата на Сената (днешен Върховен съвет и Съвет на министрите на Русия), в което използва куполно покритие с голям диаметър; Московският университет (1786-1793 г.); Голицийската (1796-1801 г.) и Павловската (1802-1807 г.) болници и др.

<b>На тази дата са родени</b>:

1943 г.

Родена е Джони Мичъл (псевд. на Роберта Джоан Андерсън) – американска поппевица, композиторка, авторка на текстове, китаристка, пианистка. Тя е автор на химна на фестивала в Уудсток. Призната е като композитор (една от първите й песни - “И двете страни", 1967 г., има над 50 версии). Песните й са изпълнявани от редица певци, между които Джуди Колинс, Том Ръш, Дж. Кеш, “Кросби, Стилс, Неш енд Йънг". Мичъл е художничка (живопис и графика), поетеса. В края на 70-те години на миналия век многостранните й интереси я насочват към джаза. Учи известно време при Чарли Мингъс, а скоро след смъртта му записва албума “Мингъс" (в осъществяването му участват Дж. Пасториъс, Дж. Маклахлин, Уейн Шортър и др.). През 80-те години на миналия мек продължава сътрудничеството й с джазови музиканти: Пат Матини, Майкъл Брейкър, Лайъл Мейс, Дон Алайъс, Дж. Пасториъс. Албуми: “Johnie Mitchell (Songs to a Seagull)" (1968 г.), “Clouds" (1969 г.), “Ladies of the Canyon" (1970 г.), “Blue" (1971 г.), “For the Roses" (1972 г.), “Court and Spark", “Miles of Aisles" (1974 г.), “The Hissing of Summer Lawns" (1975 г.), “Heira" (1976 г.), “Don Juan’s Reckless Daughter" (1977 г.), “Mingus" (1979 г.), “Shadows and Light" (1980 г.), “Wild Things Run Fast" (1982 г.), “Dog Eat Dog" (1985 г.), “Chalk Mark in a Rain Storm" (1988 г.), “Night Ride Home" (1991 г.), “Turbulent Indigo" (1994 г.), “Hits and Misses" (1996 г.), “Taming the Tiger" (1998 г.).

1930 г.

Роден е Валентин Николаевич Железняков – руски оператор. Завършва ВГИК през 1958 г. Дебютира в новелата "Тамбу-ламбу" (1958 г.) заедно с О. Лучинин. Снима: "Ескадрата излита на запад" (1966 г.), "Червеният площад" (1970 г.), "Четвъртият" (1973 г.), "Децата на Ванюшин" (1974 г.), "Легенда за Тил" (1977 г.), "Техеран 43" (1981 г.), "Майка Мария" (1982 г.), "Бряг" (1984 г.), "Избор" (1988 г.), тв филми: "Операция “Тръст" (1968 г.), "Първа любов" (1969 г.), "Диалог" (1978 г.).

1913 г.

Роден е Албер Камю – френски философ и писател, есеист, романист, драматург и журналист, лауреат на Нобелова награда за литература за 1957 г. От 1940 г. живее и работи във Франция. По време на Втората световна война е активен участник в Съпротивата. Автор е на “Писма към немския приятел" (1943-1944 г.), “Чужденецът" (1942 г.), “Митът за Сизиф" (1942 г.), “Разбунтуваният човек" (1951 г.). Загива при автомобилна катастрофа на 4 януари 1960 г.

1909 г.

Роден е Кен Уехара (псевдоним на Кийосуке Икебата) – японски актьор. Завършва университет през 1935 г. Постъпва в компанията “Сьотика". Той е един от най-популярните герои-любовници в японското кино - “Храната" (1951 г.), “Трагедията на Япония" (1953 г.), “Нощната река" (1956 г.) и др.

1898 г.

Роден е Тото (псевдоним на Антонио де Куртис Галярди, херцог Комнин Византийски) - италиански актьор. Играе в театрите в Неапол и Рим, както и във

вариететни програми. В киното е от 1936 г. Играе във филмите: “Тото Ле Моко" (1949), “Тото търси квартира" (1949), “Неапол - град на милионери" (1950 г.), “Тото търси жена" (1950 г.), “Полицаи и крадци" (1951 г.), “Тото и кралете на Рим" (1951 г.), “Тото и жените" (1952 г.), “Тото в цвят" (1952 г.), “Къде е свободата?" (1953 г.), “Златото на Неапол" (1954 г.), “Тото и Каролина" (1954 г.), “Хора ли сме или фелдфебели?" (1956 г.), “Престъпниците, както винаги, останаха неизвестни" (1958 г.), “Законът си е закон" (1958 г.), “Операция “Свети Януари" (1966 г.), “Птици големи и малки" (1966 г.), “Вещиците" (1966 г.), “Капричио по италиански" (1968 г.).

1867 г.

Родена е Мария Склодовска Кюри – френска физичка, професор, чуждестранен член на много академии на науките, полякиня по произход. Изучава свойствата на радиоактивното лъчение, открива полония и радия през 1898 г. със съпруга си Пиер Кюри. Доказва независимостта на радиоактивния разпад от концентрацията и от други фактори, а през 1911 г. изготвя първия радиев еталон. През 1903 г. заедно с Антоан Бекерел и Пиер Кюри получава Нобелова награда за физика. През 1911 г. става Нобелов лауреат в областта на химията.

1811 г.

Роден е Карел Яромир Ербен – чешки поет, фолклорист и историк. Завършва Пражкия университет. От 1848 г. е депутат в чешкия сейм. От 1851 г. заема длъжността пражки архивариус. В своята поезия използва мотиви от чешкия фолклор (сб. балади "Букет от народни повести", 1853 г.), чешки, руски, украински приказки ("Сто простонародни славянски приказки в оригинален текст", 1865 г.). Издава сб. "Чешки народни песни" (3 тома., 1842-1845 г.), "Простонародни чешки песни и пословици" (1864 г.). Публикува редица документи, отнасящи се до историята на Чехия (между които сборник с грамоти по чешка история до средата на ХIII в.) и други славянски народи; паметници на старата чешка литература ("Сборник дипломатически документи и исторически грамоти от Бохемия и Моравия", ч. I, 1855 г.; "Пражката хроника на Бартош", 1851 г., съчинения на Томаш Щитни, 1852 г., Ян Хус, 3 т., 1865-1868 г., и др.). Върху много от стиховете му пишат музика А. Дворжак, К. Бендл, З. Филих. Превежда на чешки език редица произведения на руската средновековна литература (т. нар. летописи на Нестор, 1867 г., "Слово о полку Игореве", 1869 г., "Задонщина", 1869 г., и др.), издава произведения от епохата на хуситските войни. Привърженик е на панславизма.

1598 г.

Роден е Франсиско Сурбаран – испански художник. Учи в Севиля при П. де Вилянуева (от 1614 г.) и Ф. Пачеко. Живее и работи в Лерен (Бадахос, 1617-1628 г.), от 1628 г. е в Севиля. Типични за творчеството му са композициите на теми от живота на светците, представени като сцени от манастирския бит (“Молитвата на св. Бонавентура при избора на папа Григорий Х", “Св. Лаврентий", 1636 г., и др.). Произведенията от ранния му период са създадени под силното влияние на Караваджо (фрески в капелата на катедралата “Св. Петър" в Севиля, 1625 г.). Освен религиозни композиции рисува митологични сцени, портрети и натюрморти.

<b>За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници</b>:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.