На тази дата прездалчената 1762 г. англичаните превземат вулканичния френски остров Мартиника. През 1783 г. при мощно земетресение на полуостров Калабрия загиват 50 хиляди души. В периода 5 февруари - 28 март 1783 г. пет земетресения засягат полуострова. През 1861 г. американецът Коулмън Селърс патентова кино-камерата.  

На 5 февруари 1928 г.  по изкуствен път е получен витамин Д. На тази дата шрез 1953 г. за пръв път е показан анимационният филм на Уолт Дисни “Питър Пан". 

Американката Мод Тал става най-възрастният шофьор в света, след като получава шофьорска книжка на 104-годишна възраст през 1976 г. Още рекорди: През 2002 г. компанията “Пепси" заснема най-скъпия рекламен клип в историята на САЩ. В него участва Бритни Спиърс и е на стойност 9 млн. долара. 

През 2003 г. Рупърт Мърдок става баща на 80-годишна възраст. 

2018 г.  

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижава с 1175 пункта, или 4.6%. В процентно изражение това е най-големият срив от август 2011 г. 

2018 г. 

Холандия официално изтегля посланика си в Турция. Причината е, че той е бил възпрепятстван да влезе в страната в продължение на почти една година заради споровете между властите в Амстердам и Анкара, започнали през март 2017 г. 

2018 г. 

На Малдивите е обявено извънредно положение за срок от 15 дни на фона на политическата криза в страната. Правителството замразява работата на парламента и нарежда на армията да противодейства на евентуален опит на Върховния съд за импийчмънт на президента Абдула Ямин. 

2017 г. 

Сняг и лавини убиват десетки хора в Афганистан и северен Пакистан, а международното летище Кабул е затворено поради сняг и лед на пистата. 

2017 г.  

Турската полиция арестува над 400 заподозрени членове на ИДИЛ при хайки, извършени в цялата страна 

2017 г.  

Повече от 600 000 души протестират в десетки градове в Румъния срещу правителството на Сорин Гриндяну. 

2017 г.  

В Лихтенщайн се провеждат парламентарни избори  

2017 г.  

След дипломатическо посредничество от страна на Европейския съюз и Съединените щати, малцинствените сърби разрушават бетонна стена в Косовска Митровица. 

2016 г.  

Изригва вулканът Сакураджима, който се намира над града Кагошима, Южна Япония. Той се намира на около 50 км от атомната електрическа централа Sendai. 

2015 г.  

ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа. Международните кредитори засилват натиска си върху страната да изпълни сключените споразумения 

2014 г.  

Сергей Абузов е новият министър-председател на Украйна. 

2002 г.  

Компанията Pepsi заснема рекламен клип с участието на Бритни Спиърс на стойност 9 млн. долара. Той става най- скъпият клип в историята на САЩ. 

2000 г.  

В Техеран е извършен неуспешен опит за атентат срещу президента на Иран Мохамед Хатами. 

1997 г.  

Под натиска на обществеността три швейцарски банки се съгласяват да прехвърлят 71 милиона долара на сметката на фонда за жертвите на Холокоста. 

1996 г.  

Първата генномодифицирана храна се пуска за продажба в британските супермаркети. Генетично модефицирано доматено пюре е пуснато в някои от хранителните магазини в Обединеното кралство. То е произведено от компания Зенека и е развивано в продължение на 10 години. 

1994 г.  

Бомба експлоадира на централния пазар в Сараево, като убива 68 човека и ранява 200. Това е най-сериозното нападение по време на 22-месечния конфликт между босненски сърби, мюсулмани и хървати. Атаката е извършена в деня, когато лидерите на трите нации се събират, за да обсъдят каква ще е участта на града. 

1991 г.  

Столицата на Киргизстан - Фрунзе е преименувана на Бишкек. 

1988 г.  

САЩ обвиняват панамския диктатор генерал М. Нориега в контрабанда на наркотици. 

1986 г.  

Американецът Едуин Таунсенд става най-възрастния парашутист в света, като извършва скок с парашут на 90-годишна възраст. 

1982 г.  

Авиолинията Лейкър Айъруейс фалира, дължейки на банки и други кредитори 270 милиона паунда. След 4 часово съвещание на летище Гетауик в Лондон, собственикът на компанията Сър Фреди Лейкър, моли банка Клидесдейл да назначи неин наследник. 

1981 г.  

В Брисбен, Австралия е създадено най-голямото желе в света. Обемът му е 35 хиляди литра. 

1976 г.  

Американката Мод Тал става най-възрастният водач в света, след като получава шофьорска книжка на 104 годишна възраст. 

1974 г.  

Дъщерята на американски милионер издател е отвлечена. Пати Хърст, на 19 години, е със своя годеник в апртамента им в Бъркли, Калифорния, когато се почуква на вратата и нахлуват двама мъже и една жена. Годеникът й е принуден да легне на пода, след което е ударен по главата с бутилка от вино и завързан. Съсед, който чува шума се опитва да помогне, но и той също е завързан. Госпожица Хърст е сложена в багажника на бяла кола. Откуп не е поискан. Бащата на отвлечената е във Вашингтон по време на инцидента, но заминава незабавно, след като чува новината. 

1973 г.  

В Торонто започва строежът на телевизионната кула Си Ен Тауър (553 м), която до 2007г. държи рекорда за най-високата сграда в света. 

1968 г.  

Кораб потъва близо до бреговете на Исландия. Един човек, от деветнайст членния екипаж, е оцелял и е намерен два дена след потъването от исландски фермер. Оцеляването му учудва лекарите. 

1962 г.  

Френският президент Шарл дьо Гол обявява независимостта на Алжир. 

1953 г.  

Състои се премиерата на анимационния филм на Уолт Дисни “Питър Пан". 

Уолт Дисни (псевдоним на Уолтър Елиас) е американски режисьор и аниматор. Роден е през 1901 г. Филмите му се отличават с напрегнат ритъм, изобретателен хумор и ефектна характеристика на действащите лица: "Параходът Уили" (1928 г.), "Трите прасенца" (1933 г.), "Снежанка и седемте джуджета" (1937 г.), "Пинокио" (1939 г.), "Фантазия" (1940 г.), "Бамби" (1942 г.), "Спящата красавица" (1958 г.), "Сто и един далматинци" (1961 г.). Носител е на 29 награди "Оскар". Умира през 1966 г. 

Край на сладките ограничени в Британия. Деца от цяла Англия чупят своите касички и се отправят към най-близкия магазин за бонбони, защото това е първият ден без лимит на количеството закупени сладки неща. 

1949 г.  

Главата на католическата църква в Унгария кардинал Й. Миндшенти е осъден на доживотен затвор по обвинение в шпионаж в полза на САЩ. 

1949 г.  

В Иран е забранена партията на комунистите – ТУДЕ. 

1945 г.  

Британският премиер Чърчил пристига в Ялта. 

На конни надбягвания в Мексико конят Голяма Ракета поставя световен рекорд по скорост – 70 км в час. 

1944 г.  

Гестапо арестува във Франция английския разузнавач Мишел Олар, предал на Англия чертежите на ракетата “Фау-1". 

“Фау-1" е крилата ракета (самолет снаряд), използвана от германската армия в края на Втората световна война. Двигателят им е пулсиращ, въздушно-реактивен, системата на управление а автономна. Стартовата маса на ракетите е 2,2 тона, масата на взривното вещество е 700 кг, дължината 7,6 м, разпереността на крилата е 5,3 м, скоростта е до 600 км/ч, далечината на полета им е до 370 км. Изстрелва се с помощта на катапулти. Първата бойна стрелба се провежда на 13 юни 1944 г. 

1928 г.  

Витамин Д е получен по изкуствен път. 

Витамин Д е открит през 1922 г. . Доставката на витамин Д е чрез храната, както при другите витамини, а също така се образува при облъчването на стеролите в кожата с ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. 

Групата Витамин Д включва противорахитични витамини - витамин Д2 /ергокалциферол/ витамин Д3 /холикалциферол/, витамин Д4, витамин Д5. Физиологичното значение на витамин Д се определя от участието му в обмяната на калция и фосфора. Той повишава резорбцията и отлагането им в костите спомага за превръщане на неорганичния фосфор в органичен, стимулира растежа. Дефицитът на витамин Д е един от основните фактори за развитие на рахита при децата. 

Освен поддържане на калциево-фосфорната хомеостаза в организма, витамин Д има и други биологични функции. Понастоящем са открити рецептори за този хормон в клетките на мозъка, стомаха, панкреаса, млечната жлеза, кожата и имунните клетки. Увеличава синтезата на интерлевкин 2, което обуславя имуномодулиращия ефект на витамин Д.

Най-богат на витамин Д е черният дроб на рибите. Известни количества се съдържат в животинските продукти: мляко, яйца, масло, черен дроб. 

1923 г.  

Мусолини нарежда да арестуват лидера на италианските социалисти. 

Бенито Мусолини (наричан Дуче) е италиански държавник. През 1919 г. основава сдружението на фашите (fasci), което си поставя за цел да се бори отначало за задоволяване на италианските национални амбиции, а после - да противодейства със сила на напредъка на болшевизма, който по това време застрашава да парализира националния живот в Италия. След две години борба свиква на конгрес в Неапол своите привърженици “черноризци" и потегля с тях срещу Рим (октомври 1922 г.), където завзема властта без съпротива. Управлението на Мусолини е под форма на диктатура. Министър-председател е от 1922 г. до 1943 г. Правителството му води завоевателна политика съвместно с хитлеристите. На 28 април 1945 г. е заловен при бягството му за Швейцария, на брега на езерото Комо. Осъден е от импровизиран съд, с председател партизанския командир Валтер (по-късно генерален секретар на Италианската компартия Луиджи Лонго) на разстрел. Смъртната присъда е изпълнена на 28 март 1945 г. Трупът му е окачен с главата надолу на една бензиностанция на Пиаца Лорето, Милано. 

1922 г.  

В САЩ за първи път са изпробвани стоманени тенис ракети. 

1912 г.  

Артър Конан Дойл призовава да се забрани воденето на битки във въздуха. 

Сър Артър Конан Дойл е популярен английски писател, автор на книги за детектива-любител Шерлок Холмс, на научно фантастична и приключенска литература, на исторически изследвания. Роден е на 22 май 1859 г. Съчинения: повестите "Знакът на четиримата" (1890 г.), "Баскервилското куче" (1901-1902 г.), "Долината на ужаса" (1914-1915 г.); сборник с разкази "Приключенията на Шерлок Холмс" (1891-1892 г.), "Спомени за Шерлок Холмс" (1892-1893 г.); романът "Изгубеният свят" (1912 г.); книги по история на англо-бурската война и Първата световна война и др. Умира на 7 юли 1930 г. 

1904 г.  

Войските на САЩ напускат Куба след 5-годишна окупация. 

Куба е под испанско колониално управление от 1515 г. до 1898 г. САЩ подкрепят борбата на Куба за независимост и контролират острова от 1899 г. до 1902 г., когато тя получава независимост. Конституцията на Куба от 1901 г. затвърждава правото на САЩ на военна намеса в случай, че положението в страната се влоши. Американски морски сили се намесват през 1906 г.,1912-1913 г., 1917 г. и 1933 г. През Втората световна война САЩ построяват стратегическа база в провинция Гуантанамо. През 1957 г. американското правителство спира военните доставки за Куба, тъй като не е съгласно с управлението на Батиста и подкрепя съпротивителното движение на Фидел Кастро. През 1959 г. отношенията между Куба и САЩ се влошават. През януари 1961 г. двете държави прекъсват дипломатическите си отношения. Инцидентът от Залива на прасетата през 1961 г. е последван през октомври 1962 г. от Карибска криза. През февруари 1996 г. президентът Клинтън засилва американските санкции срещу Куба, след като кубинските военновъздушни сили свалят два леки самолета, изпратени от кубински емигранти противници на режима на Кастро. 

1901 г.  

Американският магнат Джон Пиерпон Морган създава империята “Юнайтед стейтс стил корпорейшън". 

Юнайтед стейтс стил корпорейшън е американски металургичен тръст. Един от най-големите в САЩ и света. Създаден е през 1901 г. след обединението на 12 крупни компании. Тръстът е дело на Джон Морган с участието на други финансови магнати. Непрекъснато разширява своите предприятия, поглъщайки повече от 50 независими фирми от черната металургия и от други отрасли на промишлеността. Още в първите години на създаването си тръстът контролира около 66% от производството на стомана в САЩ и повече от 54% от находищата на желязна руда в страната. Заводите на корпорацията са разположени основно край градовете Питсбърг (Пенсилвания), Янгстаун (Охайо), Чикаго (Илинойс), Кливланд (Охайо) и др. Експлоатира находища на желязна руда във Венецуела и манганови находища в Бразилия. През 1953 г. тръстът взема контролния пакет акции на френски компании, имащи право на разработка на залежи от манганови руди в екваториална Африка. 

1875 г.  

В своята енциклика римският папа Пий IX осъжда законите на Бисмарк и културната революция в Германия, наречена "културкампф". 

Пий IX (граф Джовани Мария Мастай-Ферети) е римски папа от 1846 г. до 1878 г.- най-дългият понтификат в историята на папството. През 1864 г. публикува т. нар. "Силабус" ("Списък на съвременните заблуждения"). Свиква първия Ватикански събор (1869 г.), който провъзгласява догмата на непогрешимостта на папата. Някои от неговите съвременници го наричат "основател на съвременното папство". 

1861 г.  

В САЩ е патентована първата машина за смятане – аритмометър. 

1818 г.  

Маршал Жан Бернадот се възкачва на шведския престол под името Карл XIV. 

Жан Батист (1763-1844 г.) е френски маршал. Отличава се във войните на Френската революция и на Империята. Осиновен е през 1810 г. от шведския крал Карл ХIII. Родоначалник е на днешната шведска династия Бернадоти. 

1783 г.  

При мощно земетресение в Калабрия загиват 50 хиляди души. Калабрия е полуостров в Европа, в Южна Италия, част от Апенинския полуостров. В периода 5 февруари – 28 март 1783 г. пет земетресения засягат полуострова. 

1762 г.  

Френският остров Мартиника е превзет от англичаните. 

Мартиника е вулканичен остров в групата на Наветрените острови (в архипелага Малки Антилски острови), владение на Франция. Мартиника е открита от испанците през 1493 г., а колонизирането й от французите започва през 1635 г. 

1679 г.  

Германският император Леополд І подписва мир с Франция. 

1649 г.  

Принцът на Уелс става крал Чарлз ІІ. 

На тази дата са родени:  

1965 г. 

Роден е Георге Хаджи - румънски футболен треньор и играч. Той е футболистът с рекорден брой голове, отбелязани за националния отбор на Румъния. Хаджи е етнически арумън. Стадионът в град Констанца носи неговото име. Заради чудесната си техника и поглед върху играта е наречен "Марадона на Балканите“. 

1915 г.  

Роден е Робърт Хофстадър - американски физик. Завършва Принстънския университет (1938 г.). Работи в национално бюро по стандарти, а след това (1946 г.) в Принстънския университет. От 1950 г. е в Станфордския университет (професор от 1954 г.). Създава сцинтилационен брояч, в който като сцинтилатор се използва натриев йодид, активиран с талий и използван в гама-спектроскопията. Изучава космическите лъчи и каскадните дъждове, поразени от релативистките електрони. Лауреат е на нобелова наградата за физика (1961 г.). 

1878 г.  

Роден е Жан Бекерел - френски физик, член на Парижката академия на науките (1946 г.). Син на Анри Бекерел. Преподавател е в Парижкия университет. Изследва разпространението на поляризираните в кръг електромагнитни вълни в магнитна среда, аномалната дисперсия на парите на натрия, явлението на Зееман в плеохроични кристали и др. (съвместно с Х. Камерлинг-Онес). Умира на 4 юли 1953 г. 

1848 г.  

Роден е Шарл Мари Жорж Хюисман (псевд. Жорис Карл) - френски писател, член е на академията Гонкур. Автор е на: новелистичния цикъл “Ваза с аромати" (1874 г.), повестта “Марта …" (1876 г.), романа “Сестрите Ватар" (1879 г.), повестите “По течението" (1882 г.), “Дилема" (1887 г. ) и др. 

1840 г.  

Роден е Джон Бойд Дънлоп – английски ветеринар, изобретил пневматичните гуми. 

1840 г.  

Роден е Хайрем Максим Стивене – американски оръжеен конструктор, създал картечницата "Максим". 

1778 г.  

Роден е Робърт Пил – английски министър-председател (1834-1835 г., 1841-1846 г.), основател на партията тори. 

На тази дата умират:  

1999 г.  

Умира Василий В. Леонтиев - икономист. Роден е на 5 август 1906 г. Един от първите изследователи е на веригата вложения – произведена продукция. Учи в Петербургския университет. След дипломирането си продължава образованието си в Берлин. Икономически съветник на китайското правителство в продължение на няколко години, след това емигрира в САЩ. От 1932 г. до 1933 г. работи в Националното бюро за икономически изследвания във Вашингтон. Професор е в Харвард. Получава Нобелова награда за икономика през 1973 г. 

1947 г.  

Умира Ханс Фалада (псевд. на Рудолф Дитцен) - германски писател. Занимава се професионално с литература от 1932 г. Същата година издава романа “Какво по-нататък?". През 1943 г. издава романа “Човек се стреми към върха". По време на фашистката диктатура е преследван за антимилитаристичните си романи “Вълк сред вълци" (1937 г.) и “Железният Густав" (1938 г.). В следвоенните години е бургмистър във Фелдберг (окупиран от съвестките войски). Взема участие в Културбунда. Връх в реалистичното му творчество е романът “Всеки умира в единочка" (1947 г.) - за живота в Хитлерова Германия. 

1881 г.  

Умира Томас Карлайл – английски публицист, историк, философ, общественик. Роден е на 4 декември 1795 г. Завършва Единбургския университет (1814 г.). Идеите му се оформят под влиянието на немския романтизъм и класическия идеализъм (Й. Г. Фихте, Ф. В. Шелинг), в чиито дух е и философският му роман “Сартор Резартус" (1833-1834 г.). Според развитата в романа “философия на облеклото" целият свят и цялата история представляват поредица от сменящи се облекла - емблеми, в които е въплътена вечната Божествена същност, която е единствена реалност. Според Карлайл законите на света се определят от провидението и се откриват само от “избрани", “герои", които са единствените действителни творци на историята. Твърди, че “историята на света е биография на велики хора". Героичното началото в обществото периодично отслабва и тогава скритите в тълпата разрушителни сили избухват навън, докато то отново не открие в себе си “истинските герои" (например Кромуел, Наполеон). Според Карлайл това е затвореният кръг на историята. 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници: 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други;