На тази дата през 1914 г. Великобритания влиза в Първата световна война. През 1964 г. започват американските бомбардировки над Виетнам. На 4 август са родени Елизабет-Анжела-Маргарет – кралицата майка на Великобритания и английският поет Пърси Шели. През 1962 година на тази дата умира Мерилин Монро.

2017 г.

Провеждат се президентски избори в Руанда. Пол Кагаме печели трети мандат с 98% от гласовете.

2013 г.

В Барселона приключва Световно първенство по водни спортове 2013.

2012 г.

Парламентът на Папуа Нова Гвинея избира Питер О'нийл за министър председател на страната.

2011 г.

Президентът на Сирия Башар ал-Асад подписва декрет разрешаващ многопартийност в страната.

1964 г.

Започват американските бомбардировки над Северен Виетнам. Виетнамската война (1964 – 1973 г.) се води от САЩ и Виетнам за предотвратяване установяването на комунистическото управление на полуостров Индокитай. САЩ се ангажират с проблемите на Виетнам и полуострова от средата на 50-те години, когато в южната част на страната се създава Република Виетнам (1955 г.), и започва изграждането на така наречената сайгонска армия с участието на американски експерти. През 1960 г. е създаден Национален фронт за освобождение на Южен Виетнам, който с помощта на Демократична република Виетнам, СССР и КНР разгръща освободителното движение за обединение на страната. През 1963 г. със заповед на американския президент Дж. Кенеди в Южен Виетнам са изпратени първите американски въоръжени части.

Конгресът на САЩ приема така наречената Токинска резолюция през 1964 г., която поставя началото на войната. През 1969 г. националните сили на Южен Виетнам създават Временно революционно правителство на Република Виетнам. В Париж е поставено началото на мирни преговори между САЩ и ДРВ. Парижкото споразумение слага край на войната през 1973 година. Американските войски се изтеглят от Виетнам до 1974 г.

1957 г.

Аржентинецът Хуан Мануел Фанхио за пети път става победител в състезанията от "Формула 1".

1933 г.

Румъния, СССР, Турция, Чехословакия и Югославия сключват Лондонските конвенции за определяне на агресията. Лондонските конвенции за определяне на агресията са международни конвенции, сключени на Лондонската международна икономическа конференция провела се от 3 до 5 август 1933 г.

На 3 и 4 август 1933 г. Конвенциите са сключени между Афганистан, Латвия, Иран, Полша, Румъния, СССР и Естония. На 5 август 1933 г. е подписана от СССР и Литва. През 1934 г. към нея се присъединява и Финландия. Лондонските конвенции определят понятието "агресор", разработено от Комисията на Конференцията по разоръжаване (май 1933 г.). Те определят, че в международен конфликт за нападател ще бъде призната държава, която извърши едно от следните действия:

1) Обяви война на друга държава;

2) Нахлуе с въоръжените си сили, без да обяви война, на територия на друга държава;

3) Нападне със сухопътните, морските или въздушните си сили, без да обяви война, територията, плавателните съдове или въздушните обекти на друга държава;

4) Приложи морска блокада на бреговете или пристанищата на друга държава;

5) Подкрепи въоръжени банди, които са организирани на нейна територия и нахлуват на територията на друга държава, или откаже да изпълни искането на държавата, подложена на нахлуване, да предприеме на своя територия всички зависещи от нея мерки за лишаване на споменатите банди от всякаква помощ или покровителство.

Положенията на тези конвенции са използвани от ООН при разработване на определението на понятието "агресия", прието от Общото събрание на ООН през 1974 г.

1914 г.

Великобритания се включва в Първата световна война, след като Германия нахлува на територията на Белгия. Първата световна война (1914-1918 г.) се води между две големи европейски групировки – Тройния съюз (Централните сили) - Германия и Австро-Унгария и Антантата (Съглашението) - Великобритания, Франция, Русия. Отначало войната обхваща 8 европейски държави - Германия и Австро-Унгария, от една страна, и - Великобритания, Франция, Русия, Белгия, Сърбия и Черна гора от друга. По-късно в нея са въвлечени и други страни; участват общо 38 държави - 4 в така наречените Централни сили - Германия, Австро-Унгария, България, Турция, и 34 в Антантата. Повод за войната става убийството на австро-унгарския престолонаследник в Сараево от членове на сръбска националистическа организация. В отговор на този акт Австро-Унгария изпраща ултиматум на Сърбия с неизпълними условия, вследствие на което войната между тях става неизбежна. Военните действия започват на 15 юли 1914 г. и в следващите дни в конфликта се намесват Германия - като съюзник на Австро-Унгария и Русия - на страната на Сърбия. Германия обявява война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в пределите на неутрална Белгия. Следва намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 г. австро-германският блок успява да привлече за свой съюзник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз, проявява колебания и през пролетта на 1915 г. е привлечена на страната на Съглашението.



1789 г.

По време на Френската революция учредителното събрание премахва всякакви феодални привилегии и права.

1777 г.

Англичанинът Филип Астли открива в Лондон първия цирк. Определен е и размерът на арената (13 м), избран като най-удобен за създаване на оптимална центробежна сила при изпълняване на акробатични номера върху коне.

1693 г.

Френският монах Дом Периньон разкрива тайната рецепта за приготвянето на шампанското.

На тази дата са родени:

1900 г.

Родена е Елизабет-Анжела-Маргарет – кралицата майка на Великобритания. Тя е дъщеря на граф Боус-Лайън, съпруга на принц Албърт от 12 май 1937 г.- крал Джордж VI. През Първата световна война доброволно става медицинска сестра. Адолф Хитлер я нарича "най-опасната жена в Европа". След смъртта на съпруга си (6 февруари 1952 г.) тя отстъпва трона на дъщеря си Елизабет II. Прозвището "кралица майка" получава при визитата си в САЩ и Канада през 1954 г. Известна е почитта й към британския премиер Маргарет Тачър. На 9 май 1995 г. произнася прочутата си реч по повод 50 години от победата над фашизма. Умира на 30 март 2002 г. в Лондон. Погребана е в семейната гробница в Уиндзор.

1792 г.

Роден е английският поет Пърси Шели (1792 - 1822). Автор на "Кралица Маб".

На тази дата умират:

1962 г.

Умира Мерилин Монро (псевдоним на Норма-Джийн Бейкър Мортенсън) – американска актриса. В киното е от 1947 г. (“Опасни години"). Снима се в епизодични роли в класически филми като “Асфалтовата джунгла" (1950 г.) и “Всичко за Ева" (1950 г.). Героините й в “Маймунджилъци" (1952 г.), “Джентълмените предпочитат блондинки" (1953 г.), “Как да се омъжиш за милионер" (1954 г.), “Седемгодишна страст" (1955 г.) съчетават в себе си наивност и чувственост. Монро става най-популярната звезда в САЩ. Животът й се превръща в живо и убедително въплъщение на американска мечта. Усъвършенствайки актьорската си техника, тя играе във филми от различни жанрове - мелодрама - “Ниагара" (1953 г.); психодрама - “Автобусната спирка" (1956 г.); уестърн - “Река без завръщане" (1954 г.); историческа фикция - “Принцът и балерината" (1957 г.); комедия - “Някои го предпочитат горещо" (1959 г.), “Хайде да правим любов" (1960 г.).

В “Непригодните" (1961 г.) разкрива диапазона на своите драматически възможности. След 2 неуспешни брака се омъжва за драматурга А. Милър, с когото се развежда в края на 1960 г. по време на снимките на “Непригодните". Поддържа връзка с Р. Кенеди. Самоубива се. На живота и творческия й път са посветени антологията “Мерилин" (1963 г.), както и множество книги и статии

1900 г.

Умира Исаак Илич Левитан - руски живописец. Създава "пейзажи на настроението", пълни с поетични асоциации, мажорност или скръбна одухотвореност на образите. По-известни негови платна са: "След дъжда. Плес" (1889 г.), "Вечер. Златен Плес" (1889 г.), "Тиха обител" (1890 г.), "Вечерен звън" (1891 г.), "Владимирка" (1892 г.), "Над вечния покой" (1894 г.), "Пролет - пълноводие" (1897 г.), "Лунна нощ. Големият път"(1897 г.), "Езеро. Русия" (1899 г.) и др.

1849 г.

Умира Анита Гарибалди - участничка в националноосвободителните борби на италианския народ, съпруга на Дж. Гарибалди. Запознава се с него през 1839 г. по време на освободителната война на южноамериканската република Рио Гранде. Заедно с Гарибалди участва в партизанските сражения в Южна Америка. През декември 1847 г. заедно с децата си заминава за Италия. По време на революцията от 1848-1849 г. се сражава като офицер в отряда на Дж. Гарибалди при отбраната на Римската република (1849 г.). Умира по време на похода на гарибалдийците, които след падането на Рим се опитват да си пробият път към Венецианската република.

1060 г.

Умира Анри I - крал на Франция от династията на Капетингите. Анри I е втори син на Робер II и Констанца от Арл. Воюва за престола срещу брат си Робер. Побеждава го, но след това му отстъпва Бургундското херцогство. Първият му брак е с Матилда, племенница на германския император Хенрих II, която умира през 1043 година. През 1049 г. се жени за Анна Руска, дъщеря на руския велик княз Ярослав Владимирович и Ингеборг Норвежка. От нея Анри I има 3–ма сина: Филип, който го наследява, Робер, починал като дете, и Хуго, наречен Велики, граф на Вермандуа.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни";