През 1517 г. е поставено началото на Реформацията, след като професорът по теология във Витенберг Мартин Лутер закача своите 95 тезиса срещу папските индулгенции на вратата на местната църква.

Подразделения от 22-ри пехотен полк и Конната дивизия освобождават през 1915 г. Прилеп. На тази дата през 1833 г. руският поет Александър Пушкин завършва поемата си “Медният конник". Русия обявява през 1870 г., че повече няма да зачита Парижкия мирен договор, подписан в края на Кримската война, който й забранява да има военен флот в Черно море.

Шотландецът Джон Дънлоп патентова през 1888 г. надуваемата гума за велосипед, която по-късно влиза в широка употреба в автомобилостроенето.

в САЩ през 1941 г. е завършен мемориалът в планината Ръшмор. В камъка са изсечени главите на четирима американски президенти - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн и Теодор Рузвелт като символи съответно на раждането, философията, обединението и експанзията на нацията.

В Освиенцим през 1944 г. е извършена последната масова екзекуция в газова камера. На тази дата се отбелязва Хелоуин най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Патентована е надуваемата гума; завършен е мемориалът в планината Ръшмор.

2015 г.

Руски самолет Airbus A321-200, рег. EI-ETJ с 212 пътници на борда, изпълняващ полет 7K-9268 от Шарм-ел-Шейх за Санкт Петербург падна на Синайския полуостров. Всички пътници загиват.

2014 г.

Президентът на Буркина Фасо Бобо Диуласо подава оставка.

При изпитание частният космически кораб SpaceShipTwo се взривява в пустинята Мохаве.

2011 г.

Глобалната популация на хората достига седем милиарда. Този ден вече е признат от Организацията на обединените нации като "Денят на седемте милиарда".

2010 г.

Атентатор камикадзе се взривява на централния площад "Тексим" в европейската част на Истанбул. Ранени са 32-ма души.

2007 г.

Атентат в автобус в руския град Толиати. 8 души умират, над 50 са ранени

2001 г.

В щата Масачусетс е приет специален закон (Вси светии), с който са оправдани Салемските вещици.

Салемските вещици са жени от гр. Салем (щат Масачусетс, САЩ) осъдени през 1692 г. за вещерство. Тяхната история е най-популярната драма с преследване на вещици в САЩ, разиграла се през 90-те години на XVII век. През февруари 1692 г. дъщерята на салемския проповедник - 9-годишната Елизабет Парис, и братовчедка и Абигейл Уилямс получават необичайни пристъпи с гърчове, състояния на транс крясъци и изричане на мистериозни "заклинания". Според лекарите и проповедниците двете са обзети от сили на Сатаната. Като виновни за тяхното състояние децата посочват 3 жени - Сара Гууд, Сара Осбърн и робинята Титуба. При разпитите робинята Титуба заявява, че има заговор на вещици целящ унищожаване на пуританите в Салем. Така започва лов на вещици в целия Масачусетс. През май 1692 г. е създаден специален съд, който да признава за достоверни показанията за магически явления. Заседанията се провеждат в запазената и до днес “къща на вещиците". Показанията са изтръгвани по насилствен начин. Убити са 24 заподозрени. Истерията приключва през октомври 1692 г. и губернаторът отменя специалния съд. На 31 октомври 2001 г., чрез специален закон на щата Масачусетс, Салемските вещици са оправдани.

2000 г.

Президентът на САЩ – Бил Клинтън подписва закон за безвизов вход в страната. Така чуждестранните туристи и бизнесмени могат да пристигат в САЩ без да преминават през дългата процедура за оформяне на визи.

Бил Клинтън (Уилям Джеферсън) е роден на 19 октомври 1946 г. в Хоуп, щат Арканзас, САЩ - американски политик, 42-и президент на САЩ (1993-2001 г.) от Демократическата партия (вторият след Р. Никсън, срещу когото е приложен импийчмънт). Завършва Джорджтаунския университет във Вашингтон (1968 г.). Посещава Оксфордския университет и защитава научна степен в Йейл (1973 г.). Участва в предизборна кампания на Джордж Макгавъм (1972 г.). Преподава в университета в Арканзас (1973-1976 г.); избран е за главен прокурор на същия щат. Достига политически връх на САЩ рекордно бързо - на 32 години е най-младият губернатор (щат Арканзас, 1978 г.); на 46 години е най-младият президент след Дж. Кенеди. През 1993 г. печели президентските избори, побеждавайки Дж. Буш, с програма за намаляване на бюджетния дефицит в САЩ и с договор за свободна търговия със Северна Америка. Води центристка политика; задълбочава политическите отношения с Русия и Китай. Посредничи за подписване на мирното споразумение за Босна в Дейтън, щат Охайо (1995 г.); подкрепя военната намеса на НАТО в Косово, за да бъде спрян геноцидът на Слободан Милошевич над косовските албанци (1999 г.); посещава България през 1999 г.

1999 г.

На втория тур на президентските избори в Украйна се класират Леонид Кучма и П. Симоненко. Леонид Кучма е роден през 1938 г. Той е украински политик и държавник. Специалист по ракетна техника и космически технологии, проф., д-р на техническите науки. Работил е в ракетнокосмическата промишленост на СССР, а от 1966 до 1989 г. е на ръководни постове на космодрума “Байконур". Министър-председател на Украйна (1992/1993 г.), президент от 1994 г., преизбран за втори мандат през 1999 г.

1968 г.

Президентът на САЩ Линдън Джонсън обявява края на бомбардировките във Виетнам. В Индианаполис, щата Индиана (САЩ) по време на изпълнения на фигуристи в Индиана Стейт Феърграундс Колизеум се взривява изтичащ пропан бутан, в резултат на което загиват 74 души. Ранените са около 400 души. Експлозиите са две, като вдига във въздуха човеши тела на височина 60 метра. Колизеят е възстановен и все още се използва за различни мероприятия, като през 1991 г. името му вече е “Пепси Колизеум".

1952 г.

В Тихия океан САЩ реализират първия в света опит с водородна бомба. Силата на експлозията е изненадваща дори за американските учени. Бомбата отваря кратер, широк километър и половина, а образувалото се огнено кълбо само за една минута достига височина от 13 километра. Това е най-голямата до този момент бомбена експлозия - хиляда пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. "Бащата на атомната бомба" Робърт Опенхаймър предупреждава, че се отваря вратата към едно съвсем ново измерение на поразяваща сила, което може да причини унищожението на цялото човечество.

1944 г.

В Освиенцим е извършена последната масова екзекуция в газова камера.

Освиенцим е най-големият концлагер (1940-1945 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим (немско име: Аушвиц) до Краков. В "Освиенцим" са умъртвени или са загинали от глад и болести около 4 млн. души, предимно евреи и поляци. В момента концлагера е музей, който е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

1941 г.

В САЩ е завършен мемориалът в планината Ръшмор. В камък са изсечени главите на четирима американски президенти - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн и Теодор Рузвелт като символи съответно на раждането, философията, обединението и експанзията на нацията. Американските военновъздушни сили загубват първия си военен кораб в хода на Втората световна война. При Рейкявик конвойният кораб “Ребен Джеймс" е потопен от немска подводница.

1922 г.

Бенито Мусолини става министър-председател на Италия.

1920 г.

Изготвен е протокол за сливане на Либералната (радослависти), Народнолибералната (генадиевисти) и Младолибералната партии. От 27 до 29 ноември трите партии провеждат успоредни конгреси, на които одобряват протокола и учредяват Националлиберална партия с орган в. "Независимост".

Националлибералната партия (НЛП) изразява интересите на търговско-промишлената буржоазия, едрите земевладелци и дребните стокопроизводители. Ръководството на партията се осъществява от Централно бюро. Поради своя разнороден състав и съществуващите групи в различните политически партии, от които е създадена, фракционните борби в Националлибералната партия не престават през целия период от нейното съществуване.

1918 г.

Европа е засегната от най-голямата и унищожителна епидемия на XX в. За по-малко от година по целия свят от грип умират над 20 милиона, което е почти два пъти повече от жертвите на Първата световна война.

1888 г.

Шотландецът Джон Дънлоп патентова надуваемата гума за велосипед, която по-късно влиза в широка употреба в автомобилостроенето.

1876 г.

Чудовищен циклон опустошава Индия, жертвите са над 200 000 души.

1870 г.

Русия обявява, че повече няма да зачита Парижкия мирен договор (1856 г.), подписан в края на Кримската война, който й забранява да има военен флот в Черно море.

1869 г.

В Монреал, Канада излиза първият канадски вестник, който съдържа фотографии – “Канейдиън Илюстрейтид Нюз".

Вестникът излиза в периода 1869-1883 г. Известен е с фотогравюрите си – фотографии с подсилен контраст.

1864 г.

Невада става 36-тия щат на САЩ.

1833 г.

Руският поет Александър Пушкин завършва поемата си “Медният конник".

1817 г.

Султански ферман разпорежда да се вземат необходимите мерки за възвръщане на забягнали вакъфски селяни от Свищовско: "където и да се намерят, ако не са били вече записани към някое аваризхане и ако не са минали повече от десет години, да се върнат и да се заселят в коренните си села, където са живели от старо време".

Вакъф в Османската империя е движимо или недвижимо приходоносно имущество, включително поземлени имоти, предоставени по волята на притежателя им за издържане на мюсюлмански религиозни и благотворителни институции в империята.

1815 г.

Англичанинът Хъмфри Деви патентова миньорската лампа.

1793 г.

В Париж по време на Великата френска революция е гилотиниран лидерът на партията на жирондистите Жак Пиер Брисо. Той е роден на 15 януари 1754 г. Като водещ член на жирондистите приема името Уорвил. Жирондата е политическа партия, отстояваща интересите на едрата буржоазия.

1517 г.

Поставено е началото на Реформацията, след като професорът по теология във Витенберг Мартин Лутер закача своите 95 тезиса срещу папските индулгенции на вратата на местната църква.

<b>На тази дата са родени: </b>

1931 г.

Роден е Дан Ратер – американски телевизионен журналист. Работи в телевизионната компания "СBS". Ратер е смятан от специалистите за най-добрия съвременен телевизионен журналист. Американските общественици, политици и интелектуалци смятат за особена чест участието си в неговите предавания.

1887 г.

Роден е Чан Кайши (Цзян Цзе-ши) – китайски общественик, политик; генералисимус от 1926 г.

1854 г.

Роден е Ото Свердруп – норвежки полярен изследовател.

1846 г.

Роден е Едмондо Де Амичис – италиански писател.

1835 г.

Роден е Адолф Байер – немски химик органик. От 1872 г. е професор в Страсбургския, а от 1875 г. и в Мюнхенския университет. Прави опити за изкуствен синтез на индиго и установява неговия строеж. Изследва пироловите и пиридоновите основи на съединенията от групата на пикочната киселина. През 1885 г. се опитва да обясни относителната устойчивост на различни съединения на въглеводорода с циклична структура. Основните му трудове са в областта на синтеза на оцветителите и алицикличните съединения и по стереохимия. През 1888 г. въвежда понятието "цис-транс-изомерия". През 1905 г. получава Нобелова награда за химия. Умира на 20 август 1917 г. в Щарнберг, близо до Мюнхен.

1795 г.

Роден е Джон Кийтс – английски поет романтик.

1424 г.

Роден е Владислав III Ягело – полски крал (1434-1444 г.) и крал на Унгария (1440-1444 г.). Заедно с трансилванския воевода Янош Хуняди възглавява двата големи похода (1443-1444 г.) за прогонване на османските нашественици от Европа.

<b>На тази дата умират:</b>

1926 г.

Умира магьосникът Хари Худини от гангрена и перитонит, който се развива след възпаление на апендикса.

1918 г.

Умира Егон Шиле – австрийски живописец и график. Роден е на 12 юни 1890 г. в Тулен, Долна Австрия. Учи във Виенската художествена академия (1906-1909 г.). Той е представител на стила “модерн" и предшественик на експресионизма. Рисува портрети, пейзажи и фигурални композиции.

2006 г.

Умира Питер Бота, бивш президент на ЮАР, известен с инициалите "P. W.“ и с псевдонима си Големия крокодил.

2002 г.

Умира Михалис Стасинопулос, президент на Гърция в периода 18 декември 1974 - 19 юни 1975.

1993 г.

Умира Федерико Фелини – италиански сценарист и режисьор.

1986 г.

Умира Робърт Сандърс Мъликен – американски физико-химик. Лауреат на Нобелова награда (1966 г.) за изследване на химическите връзки и електродните структури на молекулите чрез метода на молекулните орбити. По време на Втората световна война работи по проекта за американското ядрено оръжие. Той е един от първите, които използват компютърните методи за изследване на молекулярната структура (50-те години на двадесети век).

1984 г.

Умира Индира Ганди – индийска общественичка и държавник. Дъщеря на Джавахарлал Неру. Получава образованието си в Швейцария, Англия и Индия. Член е на партията Индийски национален конгрес. През 1938 г. става един от лидерите на партията. Участва в националноосвободителното движение. От 1964 г. заема различни министерски постове. Индира Ганди е министър-председател на Индия в периода 1967-1977 г. и отново от 1980 до 1989 г. Става жертва на атентат, организиран от политическите й противници. Застреляна е от неин охранител в Делхи. 

<b>За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:</b>

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;