Международен ден на свободата и солидарността — Обявен с Декларация, приета на 31 август 2005 г. в Гданск (Полша), по повод 25-та годишнина от създаването на полския профсъюз "Солидарност" (30 август 1980 г.). Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.

На 31 август 1997 г. умира Даяна, принцесата на Уелс. Трагедията, отнела живота на принцеса Даяна, става на 30 август 1997 г. около 23:35 ч. в тунела Понт де л’Алма на р. Сена, малко след като принцесата е напуснала парижкия хотел "Риц". В колата тя е придружавана от Доди Ал Файед, син на известния египетски милиардер и собственик на Harrods Мохамед Ал Файед. Веднага след това принцесата е откарана в болница, където лекарски екип се опитва да я спаси, но към 3 часа Даяна умира. От Русия са изгонени или са заточени в Сибир 160 културни дейци по обвинение за контрареволюционни действия. Сред тях са Николай Бердяев, Сергей Булгаков, Сорокин и други. На този ден през 1939 г. Хитлер обявява за свой наследник Херман Гьоринг. През 1955 г. Уилям Коб демонстрира в Чикаго първия в света автомобил със слънчева батерия. На 31 август са родени: през 1811 г. - френският поет, белетрист и критик Теофил Готие, през 1949 г. е роден американският киноактьор Ричард Гиър. На 31 август умират: през 1422 г. - Хенри V - крал на Англия (от 1413 г.), от династията Ланкастър. Син на Хенри IV, през 1867 г. - френският поет Шарл Бодлер, известен със стихосбирките си "Цветя на злото".


2017 г.

Поредица от малки експлозии се случват в завода за химикали Arkema в Кросби, Тексас, след като наводнения затварят охладителните системи, които поддържат химикалите стабилни. Жителите, живеещи в радиус от 2,4 километра (2,4 километра) от завода, са евакуирани

2016 г.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е отстранена от поста с гласуване от 61-20 в Сената.

2015 г.

125 души са ранени при безредици в Киев след като Върховната рада на Украйна приема на първо четене президентския законопроект за внасяне на промени в конституцията.

2014 г.

Ислямистката групировка "Либийска зора“ превзема американското посолство в Триполи.

2012 г.

В Ангола се провеждат парламентарни избори с убедителна победа на Народното движение за освобождение на Ангола - Партия на труда в резултат на което президентът Жузе Едуарду душ Сантуш съхранява поста си.

2011 г.

При самовзривяване на двама терористи-самоубийци в Чечения загиват 8 човека от които 7 полицаи.

2008 г.

В интервю, излъчено на тази дата от руските телевизионни канали, Дмитрий Медведев представи подробно "пет принципа", основополагащи за руската външна политика:

- "приоритет" на международното право;

- "многополюсен" свят;

- желанието да "се избягват конфликт и изолация"

- "защитата на живота и достойнството на руските граждани, където и да са; защита на предприемачите в чужбина";

- признаването от Русия на "зони на привилегировани интереси".

Тази доктрина е предназначена да служи като потвърждение на силата на Русия в 2 отношения. От една страна тя заявява пред Запада, особено пред НАТО, че е възвърнала положението си на велика сила и че вече няма да приема да й се диктуват да условия на поведение.

2005 г.

На тази дата руският президент Владимир Путин издава писмена заповед на руското Министерство на външните работи да уведоми естонската страна за намерението на Русия да не участва в граничните споразумения между Руската федерация и Република Естония. На 6 Септември 2005 Министерствто на външните работи на Русия изпраща известие, което гласи, че Русия няма да бъде страна по споразумението за границата между Естония и Русия, и не се счита за обвързана с обстоятелствата, свързани с предмета и целите на договора.

2005 г.

Парламентът на босненските сърби предава правомощията по отбраната на централните държавни институции с което отваря пътя за създаването на единна босненска армия. Сърбия и мюсюлманско-хърватската федерация в Босна са свързани с общи централни институции с малки правомощия, всяка има собствен парламент, правителство, армия и полиция. Общите военни сили са изискване за пълноправно членство в НАТО.

2004 г.

Югославският президент Слободан Милошевич започва дълго отлаганата си защита в международният трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия. Той окачествява обвиненията срещу него като «безскрупулни лъжи». Югопрезидентът се явява в съда с вратовръзка в цветовете на югославското знаме. Той протестира срещу това, че за първоначалната му защитна реч се полагат само четири часа, докато в началото на процеса през февруари 2002 година обвинението разполага с три дни за да представи тезата си. Милошевич категорично отхвърля обвиненията, че е главен организатор на войните в бивша Югославия през 90-те. Той обявява, че войната е била само една, и тя е била за цялостта на страната. Югославският президент обвинява международната общност в подривна дейност, която е довела до разпадането на Югославия. Милошевич е съден за геноцид, престъпления срещу човечеството и военнопрестъпления. Въпреки че лошото здравословно състояние на югославския президент става причина за десетки отлагания на заседания, той настоява, че ще се защитава сам и няма нужда от юрист, който да го представлява. Процесът срещу Милошевич започва на 12 февруари 2002 г. и е разглеждан като най-важния от този род от Нюрнбергския процес в края на Втората Световна война насам. Милошевич иска да призове над 1600 свидетели за 150 дни, като сред тях са американският президент Бил Клинтън и британският премиер Тони Блеър. Слободан Милошевич умира внезапно в затвора на 11 март 2006 г.

2004г.

Жена-камикадзе се взривява близо до входа на московското метро, убивайки 10 души и ранявайки над 50. Взривът избухва към 20.15 часа московско време близо до метростанция “Рижская" в Москва. Сред загиналите има и 4 деца.

2004 г.

Тайфунът “Чаба" достига Южна Япония и причинява смъртта на 5 -има души. Близо 100 са ранените. Природната стихия прекъсва електроснабдяването на близо 400 хиляди домакинства на о. Кюшу. Властите са принудени да евакуират над 38 хиляди души от острова на съседния Сикоко. В района е парализиран пътния, железопътния и въздушния трафик.

1994 г.

Радиостанциите "Дойче веле" и Радио Франс Ентернасионал получават лиценз за излъчване на програма у нас.

1994 г.

Ирландската републиканска армия (ИРА) обявява пълно прекратяване на военните операции. Открит е пътят за политическо решаване на конфликта в Северна Ирландия.

1994 г.

Русия официално прекратява военното си присъствие в бившата Източна Германия и Балтийските републики.

1993 г.

На 31 август 1993 г. регионът Губадлъ, който се намира извън бившата Нагорно-карабахска автономна област на Азербайджан, е окупиран от арменските въоръжени сили. В резултат на окупацията срещу жителите на региона е извършено масово етническо прочистване, а държавната и частната собственост е разграбена. Сред тях са 7278 частни къщи и апартаменти, 64 административни сгради, 148 социални съоръжения, 161 културни обекта, включително 3 музея и над 50 исторически паметника. Понастоящем около 41 000-то население на регион Губадлъ основно живее в град Сумгаит, а също и в други региони на Азербайджан като вътрешно разселени лица.

Република Армения продължава грубо да нарушава задълженията си по Женевските конвенции, като незаконно извършва такива действия, като смяна на географски имена, грабеж на собственост и заселване на хора от арменски произход в региона Губадлъ. Арменците от Сирия са преселени от фондация "Туфенкян“ в село Ханлъг, регион Губадлъ.

След окупацията на Губадлъ, Съветьт за сигурност на ООН в своите Резолюции 874 (1993) и 884 (1993) категорично осъжда окупацията на териториите на Република Азербайджан. В документите е изразена сериозна загриженост относно хуманитарната катастрофа по южните граници на Азербайджан и изселването на голям брой цивилни от домовете им.

1991 г.

Киргизстан е обявен за независима република. Република Киргизия (Киргизстан) има площ 198.5 хил. кв. км. Граничи с Таджикистан, Китай, Узбекистан и Казахстан. Населението й е 4 860 хил. жители. Тя е република, начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган е Върховен съвет, състоящ се от две палати - Законодателно събрание (35 депутата) и Събрание на Народните представители (70 депутата). Изпълнителен орган е правителство, начело с премиер-министър. През I век е в състава на Кушанското царство. През XIII в. е завладяна от монголите. От 1830 г. е в състава на Конадското ханство. В периода 1863-1876 г. страната е завладяна от Руската империя и е включена в Туркестанското генерал-губернаторство. През 1926 г. е създадена Киргизка АССР, а през 1936 г. - Киргизка ССР в състава на СССР.

1991 г.

Азербайджан обявява независимост от СССР.

1980 г.

В Полша е създаден профсъюзът “Солидарност".

През август 1980 г. работниците от корабостроителницата “Владимир Илич Ленин" в Гданск започват голяма окупационна стачка. Месеци след споразумението между стачкуващите работници от корабостроителницата в Гданск и Полската обединена работническа партия – както се нарича тогавашната комунистическа, е основан профсъюзът Солидарност. Тогава той има 10 млн. членове. Лидер на движението е Лех Валенса (на снимката). През декември 1981 г. икономическото положение в страната се влошава и е обявено военно положение, при което организацията е разформирована, а повечето й лидери - пратени в затвора. Валенса е освободен в края на 1982 г., а година по-късно получава Нобеловата награда за мир. През следващите години организацията му продължава съществуването си като нелегално опозиционно движение, но през 1988 г. е легализирано и през юни 1989 г. печели в първите демократични избори срещу управляващата Полска обединена работническа партия (ПОРП). През август е съставено коалиционно правителство с комунистите начело със съветника на Валенса - Тадеуш Мазовецки. През 1990 г. самият профсъюзен лидер е избран за президент и остава на този пост до 1995 г., когато губи от кандидата на демократичната левица Александър Квашневски.

1966 г.

Първи полет извървша първият в света самолет с вертикално излитане - английският "Сий Хариър".

1962 г.

Тринидад и Тобаго са провъзгласени за независима държава.

Република Тринидад и Тобаго е разположена в Карибско море до североизточните брегове на Южна Америка. Състои се от о-в Тринидад (4 813 кв. км), о-в Тобаго (301 кв. км) и 25 малки острова. Общата площ на страната е 5 130 кв. км и има обща брегова линия от 524 км. Населението й е 1 380 хиляди жители Републиката влиза в състава на Съдружество, начело с Великобритания, но има собствен държавен глава - президент, избиран за 5 години. Законодателната власт е парламент, съставен от сенат (31 члена) и палата на представителите (36 депутата), избирани за 5 години. Изпълнителна власт е правителство, начело с премиер-министър.

През 1498 г. о-в Тринидад е открит от Христофор Колумб. През 1532 г. е назначен първият испански губернатор. От 1797 г. Тринидад е колония на Великобритания. О-в Тобаго също сменя няколко господари, като през ХVIII в. за кратко време е владение на херцога на Курландия (сега Латвия). От 1814 г. е владение на Великобритания; индианското население е унищожено и на двата острова се внасят негри-роби. През 1834 г. се отмяна на робството, започва внос на работници от Индия, Китай и Португалия. През 1899 г. двата острова са обединени административно. През 1976 г. страната е обявена е за република.

1957 г.

Провъзгласена е независимостта на Малайската федерация.

Федерация Малайзия се състои от две части, разделени от Южнокитайско море - Западна (Малая) на полуостров Малака и Източна в северната част на остров Калимантан. Има площ 332.8 хил. кв. км. Населението й е 22 330 хил. жители. Страната е федерация - конституционна монархия. Държавният глава се избира за 5 години от владетелите на щатите - султанства. Законодателен орган е двупалатен парламент - Горна палата - Сенат от 70 сенатора, избирани за 5 години. Изпълнителната власт е министерски съвет, начело с премиер-министър.

През ХV в. територията е обединена в Малакско султанство - разпространява се ислямът. От 1511 г. султанството е завладяно от Португалия. През 1641 г. холандци, в съюз със султана Джохор, изгонват португалците. През 1819 г. остров Сингапур е завладян от Великобритания. В периода 1880 - 1909 г. Великобритания постепенно завладява цялата територия. От 1941 г. от 1945 г. страната е под японска окупация; през 1948 г. е образувана Малайската федерация, като колония на Англия. През 1965 г. Сингапур излиза от състава на федерацията.

1957 г.

Вячеслав Молотов е снет от поста министър на външните работи на СССР и е назначен за посланик в Монголия.

Вячеслав Михайлович Молотов е роден на 9 март 1890 г. Той е съветски политик, член на РСДРП от 1906 г. Взема участие в Петроградския военен революционен комитет по време на Октомврийската революция през 1917 г. Председател е на Съвета на народните комисари (1930-1941 г.), първи заместник-председател на МС (1941-1957 г.), народен комисар и министър на външните работи на СССР (1939-1949 г., 1953-1956 г.). Член на ЦК (1921-1957 г.), член на Политбюро (Президиума) на ЦК на КПСС (1926-1957 г.). Член е на Централния изпълнителен комитет на СССР. Изваден е от състава на ЦК на КПСС през 1957 г., а през 1962 г. е изключен от партията. Възстановен е през 1984 г. Умира на 8 ноември 1986 г.

1955 г.

Уилям Коб демонстрира в Чикаго първия в света автомобил със слънчева батерия.

1939 г.

Хитлер обявява за свой наследник Херман Гьоринг.

Херман Гьоринг е маршал по време на Третия райх. От 1922 г. е член на нацистката партия. През 1932 г. е председател на Райхстага. От 1933 г. е министър на авиацията. На Нюрнбергския процес е осъден на смърт като нацистки военен престъпник. Отравя се в затвора през 1946 г.

1922 г.

От Русия са изгонени или са заточени в Сибир 160 културни дейци, по обвинение за контрареволюционни действия. Сред тях са руският религиозен философ Николай Бердяев (на снимката), Сергей Булгаков, Сорокин и други. Това е най-голямата чистка сред руската интелигенция до този момент.

Николай Александрович Бердяев е руски религиозен философ, представител на персонализма и екзистенциализма. Възприема марксистката критика на обществото през 19 и 20 в., но в същото време е противник на марксизма и на социализма. През 1922 г. е изгонен от Съветска Русия. Автор е на "Философия на свободния дух", "Смисълът на историята" и др.

1907

Русия и Великобритания подписват Англо-руското съглашение, с което определят своите сфери на влияние в Персия, Афганистан и Тибет.

1876 г.

В Цариград е извършен нов преврат. Султан Мурад V е детрониран, а на престола се възкачва Абдул Хамид II.

Абдул Хамид II е османски султан в периода 1876-1909 г. Син е на Абдул Меджид. Заради арменските погроми е наречен "кървав султан". След Младотурската революция е детрониран. През управлението му в резултат на Руско-турската освободителна война е освободена България (1878 г.).

1823 г.

В битката при Трокадеро французите разгромяват испанската армия.

Испанският крал Фердинанд VII (на снимката) отказва да възстанови либералната Конституция от 1812 г. и по този начин провокира избухването на революция (1820 г.), която е водена от Рафаел дел Риего и Нунес. Поддръжниците на конституцията детронират краля, което не се приема добре от европейските монархии. През октомври 1822 г. във Верона е свикан международен конгрес, на който е дадено разрешение на Франция да влезе с войски в Испания и да възстанови на трона Фердинанд VII.

1799 г.

Руските войски, начело с ген. Суворов, преминават през Алпите по време на похода срещу Франция.

На тази дата са родени:

1954 г.

Роден е Роберт Кочарян – президент на Армения. През 1982 г. е завършва електротехническия факултет на Ереванския политехнически институт. Избран е за президент на Република Армения на 30-ти март 1998 г., а 2003 г. е преизбран за втори мандат. През септември 2003 г. е на посещение в Пловдив. В Пловдив е съсредоточена най-голямата част от общността на арменци, живеещи в България. Това са близо 6000, живеещи за постоянно и около 4000 – временно. Президентът на Армения се среща със своите сънародници в двора на църквата “Сурп Кеворк".

1949 г.

Роден е американският киноактьор и продуцент Ричард Гиър. През 1975 г. Гиър дебютира в епизодични роли в киното, забелязан е след изпълнение във филма с участието на Даян Кийтън "В търсене на мистър Гудбар" (1977). Седващата година получава главната роля във филма на Терънс Малик "Небесни дни" (1978). Цялата 1978 г. посвещава на пътуване из Непал, където изследва живота на будистките монаси и тибетските бежанци. Оттогава свързва съдбата си с тази на Тибет и става будист. В САЩ се завръща през 1980 г. и изпълнява на сцената на Бродуей ролята на затворник в концентрационен лагер в пиесата "Bent", за която е отличен с наградата "Theatre World Award". През същата година изпълнява роля във филма на Пол Шрайдър "Американско жиголо". Две години по-късно се отправя на пътешествие из Хондурас, Никарагуа и Салвадор - точно по времето на гражданската война там. Посещава много бежански лагери. През 1992 г. се жени за манекенката Синди Кроуфорд. Бракът им се разпада през 1995 г. Впоследствие живее с актрисата Кери Лоуъл, от която има син, роден на 6 февруари 2000 г. Филмография: Американски жиголо (1980 г.), Офицер и джентълмен (1982 г.), Без милост (1986 г.), Вътрешни афери (1990 г.), Хубава жена (1990 г.), Г-н Джоунс (1993 г.), Съмърсби (1993 г.), Точка на пресичане (1994 г.), Първият рицар (1995 г.), Първичен страх (1996 г.),Червеният ъгъл (1997 г.), Булката беглец (1999 г.), Есен в Ню Йорк (2000 г.), Д-р Т. и жените (2000 г.), Изневяра (2002 г.), Послания от мрака (2002 г.), Чикаго (2002 г.), Ще танцуваме ли (2004 г.) и др.

1919 г.

Родена е Амрита Притам - индийска писателка, преводачка и общественичка. Авторка е на повече от 30 книги. Пише и превежда на езика пенджаб. Посещава многократно България. Посвещава на България един от очерците в книгата си "Пътепис" (1978 г.). Популяризира в Индия поезията на социалистическите страни. От български език превежда творби на Хр. Ботев, Ив. Вазов, Елин Пелин, и Й. Йовков, Хр. Смирненски, Гео Милев, Дора Габе, Е. Багряна, Мл. Исаев, Блага Димитрова, Ст. Пенчева и др. Издава "Избрани стихотворения" (1960 г.) от Н. Вапцаров. Печели Индийска литературна награда "Баратия Джанпит" (1982 г.) и Международна литературна награда "Н. Й. Вапцаров" (1979 г.).

1908 г.

Роден е американският писател Уилям Сароян (1908 - 1981). Автор на "Устата ми хубава, очите ми зелени" и др.

1853 г.

Роден е Алексей Алексеевич Брусилов - руски офицер, генерал от кавалерията. Командва полк, дивизия и армейски корпус. В началото на Първата световна война командва армия, а по-късно - Югозападния фронт. След Октомврийската революция служи в централния апарат на Червената армия, инспектор на конницата (1923-1924 г.). Автор е на мемоари "Моите спомени" (1929 г.). Умира на 17 март 1926 г. в Москва.

1821 г.

Роден е Херман Лудвиг Фердинанд Хемхолц - германски естествоизпитател, работил в областта на физиката, математиката, физиологията и психологията. Професор по физиология в университета в Кьонигсберг (от 1849 г.), Бон (от 1855 г.) и Хайделберг (от 1858 г.), професор по физика в Берлинския университет (от 1871 г. ), директор на Държавния физико-технически институт в Берлин (от 1888 г.). Изследва процесите на гниене и ферментация и произхода на топлината при мускулната работа (1843-1847 г.). Изучава мускулното съкращение и скоростта на предаване на нервното възбуждане (1850-1854 г.). Има голям принос в областта на физиологията на слуха и зрението. Създава учение за слуховата функция на кортиевия орган въз основа на физическите закони за резонанса. Изследванията му по физиологична оптика и изобретеното от него очно огледало създават епоха в офталмологията и офталмоскопията. Създава теория за акомодация на окото (1853 г.), за цветното зрение и цветната слепота (1859-1866 г.). Разработва и някои проблеми на физиологическата акустика. Формулира математически закона за запазване на енергията и показва валидността му във всички известни природни процеси. Прилага принципа за най-малкото действие към решаването на задачи от термо- и електродинамиката. Поставя основите на теорията на вихровите движения в течности (1858 г.). Изгражда учение за електричеството. Застъпва йероглифната теория. Умира на 8 септември 1894 г.

1811 г.

Роден е Теофил Готие - френски поет, белетрист и критик. В младостта си е привърженик на романтизма. Готие е духовен баща и родоначалник на школата "Парнас". В ранните му произведения се забелязват следи от демонизма на Байрон; склонността към фантастика се съчетава с изяществото на стиха. В книгата "Новото изкуство" (1852 г.) дава едно от първите подробни обяснения на теорията на "изкуството за изкуството"; отхвърля както еснафската морализация, така също и демократичната идейност в литературата. В богатото си творчество Теофил Готие се проявява като ярък апостол на романтизма. Автор е на: "Емайли и камеи", "Капитан Фракас", "Романът на мумията", "Гротески" и др. Умира на 22 октомври 1872 г. в Ньой.

12 г.

Роден е Калигула (12 - 41 сл. Хр.) - император на Рим от 37 г. сл. Хр. до 41 г. сл. Хр. Остава в историята с изключителната жестокост на своето управление.

На тази дата умират:

2017 г.

Умира Ричард Дийн Андерсън, американски актьор, известен с хитовия телевизионен сериал Макгайвър ("MacGyver").

1997 г.

При автомобилна катастрофа в Париж умира Даяна Спенсър, принцеса на Уелс. Трагедията става на 30 срещу 31 август (около 23.35 ч.) в тунела Понт де л'Алма на р. Сена, малко след като принцесата е напуснала парижкия хотел Риц.

Даяна Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. в аристократично семейство. Баща й е осмият лорд Спенсър и след неговата смърт през 1975 г. тя наследява титлата лейди Даяна Спенсър. След развода на родителите си през 1969 г. Даяна остава да живее при баща си в семейната къща в областта Сандрингам, където се запознава с кралското семейство. Даяна и Чарлз започват да излизат заедно през 1980 г. Чарлз й предлага брак през февруари 1981 г. От брака си двамата имат двама сина принц Уилям Артур Филип Луис (1982 г.) и принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид (1984 г.).

Чарлз и Даяна се развеждат на 28 август 1996 г. След развода Даяна се отказва от титлата кралица на Англия в бъдеще и от обръщението "Ваше Височество", но в замяна получава 20 млн. долара компенсации, плюс 600 000 долара ежегодна рента, с която да поддържа офиса си; получава и еднакъв достъп до синовете си - принцовете Уилям и Хари.

През 2002 г. Даяна се нарежда на трето място в анкета на Би Би Си за определянето на най-великите британци, а по-рано става трета и в аналогично допитване, обхванало целия свят. Тя и кралица Елизабет Първа са единствените жени в Топ 10 на великите британци, заедно с учени като Нютон и Дарвин, политици като Чърчил и Кромуел и хора на изкуството като Шекспир и Джон Ленън.

1969 г.

При самолетна катастрофа умира легендарният американски боксьор Роки Марчиано (1923 - 1969). Световен шампион в тежка категория. Отказва се от спорта през 1956 г., като остава непобеден в продължение на четири години, след като е спечелил титлата. Той е прототип на героя от филмовата поредица "Роки" с участието на Силвестър Сталоун.

1963 г.

Умира Жорж Брак, френски художник (* 1882 г.)

1948 г.

Умира Андрей Жданов - руски държавен и партиен деец. Член е на КПСС от 1915 г. Участва в Октомврийския преврат през 1917 г. и в Гражданската война. Председател е на Тверския изпълком от 1922 г., от 1924 г. - председател на Нижегородския градски комитет на Горкиевския партиен комитет. Член на военния съвет в Отечествената война. От 1930 г. е член на ЦК на КПСС, член на Политбюро на КПСС (1939 г.), депутат във ВС на СССР (1937 г.). След смъртта на Жданов родният му град е наречен на негово име - Жданов.

1941 г.

Умира руската поетеса Марина Цветаева (1892 - 1941). Родена е на 8 октомври 1892 г в Москва. Дъщеря е на И. В. Цветаев, основател и първи директор е на Московския музей на изящните изкуства. Първите й сборници със стихове са “Вечерен албум" (1910) и “Вълшебния фенер" (1912) През есента на 1922 г. емигрира отначало в Чехословакия, а след това във Франция (след 1925). В емиграция издава книгите: “Занаят", “Психея" (1923), “Юнак" (1924) и др. Публикува няколко трагедии с антични сюжети: “Ариадна" (1924), “Федра" (1927) и др. Завръща се в СССР през 1939 г. и е подложена на преследване от болшевиките. Самоубива се. Творбите й са преведени на много езици.

1920 г.

Умира Вилхелм Вунд - германски физиолог и философ. Автор е на "Елементи на физиологическата психология", "Психология на народите" и др. Вунд смята философията за синтез на отделните науки, предназначена да задоволи изискванията на чувството.

1877 г.

Умира Фьодор Матвеевич Горталов - руски майор от 61-и пехотен Владимировски полк. Служи като подофицер, получава офицерски чин (1859 г.). Участва в Руско-турската освободителната война (1877-1878 г.) при обсадата на Плевен, където загива. При третата атака на града (30 август 1877 г.), Горталов действа под заповедите на ген. Скобелев: заети са най-важните редути на югозапад от Плевен. На 31 август Горталов издържа пет турски атаки, като дружината му претърпява големи загуби; дава нареждане желаещите от подчинените му да се оттеглят; с малцина от най-храбрите остава в редута, където в бой с турците е вдигнат на щиковете им при шестата атака. Подвигът му е изобразен в много картини и гравюри и се смята за класически. На мястото, където загива, има паметник.

1867 г.

Умира Шарл Бодлер - френски поет. Известен е със стихосбирките си "Цветя на злото" (1857 г.). Виден представител е на декадентството. На български език са преведени "Естетически и критически съчинения" (1976 г.) и "Цветя на злото" (1984 г., 1993 г.).

1864 г.

Умира Фердинанд Ласал - германски философ, един от основателите на немския социализъм. Син е на богат търговец евреин. Ласал е юрист, забележителен оратор и писател. През 1848 г. е осъден на затвор за клевета. Когато избухва конфликтът по Пруската конституция, се опитва да организира работническа партия. Ласал е организатор и ръководител на Общогерманския работнически съюз (1863 г.). Отново осъден на затвор, обнародва редица брошури и речи, в които призовава за създаването на работнически сдружения с помощта на държавата. Автор е на съчиненията "Философията на Хераклит Тъмния от Ефес" (1858 г.), "Система на придобитите права" (1861 г.); на драмата "Франц фон Зикинген" (1859 г.) и др. Една романтична злополука слага край на бурния му живот: страстно влюбен в дъщерята на един дипломат - Елена фон Дьонигес, той призовава на дуел нейния годеник и е убит.

1422 г.

Умира Хенри V - крал на Англия (от 1413 г.), от династията Ланкастър. Син на Хенри IV. Стреми се към помирение с феодалите, като им връща владенията, конфискувани от баща му. Потушава въстанието на лолардите през 1414 г. Възобновява Стогодишната война, нанася на французите решително поражение при Азенкур през 1415 г.; завладява Северна Франция и Париж. Признат е за наследник на френския крал Карл VI и за регент на Франция на 21 май 1420 г.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;