Денят 3-и януари в българската история, подготвен от Агенция "Фокус".

1878 г.

В началото на 1878 година армията на Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът да се запали градът е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Две години по-късно на същата дата е утвърден първият градоустройствен план на София.

1880 г.

Утвърден е първият градоустройствен план на София (Батенбергов), изработен от инж. Иржи (Георги) Прошек, който слага началото на радиалната структура на града.

1901 г.

Роден е патриарх Кирил /светско име Константин Константинов/. Той е историк, член на БАН (1970 г.), доктор по богословие (1927 г.), “доктор хонорис кауза" на Софийската., Московската и Санкт Петербургската духовни академии. Следва богословие в Белград (от 1920 г.), завършва в Черновци, Украйна (1925 г.). В периода 1928-1930 г. специализира философия в Берлинския университет. През 1936 г. получава духовен сан “стобийски епископ". През 1938 г. е избран за пловдивски митрополит. На 10 май 1953 г. е избран за патриарх и софийски митрополит. Провъзгласен е за Праведник на света в Ерусалим през 2002 г. в Зала на паметта в комплекса Яд Вашем, заради участието му в спасяването на българските евреи. Той и екзарх Стефан I са първите православни архиереи в света, получили това признание.

1907 г.

Група студенти освиркват княз Фердинанд при откриването на Народния театър в столицата. Младежите са арестувани, преподавателите им се солидаризират с тях. Започва Университетската криза, довело по-късно до временното затваряне на Софийския университет.

1920 г.

ЦК на БКП прекратява политическата стачка. На 19 февруари без успех приключва и Транспортната стачка.

1921 г.

Деветнадесетото Народно събрание отпуска кредит от 1 000 000 лв. за настаняване на бежанците от Беломорска Тракия.

1948 г.

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) приема правилник за институтите към академията. В началото на годината то приема за първи път конкретен план за научната работа с отбелязване на теми, срокове и изпълнители.

1950 г.

В Пловдив умира композиторът Ангел Букурещлиев (1870 - 1950). Роден е в село Плевня, Драмско (дн. Петруса, Гърция). Хоров и оркестров диригент, клавирен педагог, фолклорист, музикален общественик. Събира от различни краища на България около 2000 народни песни с мелодиите, част от които разработва за мъжки и смесени хорове. Известен е със своите "Китки от народни песни за хор". Букурещлиев е основател (1896), председател и диригент на Певческото дружество в Пловдив.

1951 г.

Влиза в сила нов устав на Българската православна църква (БПЦ). Той е утвърден на 31 декември 1950 г. и е наложен на БПЦ, като в него се пренебрегва принципът на ненамеса на държавата в църковното устройство и управление.

1966 г.

Състои се премиерата на филма "Горещо пладне" на режисьора Зако Хеския. Филмът е създаден по едноименната повест на Йордан Радичков (първа екранизация на негова творба). Автор на музиката към филма е Милчо Левиев. В ролите играят: Пламен Наков, Лъчезар Янков, Петър Слабаков, Григор Вачков. През 1965 г. филмът е представен на кинофестивала в Кан.

1971 г.

Умира Александър Миленков – български художник декоратор. Завършва театрална декорация в Мюнхен (ученик е на Ханс Фрама). Автор е на творбите: "Нощен покой", "Улица в Охрид", "Рилски манастир", "Самуилова старина", "Вътрешността на църквата "Св. Климент" и др. Миленков е първият сценичен декоратор на НАТ "Иван Вазов".

1981 г.

По предложение на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова и кмета на София Петър Междуречки Министерският съвет утвърждава специални условия за проектиране и строителство на "Национална музейна палата в София - преустройство на Съдебната палата" - първи етап.

1990 г.

В периода 3 януари и 15 май заседава Кръглата маса, чиято цел е споразумение между БКП и опозицията за осъществяване на българския преход към демокрация. От 23 януари започват пленарни заседания, които се излъчват директно по националните медии. На 13 март е подписано споразумение Народното събрание и правителството да се съобразяват с решенията на Кръглата маса, като връзката между институциите се осъществява от Благовест Сендов и Любен Кулишев. На 15 май са подписани споразуменията за политическия преход към демокраци

1997 г.

Парламентът, в който мнозинство има Българската социалистическа партия (БСП), отлага гласуването на предложената от Съюза на демократичните сили (СДС) "Декларация за национално спасение" от "националната катастрофа", към която правителството на Жан Виденов води България.

2018 г.

Открита е шеста жертва от убийството в Нови Искър (Кети Кюхова – майка на Нанси). Предишния ден петима души са открити мъртви в къща в Нови Искър, след като техен роднина е съобщил в полицията, че не може да се свържи с тях от дни.

В къщата полицаите се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – син на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – приятел на Нанси.