На 27 октомври 1774 г. в Моздок, Осетия, по разпореждане на Екатерина II е подписано Споразумение за присъединяване на Осетия към Русия. Наполеон е назначен за командващ на новата армия, която е създадена за нападения в Британия на този ден през 1787 г.

На 27 октомври 1829 г. в САЩ е патентована детската количка. През 1904 г. е открито метрото в Ню Йорк. В момента нюйоркското метро е с най-развитата мрежа от линии в света и годишно се използва от 1,4 милиарда пътници. Лигата на Нациите е преместена от Лондон в Женева на този ден през 1920 г.

Пред 1922 г. италианското правителство подава оставка под нарастващия натиск на фашисткото движение на Бенито Мусолини.

На 27 октомври 1925 г. американецът Фред Уолър патентова първите водни ски, наречени “Долфин Акуа Скийс". Първите водни ски са открити през 1922 г., когато 18-годишният Ралф Самуелсън от Минесота предполага, че щом има ски за сняг, водни също може да има. Първите му опити са на езерото Пепин, Минесота. На 8 юли 1925 г. той прави първия скок с подобни ски с помощта на рампа. През 1938 г. започва масова депортация на полски и чешки евреи от Германия. Те са изтласкани към полската граница, като на 9-10 ноември са изгорени синагоги и еврейски домове, а евреи са изпратени в концентрационния лагер Дахау.

На 27 октомври 1951 г. за първи път при лечение на рак се използва радиация.

През 1982 г. за пръв път при преброяването на населението в Китай то надхвърля 1 милиард души. През 2005 г. населението на континентален Китай достигна 1,3 милиарда души.

Герхард Шрьодер се заклева като канцлер на Германия на 27 октомври 1998 г.

През 2000 г. хакери разрушават компютърната система на корпорацията Майкрософт, както и ценно програмно обезпечение на компанията.

На 27 октомври са родени: Джеймс Кук - английски мореплавател, 1728 г., Николо Паганини - италиански цигулар и композитор, 1782 г., Айзък Сингер - американски изобретател на битовата шевна машина, 1811 г. Иван Владимирович Мичурин - руски биолог и селекционер, създател на много сортове култури, 1855 г. Теодор Рузвелт - американски политик; 26-ти президент на САЩ (1901-1909 г.) - 1858 г. Роберто Бенини - италиански актьор, комик и режисьор, 1952 г. Ванеса-Мей - азиатска цигуларка виртуоз и пианистка, 1978 г.

На 27 октомври умират: Стефан Тошев - български офицер, генерал от пехотата, 1924 г., Цветан Радославов - български интелектуалец, общественик, просветен деец, 1931 г. Светослав Лучников - български юрист, политик, 2002 г.

2016 г.

Умира най-възрастният член на Японското императорско семейство - принц Микаса (100 г.).

2016 г.

Индия и Пакистан взаимно експулсират дипломати след нарастване на напрежението в Кашмир.

2015 г.

Гроб на воин със злато на 3500 години е открит в Гърция. Според археолозите открието е най-голямата демонстрация на богатство в праисторически паметник в континенталната част на Гърция за последните 65 години.

2014 г.

Вулканът Килауеа в югоизточната част на остров Хаваи изригва стълб пепел от над един километър височина, а по склоновете му се разливат тонове лава със скорост около 10 метра в секунда. Застрашено е селището Пахоа. Около 4 хиляди души живеят в непосредствена близост до вулкана.

2013 г.

Кандидатът на управляващата коалиция "Грузинска мечта" Георгий Маргвелашвили побеждава на изборите за президент на Грузия.

2011 г.

Съветът за сигурност прекратява мандата на НАТО за Либия да защитава цивилни по време на гражданската война между режима на покойния вече диктатор Муамар Кадафи и силите на бунтовниците.

Майкъл Хигинс е избран за президент на Ирландия.

2009 г.

В Париж са обявени присъдите на първа инстанция по аферата "Анголагейт".

2005 г.

След като двама младежи от арабски произход, преследвани от полицията, загиват, в Париж избухват бунтове на емигранти.

2000 г.

Хакери разрушават компютърната система на корпорацията Майкрософт, както и ценно програмно обезпечение на компанията.

1998 г.

Герхард Шрьодер се заклева като канцлер на Германия.

1991 г.

Джохар Дудаев е избран за президент на Чечня.

В Полша са проведени първите свободни демократични избори за парламент след 1936 г.

Туркменистан постига независимост от Съветския съюз.

1987 г.

С референдум в Южна Корея са одобрени конституционни промени, включително и пряко избиране на президент.

1982 г.

За пръв път при преброяването на населението в Китай то надхвърля 1 милиард души.

През 2005 г. населението на континентален Китай достигна 1,3 милиарда души. Политиката на контролирана раждаемост, която се прилага в страната от 25 години по-рано, отсрочва достигането на тази цифра с 4 години.

1962 г.

Съветският ръководител Никита Хрушчов дава съгласието си да бъдат изтеглени разположените седмица по-рано в Куба ядрени ракети, довели до Карибската криза и поставили света на прага на ядрена война.

Карибската криза от 1962 г. е регионален конфликт, който възниква след намесата на САЩ във вътрешните работи на Куба и строителството на съветска ракетна база на острова. Конфликтът се задълбочава, след като на 22 октомври 1962 г. американският президент Джон Кенеди обявява икономическа и военна блокада на Куба в отговор на разполагането на съветски стратегически ракети на острова. Карибската криза се развива до края на октомври, когато започват американско-съветски преговори. Страните постигат споразумение СССР да изтегли ракетите си от Куба, а САЩ да изтеглят същия брой ракети от Италия и Турция , както и да свалят блокадата.

1961 г.

НАСА изстрелва ракетата Сатурн I, която е първият космически апарат на САЩ, предназначен за извеждане на товари в околоземна орбита.

1951 г.

За първи път при лечение на рак се използва радиация.

1938 г.

Започва масова депортация на полски и чешки евреи от Германия. Те са изтласкани към полската граница, като на 9-10 ноември са изгорени синагоги и еврейски домове, а евреи са изпратени в концентрационния лагер Дахау.

Фирмата “Дюпон" обявява създаването на нов синтетичен материал, който получава името найлон (търговското име на текстилни влакна и тъкани от полиамиди).

"Дюпон дьо немур" е американска химическа компания. Създадена през 1902. Седалище - в Уилмингтън. Произвежда биомедицински продукти, полимерни изделия, химикали, размножителна, аудио- и видеотехника, електронни продукти; извършва минногеоложки проучвания, добив и преработка на нефт и природен газ.

1925 г.

Американецът Фред Уолър патентова първите водни ски, наречени “Долфин Акуа Скийс".

Първите водни ски са открити през 1922 г., когато 18-годишният Ралф Самуелсън от Минесота предполага, че щом има ски за сняг, водни също може да има. Първите му опити са на езерото Пепин, Минесота. На 8 юли 1925 г. той прави първия скок с подобни ски с помощта на рампа.

1922 г.

Италианското правителство подава оставка под нарастващия натиск на фашисткото движение на Бенито Мусолини.

1920 г.

Лигата на Нациите е преместена от Лондон в Женева.

1904 г.

Открито е метрото в Ню Йорк.

1829 г.

В САЩ е патентована детската количка.

1806 г.

Наполеон Бонапарт влиза триумфално в Берлин след разгрома над Пруската армия.

1787 г.

Наполеон е назначен за командващ на новата армия, която е създадена за нападения в Британия.

Наполеон I (Наполеон Бонапарт) e френски император управлявал в периода 1804-14 и 1815 г., пръв консул на Френската република в периода 1799-1804 г. Роден в град Аячо, остров Корсика. Издига се във френската армия по време на Великата френска революция и във войните на Директорията. Чрез държавен преврат на Осемнадесети брюмер (9 ноември 1799) ликвидира Директорията, като пръв консул съсредоточава в ръцете си цялата власт. През 1804 г. се обявява за император и установява абсолютистки режим. Води непрекъснати завоевателни войни и подчинява почти цяла Западна и Централна Европа. През 1812 г. нахлува в Русия, но е разгромен. Претърпява поражение в решителната Лайпцигска битка през 1813 г., принуден е да се отрече от престола през април 1814 г. и е заточен на остров Елба. На 1 март 1815 г. отново поема властта във Франция, но след поражението при Ватерлоо на 18 юни 1815 г. повторно се отрича от престола. Заточен е на остров Света Елена, където умира.

1774 г.

В Моздок, Осетия, по разпореждане на Екатерина II е подписано Споразумение за присъединяване на Осетия към Русия.

Екатерина II Алексеевна (София Фредерика Августа Анхалт-Цербска) е руска императрица от 28 юни 1762 г. Произхожда от беден немски княжески род. През 1745 г. се омъжва за наследника на руския престол, бъдещият император Петър III. Екатерина II бързо научава руски език и получава отлични знания за Русия и нейните проблеми. Скоро след коронясването на Петър III, с помощта на гвардията прави преврат и заема престола. Коронясана е в Москва на 22 септември 1762 г. Тя продължава политиката на преобразования и реформи в Русия. Активно участва в държавния живот. През 1767 г. свиква Законодателна комисия и съставя за нея специален "Наказ" (ръководство), като използва много прогресивни идеи на европейски интелектуалци и мислители: Монтескьо, Волтер, Дидро и др. През 1765 г. създава специална организация "Свободно икономическо дружество" за защита интересите на дворяните; започва прокарването на границите между владенията на помещиците. При нейното царуване избухва Селската война, под ръководството на Е. И. Пугачов (1773-1775 г.), която е потушена с изключителна жестокост. Извършва реформа в управлението на губерниите (1775 г.), което укрепва административната система на Русия; утвърждава наследствените съсловни права на дворянството. Основен обект на нейната външна политика са северните брегове на Черно море и Северен Кавказ - по това време турски владения. Проявява голямо дипломатическо умение и след две успешни войни с Турция Русия заема целия бряг на Черно море, от устието на р. Дунав до р. Дон, заедно с Кримския полуостров. Съгласно Кючук Кайнарджикският мир от 1774 г. Русия получава право да защитава интересите на християните в Османската империя, което се смята за голяма крачка в решаването на т. нар. Източен

въпрос. Участва в трите разделяния на Полша (1772 г., 1793 г. и 1795 г.), при които Русия получава обширни територии от Литва, Западна Белорусия и Западна Украйна. Под нейно ръководство излиза сатиричното списание "От всякъде по нещо". Оставя драматични съчинения: комедиите "О, време!", "Измамникът", "Именният ден на г-жа Ворчалкина" и други; приказки за деца "Приказка за царския син Хлор", "Приказка за царския син Тевей"; исторически произведения: "Записки за руската история", "Антидот" и др. Нейните "Записки" и допълненията към тях са интересен източник за историята на ранните години от живота й и началото на царуването й.

1275 г.

Oснован e холандският град Амстердам.

<b>На тази дата са родени</b>:

1978 г.

Родена е Ванеса-Мей - азиатска цигуларка виртуоз и пианистка.

Менахем Бегин и Ануар Садат получават Нобелова награда за мир.

Менахем Бегин е министър-председател на Израел в периода 1977-1983 г. До 1983 г. е лидер на блока на крайнодесните ционистки партии "Ликуд". Заедно с това той е председател на влизащата в него партия "Херут" (основана през 1948 г.). През 1979 г подписва сепаративен мирен договор с Египет.

Ануар Садат е президент на Египет от 1970 г. Член е на организацията "Свободни офицери", участва в Юлската революция в Египет. Влиза в състава на Революционния съвет. В периода 1960-1969 г. е председател на Националното събрание. А от 1964 г. до 1968 г. и от 1969 г. до 1970 г. е вицепрезидент на Обединената арабска република. През 1979 г. подписва във Вашингтон сепаративен мирен договор с Израел в рамките на Кемпдейвидските споразумения от 1978 г. Убит е по време на военен парад.

1952 г.

Роден е Роберто Бенини - италиански актьор комик и режисьор.

1942 г.

Роден е Жак Фьойе - френски учен-българист, професор по български език в Нант. Изследовател на Софроний Врачански, на езика и литературата през ХIХ в.

1858 г.

 

Роден е Теодор Рузвелт - американски политик; 26-ти президент на САЩ (1901-1909 г.). Член е на Републиканската партия. Преди да стане президент е бил депутат в Конгреса (от 1897 г.); губернатор на Ню Йорк (от 1898 г.) и вицепрезидент (1900 г.). След убийството на президента Маккинли заема неговото място. Той е един от американските президенти, прокарал много антитръстови закони. По време на управлението му САЩ окупират Куба, Филипините и Панама, която се отделя от Колумбия. След 1904 г. прокарва разширено тълкуване на т. нар. "доктрина Мънро", според която САЩ защитават интересите на държавите в цялото западно полукълбо. По негова инициатива е подписан Портсмънският мирен договор, който слага край на

войната между Русия и Япония (23 август 1905 г.). Противопоставя се на присъединяването на САЩ към ОН. Носител е на Нобеловата награда за мир за 1906 г. Умира на 6 януари 1919 г. в Ойстър Бей, Ню Йорк.

1855 г.

Роден е Иван Владимирович Мичурин - руски биолог и селекционер, създател на много сортове култури, почетен член на Академията на науките на СССР (1935 г.)

1837 г.

Роден е Иля Григориевич Чавчавадзе - грузински писател, родоначалник на критическия реализъм в грузинската литература.

1811 г.

Роден е Айзък Сингер - американски изобретател на битовата шевна машина. Патентова машината, която може да прави непрекъснат шев, през 1851. Основава собствена фирма за производство на шевни машини. По-късно губи съдебния процес за патента си от друг изобретател – Е. Хоув, но именно машината с марка "Сингер", която той непрекъснато усъвършенства (20 патента за подобрения от 1851 до 1863), получава широко разпространение в целия свят.

1782 г.

Роден е Николо Паганини - италиански цигулар и композитор. Учи при различни педагози, но чрез самостоятелни занимания овладява цигулковата техника до съвършенство. През 1828 г. напуска Италия и след успешно турне из Европа се установява в Париж (1831 г.). Автор е на редица произведения за цигулка: 2 концерта, 24 каприза, 12 сонатини, вариационни творби и др. Най-известната му творба е "Венециански карнавал". На негово име през 1954 г. е учреден международния конкурс за цигулари в Генуа. Умира на 27 май 1840 г. в Ница.

1728 г.

Роден е Джеймс Кук - английски мореплавател.

<b>На тази дата умират</b>:

1938 г.

Умира Николай Димитриевич Кондратиев - руски икономист.

1553 г.

Изгорен е на клада Мигел Сервет - испански мислител, лекар и учен.

1505 г.

Умира Иван III Василиевич - велик княз на Москва (от 1462 г.). Син на Василий II Василиевич Тъмни. Споменава се като велик княз (съуправител на своя баща) от 1450 г. Той поставя началото на единната руска държава. При Иван III Василиевич се оформя архитектурния комплекс на Кремъл.

1449 г.

Умира Мохамед Тарагай Улугбек - узбекски астроном, математик и мислител, внук на Тимур. През 1409 г. е обявен за управител на Самарканд, а след смъртта на баща му Шахрух през 1447 г. оглавява династията на Тимуридите. Улугбек се занимава с поезия и история, но вниманието му е привлечено от астрономията. Привлича в Самарканд много известни учени и построява там обсерватория, която по резултатите от проведените изследвания изпреварва не само епохата на Улугбек, но и следващите столетия. Научната и просветителската му дейност предизвиква недоволството на мюсюлманското духовенство. Обявен е за еретик и против него е организиран заговор. След като е убит обсерваторията му е разрушена.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

<i>Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;