През 1983 г. за първи път сателит е ремонтиран от космическа совалка. През 1960 г. окончателно се прекратяват отношенията между Китай и Съветския съюз На тази дата през 1941 г. Хитлеристка Германия напада Съветския съюз. През 1933 г. германският канцлер Адолф Хитлер издава декрет, с който забранява всички опозиционни политически партии в страната. През 1942 г.

на стадион "Динамо" в Киев се играе "Мачът на смъртта". Футболистите на "Динамо" Киев побеждават с 5:3 отбор на германските военновъздушни сили "Луфтвафе". Четирима от украинските футболисти са разстреляни след мача.

На 22 юни са родени: английският мореплавател Джордж Ванкувър, изследвал крайбрежието на Северна Америка и дал името си на едноименния град; американската актриса Мерил Стрийп – носителка на 10 награди "Оскар". На тази дата умират: Мориц Шлик – австрийски философ и физик; Симон Аскенази - полски историк и политик; Пиер Де Тарантез, Папа Инокентий Пети.

1936 г.

Роден е Крис Кристоферсън – американски кънтри-певец, китарист, композитор, филмов актьор.

1898 г.

Роден е Ерих Мария Ремарк (Ерих Паул Ремарк) – германски писател.

През 1815 г. Наполеон Бонапарт подписва манифест за отказ от френския престол.

2014 г.

ЮНЕСКО разширява списъка си с охраняваните обекти в Европа с още два на територията на Дания.

2013 г.

В Индонезия е регистрирано земетресение с магнитуд 5.4.

2012 г.

Парламентът на Парагвай започва процедура по импийчмънт на президента Фернандо Луго. Вицепрезидентът Федерико Франко временно изпълнява функциите на държавен глава до април 2013 г., когато са насрочени президентските избори. Парагвайската полиция заема сградата на обществената телевизия на Парагвай, отстранявайки от длъжност нейния директор поради предаване на материали с митинги и демонстрации в подкрепа на отстранения президент.

2012 г.

Агенция Moody’s понижава кредитния рейтинг на 15 големи международни банки.

2011 г.

Досегашният директор на ЦРУ Леон Панета оглавява Пентагона поради оставката на Робърт Гейтс, който вероятно остава в историята като "един от най-добрите" министри на отбраната на САЩ. Преди да напусне Гейтс заявява, че САЩ водят преговори с представители на талибанския лидер Молла Омар. До ноември 2012 г. Барак Обама трябва да изтегли 30 000 американски бойци от Афганистан въпреки предупреждението на командващия силите на НАТО в Афганистан ген. Дейвид Петреъс, който се очаква да смени Панета като директор на ЦРУ.

2011 г.

Парламентът на Финландия избира Юрки Катайнен за нов премиер. През ноември 2008 г. е отличен от авторитетния Financial Times "за най-добър министър на финансите в Европа". От 2005 г. е заместник-председател на Европейската народна партия.

1994 г.

В Брюксел е подписан протокол за основите на сътрудничеството между Русия и НАТО в рамките на програмата "Партньорство за мир".

1984 г.

Генералният секретар на НАТО Йозеф Лунс след 13 години на поста се оттегля. Замества го лорд Карингтън.

1983 г.

За първи път сателит е ремонтиран от космическа совалка. Космическата совалка "Чаленджър" пуска в открития космос германския научен сателит "СПАС" с помощта на дълга роботизирана ръка. Пет пъти астронавтите освобождават 15 футовия (около 4.6 м) сателит, който тежи 3200 фунта (около 1450 кг), като всеки път се опитват да отстранят повредата. След успешното извършване на задачата, астронавтите демонстрират важната способност да бъдат ремонтирани сателитни съоръжения от космическа совалка.

1978 г.

Астрономът Джеймс Кристи открива доказателство за съществуването на първата луна на Плутон. На снимка получена от него става видно, че орбитата на планетата е разтеглена. Освен това тези разтегляния променят местоположението си спрямо звездите с течение на времето. След елиминиране възможността тези разтегляния да се дължат на дефекти на телескопа или на звездите, на чийто фон е планетата, остава възможността те да се дължат на непознат спътник, движещ се около Плутон на разстояние 19 600 километра и с време за пълна обиколка 6.4 дни. Първата луна на Плутон е наименувана Харон, на името на лодкаря в гръцката митология, който прекарва душите на умрелите през река Стикс към подземния свят.

1973 г.

В ООН са приети двете германски държави – ФРГ и ГДР.

1962 г.

Докато се опитва да се приземи в Гваделупе френският Боинг 707-308 се разбива в планина в лоши атмосферни условия и убива 113 пътници на борда,. Вината за инцидента е на зле функциониращите навигационни съоръжения и гръмотевичната буря в района.

1960 г.

Окончателно се прекратяват отношенията между Китай и Съветския съюз.

1942 г.

Командващият немските войски в Африка Ервин фон Ромел, наричан "Пясъчната лисица", е произведен в звание фелдмаршал.

1942 г.

На стадион "Динамо" в Киев се играе "Мачът на смъртта". Футболистите на "Динамо" Киев побеждават с 5:3 отбор на германските военновъздушни сили "Луфтвафе". Четирима от украинските футболисти са разстреляни след мача.

1941 г.

Хитлеристка Германия напада Съветския съюз. В изпълнение на план "Барбароса" на границата на СССР са концентрирани 5,5 млн. войници и офицери на Вермахта, 4 300 танка, над 47 000 полеви оръдия и минохвъргачки, над 5 000 бойни самолета. Три групи армии – "Север", "Център" и "Юг" атакуват със 180 дивизии / 19 танкови и 14 механизирани/, 4 въздушни армии и допълнителни финландски и румънски части. Започва най-кръвопролитната част от Втората световна война, приключила с разгрома и капитулацията на Германия на 9 май 1945 г.

1941 г.

Президентът на САЩ Рузвелт подписва "Г1 Законопроект за правата", като по този начин постановлението, което се отнася до привилегиите на ветераните се превръща в закон. Основните точки са три: четиригодишно обучение, гарантиран дом и работа и компенсация в случай на безработица. Този закон допринася за растежа на икономиката и трансформира обществото на САЩ, като така сбъдва мечтите на милиони ветерани.

1940 г.

В Компиен е подписана капитулацията на Франция във Втората световна война. Френската капитулация е подписана в същия влаков вагон, в който през 1918 г. е подписана капитулацията на кайзерова Германия.

1940 г.

Френското правителство начело с генерал Петен сключва сепаративен мир с Германия, според който формално запазва правото си да управлява страната, окупирана от хитлеристките войски.

Филип Петен е френски политик, маршал, член на Френската академия (1929 г., изключен през 1945 г.). По време на Първата световна война командва френските войски и побеждава германците при Вердюн (1916 г.). От 1940 г. е Министър-председател; сключва Компиенското примирие с Германия. Възглавява колаборационисткия режим "Виши" (1940-1944 г.). Осъден е на смърт през 1945 г. Впоследствие присъдата е заменена с доживотен затвор.

1936 г.

Полковник от армията на Швейцария скача във вода от дирижабъл, издигнал се на височина 120 метра.

1936 г.

Вирджинските острови за първи път получават конституция, призната от САЩ. Конгресът приема проект, наречен “Оргеник акт", като по този начин е поставено началото на гражданското законодателство на островите. Двата колониални съвета са преименувани на муниципиални, като им се дава правото да приемат закони и да налагат вето. Едни от основните точки в постановлението са правото на глас и преразпределението на имуществото. В следствие на това контролът върху островите попада в ръцете на богатата прослойка на обществото.

1933 г.

Германският канцлер Адолф Хитлер издава декрет, с който забранява всички опозиционни политически партии в страната.

1930 г.

Дейци на Западнопокрайнската революционна организация "Въртоп" взривяват бомба на Нишката жп гара. В отговор на 22 юни под натиска на Великобритания и по нареждане на временно председателстващия правителството външен министър Атанас Буров са арестувани 25 македонски дейци.

1927 г.

Според легендарните Илф и Петров, великият комбинатор Остап Бендер, провежда шахматен сеанс във Васюки – столицата на световния шахмат.

1918 г.

По време на Първата световна война, англичаните провеждат първата в света нощна танкова операция.

1916 г.

На Западния фронт, при Флери /Франция/за първи път немците използват в бойна обстановка газ Фосген.

1910 г.

Открита е първата в Европа въздушна пътническа линия – между немските градове Фридрихсхафен и Дюселдорф (350 км), обслужвана от дирижабъла "Германия".

1905 г.

По време на големите кланета над арменците, са избити над 170 000 души.

1889 г.

В Германия, за първи път в Европа, е въведена пенсия за старост и прослужени години.

1878 г.

Провежда се четвъртото заседание на Берлинския конгрес. Английският делегат граф Солзбъри прочита английското предложение, което предвижда разкъсване на Санстефанска България. Северна България със Софийски окръг образува васално на султана княжество, Южна България - преименувана на Източна Румелия, става автономна област под върховенството на султана, Македония се връща на Турция.

1875 г.

Наводнение нанася огромни щети във Вердун и Тулуза, Франция. Жертвите, които бедствието взима са над 1000 души.

1815 г.

По ирония на съдбата Наполеон Бонапарт подписва манифест за отказ от френския престол.

1812 г.

Френският император Наполеон Бонапарт издава заповед френската армия да премине река Неман и да започне настъпление в Русия.

1775 г.

Пусната е в обръщение първата американска валута. Това е една от първите мерки, които Конгресът предприема. В обръщение са пуснати 2 милиона в банкноти. Английската банка и парламент отказват да приемат колониалната монетна система.

1772 г.

Отменено е робството в Англия. Като следствие много чернокожи от американските колонии посещават Англия. В края на 18 век в Англия живеят между 5 и 7 хиляди чернокожи. Повечето от тях са свободни, но има случаи на отвличане на хора от ловци на роби.

1675 г.

По разпореждане на Чарлз II е създадена Кралската гринуичка обсерватория. Строежът на обсерваторията е по проект на сър Кристофър Рен и започва на 10 август 1675 г. Завършен е на следващата година. Джон Флемстийд е назначен за първия кралски астроном. Първите дейности, извършвани в обсерваторията са навигация, следене на времето и определяне на местоположението на звездите. През 1767 година обсерваторията започва да публикува Алманах по мореплаване, който определя географската дължина на Гринуич като база за определяне на астрономическото време. Популярността на алманаха сред навигаторите има голяма роля при възприемането на Гринуичкия меридиан за главния меридиан на Земята ( 0° дължина) и на международните времеви зони.

1633 г.

В доминиканския манастир Света Минерва Галилео Галилей на колене се отрича от своите схващания за света. На 21 юни 1633 г. астрономът Галилео Галилей осъден от Инквизицията на задържане под стажа.

Галилео Галилей е италиански учен енциклопедист и астроном, един от създателите на естествознанието. Известен е със своите открития в областта на астрономията и физиката. Той пръв защитава пред църквата твърдението на Коперник, че Земята се върти около Слънцето. Основател е на експерименталната наука в Италия. Открива закона за изохронизма на малките трептения и използва това откритие за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, полага принципите на модерната динамика и построява пръв астрономическата тръба през 1609 г. Венеция. Галилей отстоява твърдението, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти около Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. След това откритие е обявен за еретик от схоластиците и Римския двор. Поканен да се откаже тържествено от теориите си. Той обещава да го направи, но въпреки това през 1632 година излага писмено всички доказателства за проповядваните от него учения.

Впоследствие през 1633 година инквизицията принуждава Галилей, който по това време е на 69 години, да се отрече пред инквизиторския съд от всичките си учения.

1603 г.

Френският изследовател Самуел де Шамплан извършва първото си пътешествие в земите на днешна Канада.

1533 г.

Сключен е мирен договор между Фердинанд (Австро-Унгария) и Султан Сюлейман Велики. Фердинанд е брат на Римския император и управлява част от Унгария, докато Джон Заполиа, подчинен на Сюлейман, управлява другата. Фердинанд Претендира за “Кралска Унгария", която включва днешна Словакия и западна Хърватия, като временно са фиксирани границите между Хабсбургите и Отоманците. Сключеното примирие разделя Унгария между Хабсбургите и Заполиа, но след смъртта на Заполиа унгарските територии попадат в ръцете на Фердинанд.

1377 г.

На десетгодишна възраст Ричард Втори става крал на Англия, след като умира дядо му Едуард Трети. Година по-рано умира най-големият син на Едуард и баща на Ричард - Едуард Черният принц. Едуард Трети боледува известно време преди смъртта си, като управлението на страната е в ръцете на сина му Джон. Ричард Втори е крал на Англия в периода от 1377 до 1399 г.

168 г. пр. н. е.

Римските легиони нанасят решително поражение на македонските войски при Пидна. Древна Македония е изправена пред гибел.

На тази дата са родени:

1757 г.

Английският мореплавател Джордж Ванкувър, изследвал крайбрежието на Северна Америка и дал името си на едноименния град.

1898 г.

Германският писател Ерих-Мария Ремарк – "Трима другари", "На западния фронт нищо ново", "Време да се живее, време да се мре" и др.

1949 г.

Американската актриса Мерил Стрийп – носителка на 10 награди "Оскар".

1936 г.

Роден е Крис Кристоферсън – американски кънтри-певец, китарист, композитор, филмов актьор.

1861 г.

Роден e Максимилиан фон Шпее - граф, немски вицеадмирал. Служи във флота от 1878 г.. От 1912 г. командва ескадра крайцери в Тихия океан. През Първата световна война (1914-1918 г.) ръководи похода на ескадрата към бреговете на Южна Америка, където на 1 ноември 1914 г. в бой до нос Коронел разбива английската ескадра, но на 8 декември 1914 г. е разгромен от силна английска ескадра в боя до Фолклендските острови. Загива на 8 декември 1914 г. на флагманския крайцер “Шарнхорст".

1856

Роден е английският писател Хенри Райдър Хагард (1856 - 1925). Автор на "Рудниците на цар Соломон".

1837 г.

Роден e Пол Чарлз Морфи - американски гросмайстор, един от най-силните шахматисти в света в средата на ХIХ в. (по това време не съществува официалната титла “световен шампион"). Завършва колеж в Спринг Хил и Юридически факултет на Луизианския университет. През 1857 г. побеждава в Първия американски шахматен конгрес, през 1858-1859 г. играе партии с най-силните шахматисти на Европа, между които А. Андерсен, Д. Бьорт, Д. Харвиц, Л. Паулсен, И. Льовентал и др. Престава да се състезава вследствие на душевно заболяване.

Умира на 10 юли 1884 г. в Ню Орлиънс.

1805 г.

Роден e Джузепе Мадзини - един от водачите на италианското национално-освободително движение, публицист и литературен критик. Той основава “Млада Италия". След Революцията 1848-1849 г. е начело на Триумвирата на Римска република 1849 г.. След поражението емигрира в Швейцария, после във Великобритания. През 1860 г. участва в похода на “Хилядата" на Дж. Гарибалди. Умира на 10 март 1872 г. в Пиза.

1767 г.

Роден e Вилхелм фон Хумболт - германски филолог, философ, лингвист, държавник.

1758 г.

Роден е Джордж Ванкувар - английски мореплавател. Взема участие във Втората и Третата експедиция на Дж. Кук (1772-1779 г.). През 1790-1795 г. прави околосветско плаване, по време на което стига до заливите на Аляска (до залива на Кук). Изследва откритите от Кук Хавайски острови и Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка между полуостров Кенай и п-в Калифорния. Заедно с Х. Бодега-и-Куадра (ръководител на испанската експедиция) открива и изследва остров, наречен по-късно на негово име. Продължава изследването на архипелага Кралица Шарлот, Александровия архипелаг и др. острови ок. Аляска. Умира на 10 май 1798 г. близо до Лондон.

На тази дата умират:

2001 г.

Умира художничката Лика Янко (1932 - 2001). Автор е на изложби, представяни в 20 страни. Родена е на 7 юли 1932 г. в София. Завършва Художествената академия при проф. И. Петров. Първата й самостоятелна изложба в София е закрита през 1967 г., наложена й е забрана за организиране на изложби до 1981 г. През 1981 г. се състои нейната втора самостоятелна изложба в София. Нейни картини притежават посолства и колекционери от Индия, Индонезия, Египет, Япония, САЩ, Венецуела, Аржентина, Мароко, Уругвай, Перу, Колумбия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Гърция, Югославия, Турция.

1936 г.

Умира Мориц Шлик – австрийски философ и физик, организатор и ръководител на Виенския кръжок, един от лидерите на логическия позитивизъм в ранния етап от развитието му.

1935 г.

Умира Симон Аскенази - полски историк и политик. Професор в Лвовския университет и автор на съчинения върху историята на Полша през ХVIII в. и началото на ХIХ век.

1925 г.

Умира Феликс Клайн - германски математик, член-кореспондент на Германското АН (1913 г.).

1276 г.

Умира Пиер Де Тарантез, Папа Инокентий Пети. Той е роден в Савой, югоизточна Франция през 1225 г. и е римски папа от 21 януари до 22 юни 1276 г. Присъединява се към Доминиканския орден, където придобива голяма слава като проповедник. Той има желание за обединение с Източната църква. Папата продължава да изпраща легати при Михаил Седми Палеолог, император на Източната империя, във връзка с решенията на Втория съвет в Лион, по което време умира. Папа Инокентий Пети е автор на няколко труда по философия, теология и канонически закон, включително коментари на писма до Павел и на мисли на Петер Ломбард.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;