През 1642 г. започва Гражданска война в Англия след като крал Чарлз I организира армията си срещу пуританските сили на Парламента. През 1864 г. дванадесет държави подписват Женевската конвенция, регламентираща лечението, защитата и отношението към ранените по време на война. Тогава е избран и символът на Червения кръст – червен кръст на бял фон.

През 1849 г. за първи път в историята са хвърлени бомби от въздуха — австрийските войски бомбардират от безпилотни балони жителите на Венеция по време на Венецианското въстание за независимост.


2017 г.

Товарен кораб, плаващ под монголски флаг, потъва край турския бряг на Черно море. Корабът "Леонардо", дълъг 114 метра, се счупва на две, докато е на котва край брега на Килияс в Истанбул. Едната част е откарана на брега с влекач, а другата потъва. 11-членният екипаж на кораба е спасен.

2016 г.

Най-малко 40 души са убити и стотици хиляди са евакуирани поради наводнения, причинени от тежки дъждове в Централна и Източна Индия.

2015 г.

Южна Корея евакуира жителите близо до севернокорейската граница, след ескалиране на напрежението.

2014 г.

Около 170 бежанци от Сомалия, Либия и Еритрея загиват в Средиземно море при корабокрушение на плавателен съд.

2013 г.

От бразилеца Давид Миранда, партньор на журналиста от "Гардиън“ Глен Грийнуолд, са иззети шифровани файлове, отнасящи се до бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън

2012 г.

Русия официално става 156-тия член на Световната търговска организация

2011 г.

Опозицията в Либия с помощта на въздушните удари на НАТО завзема столицата Триполи. Муамар Кадафи е в неизвестност.

2004 г.

Кандидатът за президент на САЩ, от Демократическата партия, Джон Кери се ползва с подкрепата на 46 на сто от избирателите. За Джордж Буш биха гласували 45 на сто от имащите право на глас, показва анкета на телевизия Си Би Ес.

1975 г.

Сирия и Йордания създават единно армейско командване за водене на бойни действия против Израел

1968 г.

Папа Павел VI пристига в Колумбия на първото посещение на глава на Римокатолическата църква в Латинска Америка.

Името на Павел VІ се свързва със заключителната фаза на историческия Втори Ватикански Събор, осъвременил Католическата църква. Неговият понтификат продължава 15 години и е смятан за един от най-плодотворните в Католическата църква. В своята енциклика“Еклезиам суам"той потвърждава поетата от Папа Йоан ХХІІІ линия за диалог с християнските църкви и със секуларизирания свят. Подписва големите и новаторски съборни конституции; създава секретариат за отношение с не християните и невярващите; преобразува ватиканските служби; интернационализира кардиналската колегия, като включва в нея богослови и имена от Азия и Африка. Павел VІ пръв поставя проблема за мира в съвременния свят. Още в “Еклезиам суам" той говори за нуждата от “възпитание в духа на мира" и за “хармонично съжителство между народите" – теми, които по-късно ще бъдат на дневен ред на Хелзинската конференция за сигурност и сътрудничество в Европа.

Понтификатът му е потвърждение на идеята в енцикликата, че Църквата трябва да живее историята на човечеството не затворена в самата себе си, а в диалог със света. Павел VІ е и първият папа започнал международните апостолически пътувания.

С името на Папа Джовани Монтини се ражда и ватиканската политика към комунистическия блок, известна като “Остполитик". През 60-те и 70-те години неговият глобален и мъдър поглед забелязва кризата на комунистическата система , насочена срещу Бога и срещу човека. Той разбира, че въпреки всичко Църквата трябва да продължава духовната си мисия и смята, че всяко завоювано пространство за религиозната свобода на човека е част от пътя към придобиването на пълната свобода и човешките права. Подписва договори с Полша, Югославия и Унгария.

1966 г.

Създадена е Азиатската банка за развитие.

1962 г.

Извършен е неуспешен опит за убийство на президента на Франция Шарл дьо Гол.

1942 г.

По време на Втора световна война Бразилия обявява война на силите на Оста (Германия, Италия и Япония).

1941 г.

По време на Втората световна война нацистките войски достигат до Ленинград и по-късно започват Блокадата на Ленинград.

1922 г.

Лидерът на ирландската партия "Шин Фейн" - Майкъл Колинс е убит от засада.

1913 г.

В Цариград започват турско-българските преговори за мир, уреждащ границата в Тракия след намесата на Османската империя в Междусъюзническата война. България губи Одринско, но задържа излаза на Егейско море между Марица и Места. Отделна клауза позволява на българските бежанци да се завърнат в Източна Тракия, но тя остава неизпълнена.

1911 г.

Открита е откраднатата картина Мона Лиза.

1910 г.

Япония анексира Корея и я управлява до края на Втората световна война.

1864 г.

Дванадесет държави подписват Женевската конвенция, регламентираща лечението, защитата и отношението към ранените по време на война. Тогава е избран и символът на Червения кръст – червен кръст на бял фон.

1849 г.

За първи път в историята са хвърлени бомби от въздуха — австрийските войски бомбардират от безпилотни балони жителите на Венеция по време на Венецианското въстание за независимост.

1842 г.

С помощта на свои приятели Георги Раковски отпътува тайно от Цариград към Марсилия.

1829 г.

Султан Махмуд ІІ се разпорежда да започнат мирни преговори с Русия. Мирните преговори завършват с подписването на Одринския мирен договор през 1829 г., който слага край на Руско-турската война 1828-1829 г. Договорът е подписан на 2 септември в Одрин. По силата на този акт Османската империя се задължава да изпълни условията на Акерманската конвенция от 1826 г. и да отстъпи на Русия областта по долното течение на р. Дунав и по Кавказкото крайбрежие на Черно море. Заедно с това тя разрешава на руски граждани да търгуват свободно из обширните й пазари, свободно корабоплаване през Проливите и пр. Със специални клаузи се признава вътрешната автономия на Сърбия, както и на двете дунавски княжества - Влашко и Молдова. Гърция също получава автономия. Единствено непроменено остава положението на българския народ, който не крие голямото си разочарование от този факт. Поради това след оттеглянето на руските войски от Балканския полуостров значителни части от българското население от Източна България напускат родните си огнища и се заселват във Влашко, Молдова и Южна Русия.

1788 г.

Великобритания основава колонията Сиера Леоне.

1780 г.

Корабът на Джеймс Кук Resolution се завръща в Англия (Кук е убит на Хаваите по време на пътуването).

1770 г.

Експедицията на Джеймс Кук достига източния бряг на Австралия.

1642 г.

Започва Гражданска война в Англия, след като крал Чарлз I организира армията си срещу пуританските сили на парламента. През 1641 г. в Англия се прави опит за установяване на републиканската форма на управление. Това става с т.нар. Пуританска революция, водена от Оливър Кромуел. За да узурпира властта, Кромуел подстрекава социалните низини на бунт и извършва цареубийство, екзекутирайки крал Чарлз І Стюарт. Революцията довежда Англия до гражданска война, глад и външнополитичски проблеми, и не успява да утвърди републиката. Двадесет години по-късно монархията е възстановена.

1485 г.

Със сражението при Босуърт завършва спорът за английския престол, известен като войната между Червената и Бялата роза. В него армията на крал Ричард ІІІ е разбита от войските на претендента за трона граф Хенри. Кралят е убит, а победителят заема неговото място под името Хенри VІІ. С това е поставено началото на династията на Тюдорите.

565 г.

За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия.

На тази дата са родени:

1967 г.

Роден е Лейн Стейли, американски музикант. Той е фронтмен и текстописец на рок групата Алис ин Чейнс, формирана в Сиатъл, Вашингтон през 1987 от Стейли и китаристът Джери Кантрел. Алис ин Чейнс придобиват световна популярност като част от гръндж сцената от началото на 90-те години на 20-ти век. Стейли също така участва в супергрупите Mad Season и Class of '99. По време на кариерата си той се бори с тежка наркотична зависимост, която в крайна сметка води до смъртта му през април 2002.

1964 г.

Роден е Матс Виландер, шведски тенисист.

1934 г.

Роден е американският генерал Норман Шварцкопф. Главнокомандващ на съюзните войски по време на войната в Персийския залив през 1991 година.

1928 г.

Роден е Карлхайнц Щокхаузен - германски композитор, виден представител на музикалния авангардизъм. През 1951 г. завършва кьолнското Висше музикално училище, а по-късно посещава уроци по композиция при Ф. Мартин, О. Месиан и Д. Мийо. От 1953 г. работи в студията за електронна музика на Западногерманското радио в Кьолн. Голяма част от творбите му (“Контрапунктове", 1959 г., “Моменти", 1962 г., и др.) имат експериментален характер. Музиката му е типичен представител на елитарното изкуство.

1920 г.

Роден е американският писател фантаст Рей Бредбъри. Автор на "451 градуса по Фаренхайт", "Марсиански хроники" и др.

1917 г.

Роден е Джон Лий Хукър, американски блус музикант. Името му се превръща в еталон за "черната" блус музика заедно с това на другия голям майстор на жанра - Б.Б.Кинг. Песните му "Boogie Chillen“ (1948) и "Boom Boom“ (1962) са включени в специалния списък - "500 Songs that Shaped Rock and Roll“ (500 песни, които оформиха рокендрола), изготвен в "Рокендрол залата на славата“.

1904 г.

Роден е Дън Сяопин – ръководител на Китай след смъртта на Мао Дзедун от 1977 до 1987 г. Поставя началото на реформите в Китай, които водят до бързото икономическо развитие на страната.

1893 г.

Родена е американската писателка Дороти Паркър (1893 - 1967), автор на "Роди се звезда".

1874 г.

Роден е германският философ и социолог Макс Шелер (1874 - 1928), един от създателите на философската антропология, аксиологията и социологията на знанието. Изучава принципите и методите на логиката и етиката и тяхното взаимоотношение. В началото на ХХ в. се включва в кръга на последователите на феноменологията на Хусерл, опитвайки се с помощта на феноменологичния метод да обоснове етиката и религията. За разлика от Кант разглежда априоризма не като формален, а като материално-екзистенциален. Изгражда философията на културата на основата на “философията на живота". Според философските възгледи на Шелер всеки човешки акт е двойствен: той е едновременно духовен и витален. Шелер е автор на трудовете: “Чувството на неприязън в израждането на моралното" (1912), “Формализмът в етиката и материална етика на ценностите" (1913 - 1916), “Бъдещето на капитализма" (1914), “Към феноменологията на трагичното" (1914), “Геният на войната и герм. война" (1915), “Любов и познания" (1916), “За чувството на страдание" (1916), “Към идеята за човека" (1918), “Причините за омразата към немците" (1919), “За вечното в човека" (1921), “Проблеми на една социология на познанието" (1924), “Човекът и историята" (1926 г.), “Човекът в епохата на изравняването" (1927), “Мястото на човека в Космоса" (1928). Умира на 19 май 1928 г.

1862 г.

Роден е френският композитор Клод Дебюси (1862 - 1918), един от основоположниците на импресионизма. Считан за един от най-важните композитори на ХХ век. Дебюси печели Наградата на Рим през 1884 г. с академичната си кантата “Гениалното дете". Заедно с Ерик Сати, Клод Дебюси членува в Кабалистичния Орден на Кръста на Розата на Станислас де Гайта и Жозефин Пеладан.

По-значими произведения: "Следобедът на един фавн“, "Бергамаска сюита“, "24 Прелюдии“, "12 етюда“, "Арабески“, операта "Пелеас и Мелизанда“. Умира от рак на 25 март 1918 г., по време на германските бомбардировки на Париж през Първата световна война.

1854 г.

Роден е Милан I, крал на Сърбия. Първоначално той е сръбски княз (1868-1882), а по-късно крал (1882-1889). Подтикван от австрийците и собствените си експанзионистични стремежи, Милан се обявява против Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. и нахлува в българската територия, предизвиквайки Сръбско-българската война, която завършва с неуспех за Сърбия.

1818 г.

Роден е Рудолф фон Йеринг – германски юрист. В годините между 1842-1892 г. е професор в университетите в Базел, Рощок, Кил, Виена, Гьотинген. Автор е на юридическите трудове: "Духът на римското право", "Борбата за право", "Целта в правото" и др. Учението му оказва влияние върху формирането на някои юридически доктрини на ХХ в. - "юриспруденция на интересите" в Германия, юридическия прагматизъм в САЩ и др. Умира на 17 септември 1892 г. в Гьотинген.

1741 г.

Роден е френският мореплавател Жан Франсоа ла Перуз. Неговата експедиция прави едни от най-значимите открития в Тихия океан. Експедицията му претърпява крушение през 1788 г. и не се завръща във Франция. Мястото на нейната гибел е открито 40 години по-късно от техния сънародник Дюмон Дюрвил.

На тази дата умират:

1891 г.

Умира Ян Непомук Неруда – чешки писател. Роден е на 9 юли 1834 г. в Прага. Започва да пише на 23-годишна възраст стихотворения ("Гробищни песни", "Балади и романси" и др.), а по-късно - очерци, разкази, критика. Определян е за основател на чешката реалистична проза.

1878 г.

Умира Мария-Кристина Бурбонска, кралица на Испания.

1806 г.

Умира Жан Оноре Фрагонард – френски живописец и график. Той е роден 5 април 1732 г. в Грас, Прованс. Учи при Ж. Б. С. Шарден и Ф. Буше в Париж. От 1756 г. до 1761 г. работи в Италия, където рисува цикъл пейзажни рисунки от околностите на Рим и Неапол. Продължава традицията на “галантния" жанр на Буше. Картините му се отличават със свежест и изискан декоративен колорит, плавни композиционни ритми, изпълнени с чувствителност и пълнокръвна наслада от живота. Негови са творбите: “Въртележка" (1766 г.), “Празник в Сен Клу" (1775 г.), “Бедното семейство", “Децата на фермера" и др.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;и други.;