На тази дата през 2013 г. след продължителни дъждове в Индия наводненията вземат над 240 човешки жертви. Над 355 хиляди остават без покрив над главите си, а общо засегнатите са над 18 милиона човека. През 200 г. учените от НАСА официално съобщават за откриването на вода на повърхността на Марс. През 1633 г. астрономът Галилео Галилей е заточен от Инквизицията. На 21 юни са родени: Жан-Пол Сартър, френски писател, публицист и философ; американската киноактриса Джейн Ръсел. На тази дата умират: руският композитор Николай Римски – Корсаков; Едуард ІІІ Уиндзор – английски крал.

2017 г.

Парламентът на Румъния гласува вот на недоверие срещу правителството.

2017 г.

Франсоа Байру подава оставка като министър на правосъдието на Франция сред текущото разследване на предполагаемото измамно наемане на парламентарни сътрудници от центристкото демократично движение.

2017 г.

Европейската космическа агенция (ЕКА) одобрява космическата обсерватория PLATO, която ще търси екзопланети, подобни на Земята.

2015 г.

Над 94 души загиват в бедняшки квартал в Мумбай, Западна Индия поради консумация на фалшив алкохол.

2014 г.

Вицепрезидентът на Международната федерация за правата на човека Алес Беляцки е освободен от затвор в Беларусия.

2013 г.

След продължителни дъждове в Индия наводненията вземат над 240 човешки жертви. Над 355 хиляди остават без покрив над главите си, а общо засегнатите са над 18 милиона човека.

2012 г.

Парламентарната комисия по международна търговия към Европейския парламент отхвърля ACTA с 19 гласа "против“ и 12 "за“.

2012 г.

За министър-председател на Пакистан е назначен досегашният министър на текстилната промишленост Махдум Шахабудин.

2011 г.

Генералната асамблея на ООН дава втори мандат на досегашния Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Той става известен още в началото на първия си мандат през 2007 г., когато заявява, че всяка страна сама решава проблема със смъртното наказание в разрез с обичайната формулировка, че ООН са против смъртното наказание. Правото на живот е вписано във Всеобщата декларация за правата на човека, а международните трибунали на ООН изрично не налагат смъртни наказания.

2011 г.

Новото португалско правителство начело с Педро Пасуш Коелю полага клетва. То включва представители на Социалдемократическата партия, на Консервативната народна партия и независими експерти.

2011 г.

След заседание на финансовите министри от Еврозоната, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обявява, че гръцкият парламент трябва да одобри новия пакет мерки като условие Гърция да получи заема от 12 млрд. евро. Според Юнкер заможните гърци следва да бъдат въвлечени в решаването на проблема за предотвратяване фалита на страната.

2009 г.

Гренландия става независима, като се управлява и контролира от собствено-държавни органи.

2006 г.

Седем американски морски пехотинци и един санитар от флота са официално обвинени в убийството на цивилен гражданин в Ирак през април 2006 г.

2006г.

Пет фалшиви лекарства под формата на ампули са разпространени в търговската мрежа. Медикаментите са Витамин С, аналгин, амикацин, бускулизин и фурантрил. Не е известно какво е количеството на лекарствата, както и производителят им. Фалшивите лекарства са разпространени в аптеките от търговец на едро на медикаменти.

2006 г.

Италианското правителство приема ратифицирания от Испания Договор за присъединяване 2005 в качеството си на депозитар на основните договори на Европейския съюз.

2005 г.

Словашкият парламент ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз със 102 гласа "ЗА“ и 2 – "ПРОТИВ“.

2005 г.

Италианското правителство приема ратифицирания от Дания Договор за присъединяване 2005 в качеството си на депозитар на основните договори на Европейския съюз.

2000 г.

Учените от НАСА официално съобщават за откриването на вода на повърхността на Марс.

1990 г.

В Иран в резултат на земетресение загиват 40 хил. души.

1984 г.

Влиза в действие първата поправка на конституцията на Канада, предоставяща повече права на коренното индианско население.

1977 г.

В периода 21 – 23 юни във Варшава се провежда ХХХІ сесия на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ), която утвърждава програма за координация на народностопанските планове на страните от организацията за периода 1981 г. – 1985 г.

Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Основана е през 1949 г. от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По-късно се присъединяват Албания (до 1961 г.), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г.

1948 г.

Фирмата "Колумбия" пуска на пазара първите дългосвирещи грамофонни плочи с 33 оборота в минута.

1919 г.

Германия потопява в залива Скапа Флоу собствения си морски флот, който според клаузите на Версайския договор трябвало да бъде предаден на Великобритания.

1919 г.

Германия потопява в залива Скапа Флоу собствения си морски флот, който според клаузите на Версайския договор, трябвало да бъде предаден на Великобритания.

1916 г.

По време на Първата световна война (1915 - 1918) Щабът на Действащата армия организира научна експедиция в Македония и Поморавието с основна цел да се изясни етническият характер на местното население.

1913 г.

По време на Междусъюзническата война, части на Четвърта армия разгромяват сръбската Тимошка дивизия при Криволак.

1897 г.

Завършва Четвъртият конгрес на македонската емиграция, в който участват 20 дружества. Председател на Върховния комитет е Христо Станишев, подпредседател Георги Георгов.

1791 г.

По заповед на френските революционери е арестувано цялото кралско семейство заедно с бившия крал на страната Луи XVI, който две години по-късно е екзекутиран.

1633 г.

Астрономът Галилео Галилей е заточен от Инквизицията. Галилео Галилей е италиански учен енциклопедист и астроном, един от създателите на естествознанието. Известен е със своите открития в областта на астрономията и физиката, пръв е защитил пред църквата твърдението на Коперник, че Земята се върти около Слънцето. Основател е на експерименталната наука в Италия. Открива закона за изохронизма на малките трептения и използва това откритие за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, полага принципите на модерната динамика и пръв построява астрономическата тръба през 1609 г. Галилей отстоява твърдението, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти около Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. След това откритие е обявен за еретик от схоластиците и Римския двор и е поканен да се откаже тържествено от теориите си. Той обещава да го направи, но през 1632 г. излага писмено всички доказателства за проповядваните от него учения.

Впоследствие през 1633 г. инквизицията принуждава Галилей, който по това време е на 69 години, да се отрече пред инквизиторския съд от всичките си учения.

На тази дата са родени:

1905 г.

Роден е Жан-Пол Сартър, френски писател, публицист и философ. Носител на Нобелова награда за литература през 1964 година.

1897 г.

Роден е Александър Шаргей, известен като Юрий Кондратюк (1897 - 1942). Теоретик на космонавтиката, разработил схемата за пилотиран полет до Луната, заимствана от американците при разработката на програмата "Аполо".

1921 г.

Родена е американската киноактриса Джейн Ръсел. Секссимвол в годините след Втората световна война.

1864 г.

Роден е Хенрих Вьолфлин – швейцарски изкуствовед.

На тази дата умират:

1908 г.

Умира руският композитор Николай Римски – Корсаков.

1914 г.

Умира Берта фон Зутнер – австрийска писателка.

1970 г.

Умира Сукарно – президент на Индонезия от 1945 до 1967 г.

1377 г.

Умира Едуард ІІІ Уиндзор – английски крал. Той е роден на 13 март 1312 г. в Уиндзор и е от династията на Плантагенети.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни"