На тази дата през 1958 г. политбюро на ЦК на БКП взема решение за постепенно сливане на турските и българските училища. През 1918 г. е назначен кабинет на малцинството (101 от 245 депутати) от Демократическата и Радикалдемократическата партия начело с Александър Малинов, при подкрепата на Народната партия, Прогресивнолибералната партия, БЗНС и широките социалисти. На 21 юни са родени: Пенка Георгиева Икономова –драматична и филмова актриса; Тодор Георгиев Абазов –журналист, публицист и литературен критик; професор по журналистика. На тази дата умират: Симеон Ванков –офицер, генерал-майор от руската армия; големият възрожденски просветен деец и книжовник Христаки Павлович.

2000 г.

В изследване на Световната здравна организация по качество на здравно обслужване България е на 102-о място от 191 страни.

1991 г.

В периода 21 – 22 юни се провежда Третата национална конференция на СДС, която призовава за нови парламентарни избори. Промените в устава предвиждат СДС да стане национално движение от партии, организации и граждани.

1985 г.

На пленум на окръжния комитет на БКП в Хасково в присъствието на члена на Политбюро на ЦК на БКП Йордан Йотов се набляга на въвеждането на нови граждански ритуали и се призовава да се доведе до край "възродителният процес".

1983 г.

В периода 21 - 23 юни Тодор Живков е на официално посещение в ГДР. Подписани са "Основни насоки за икономическото и научно-техническото сътрудничество и за интеграцията между двете страни до 1990 г. и в перспектива".

1958 г.

Политбюро на ЦК на БКП взема решение за постепенно сливане на турските и българските училища. Обучението на турските младежи в средните, полувисши и висши училища започва да се провежда изцяло на български. На следващата година се въвежда задължително обучение по български за деца от турски произход и в началните и прогимназиалните степени, като майчиният език се изучава като отделна дисциплина.

1958 г.

Политбюро на ЦК на БКП възстановява партийното членство на художника Александър Жендов, изключен през 1950 г. от БКП, и препоръчва на Съюза на българските художници да уреди негова изложба, както и да бъдат издадени албум с негови творби и монография за него.

1937 г.

Завършва нелегалната Витошка конференция, на която Работническата партия взема решение за единодействие с опозицията.

1931 г.

Проведени са избори за ХХІІІ Народно събрание. Спечелени са от опозиционния Народен блок – 152 места (земеделци – 75, демократи – 41, националлиберали – 29, радикали – 7). Народната коалиция получава 78 места (Демократически сговор – 64 и Националлиберална партия на Б. Смилов – 14).

1918 г.

Назначен е кабинет на малцинството (101 от 245 депутати) от Демократическата и Радикалдемократическата партия начело с Александър Малинов, при подкрепата на Народната партия, Прогресивнолибералната партия, БЗНС и широките социалисти. Правителството декларира, че ще подобри снабдяването на населението и армията, ще отстрани корумпираните чиновници и ще защити интересите на страната.

1881 г.

На 14 и 21 юни са проведени избори за II ВНС, спечелени от консерваторите. Избрани са само четирима депутати - либерали, но и те не са допуснати до заседанията. На 18 юни в Плевенски окръг и Оряховска околия е обявено военно положение и в тях не се провеждат избори.

На тази дата са родени:

1935 г.

Роден е Любен Димитров Атанасов – български енциклопедист.

1926 г.

Роден е Тодор Георгиев Абазов – български журналист, публицист и литературен критик; професор по журналистика.

1898 г.

Родена е Пенка Георгиева Икономова – българска драматична и филмова актриса.

На тази дата умират:

2016 г.

Умира известната българска актриса Надя Тодорова. "Голямата актриса на малките роли" - така е популярна Тодорова, чиито кратки, но емблематични появи във филми като "Дами канят", "Опасен чар" и "Адио Рио" се свързват с най-доброто в българското кино. Сцените й раждат вечни цитати като подредбата "роднина - милиционер" и репликата "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?".

1937 г.

Умира Симеон Ванков – български офицер, генерал-майор от руската армия (1911 г.).

1848 г.

В Свищов умира големият възрожденски просветен деец и книжовник Христаки Павлович (1804 - 1848). Роден е в град Дупница. Автор е на учебници и книги за учениците си. Най-важното негово съчинение е известната първа печатна славяно – българска История по Паисий, наречена Царственик или История болгарская. За кратко време тази книга е била разпространена между хората и в училищата.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни"