Априловската гимназия отбелязва годишнина от създаването си. През 1835 година в Габрово е открито първото взаимно училище по инициатива на Васил Априлов и други влиятелни търговски фамилии от Габрово.

През 1876 година в Цариград излиза първият брой на евангелисткия седмичен вестник "Зорница".

През 1903 година започва конгрес на ВМОРО в Солун, на който е взето решение за вдигане на въстание в поробените Македония и Одринска Тракия. Лятото на същата година избухва Илинденско-Преображенското въстание... Две години по-късно започва конгрес на Скопския революционен окръг, на който е избран окръжен комитет начело с Даме Груев. Целта – пак борба за освобождение на българите в Македония.

През 1963 година влиза в действие радиорелейната линия Москва – Букурещ - София. Приета е, и е излъчена първата телевизионна програма от чужбина.

На 2 януари са родени: политиците и просветни дейци Тодор Минков и Тодор Бурмов,  поетесата Блага Димитрова.

1971 г.

Умира Димитър Зографов или Зографски (1883 - 1971). Български политически и държавен деец от БЗНС. Роден е в село Кочериново на 21 февруари 1883 г. Участва в Балканските и Първата световна война. През 1923 г. е министър на търговията промишлеността и труда. Арестуван след Деветоюнския преврат от 1923 г., осъден, впоследствие оправдан. Почетен член на БЗНС.

1963 г.

Влиза в действие радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е приета и излъчена първата телевизионна програма от чужбина.

1943 г.

В Бургас умира странджанският войвода Георги Минков (1864 - 1943). Роден е на 14 април 1864 г. в Лозенград (дн. Къркларели, Турция). Баща му е обесен от турците пред дюкяна си след Берлинския договор (1878). Завършва Варненската гимназия. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Съратник на Капитан Петко войвода. Председател на ВМОРО в Бургас и задграничен представител на Одринския революционен комитет. Пунктов началник на Македоно-Одринското опълчение през 1912 г.

1941 г.

На 2 и 4 януари в хода на Втората световна война (1939-1945 г.) се провеждат срещи на премиера Богдан Филов с А. Хитлер в Оберзалцбург и с Рибентроп в Залцбург, на които е постигнато споразумение за присъединяване на България към Тристранния пакт.

1922 г.

В Бяла Слатина е родена Блага Димитрова (1922 - 2003). Поетеса, преводач, държавен деец, вицепрезидент на Република България от 22 януари 1992 г. до 6 юли 1993 г. Завършва литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на голям брой стихосбирки, пиеси, есета и пр. Превежда от полски, руски, немски език. Депутат в ХХXVI-то Народно събрание.

1912 г.

В жп гарите на София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефонни кабини.

1905 г.

От 2 до 9 януари се провежда конгрес на Скопски революционен окръг при с. Княжево, Кратовско, на който е избран окръжен комитет с председател Дамян Груев.

1905 г.

След шестмесечна обсада японската армия завзема най-важната крепост на руското присъствие в Далечния Изток – Порт Артур.

1903 г.

От 2 до 4 януари в Солун се провежда конгрес на ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), председателстван от Иван Гарванов. Взето е решение за вдигане на повсеместно въстание (Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.) за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, предадени на Османската империя съгласно Берлинския договор.

1891 г.

Организирано е първото оперно представление от столичната "Драматично-оперна трупа" в читалище "Славянска беседа".

1884 г.

Излиза първи брой на вестник "Търновска конституция", орган на Либералната партия.

1883 г.

В село Бапчор, Костурско, е роден Никола Трифонов Марковски (Коле Бабчорчето, Коле Бапчорски, Никола Трифонов). Български революционер, деец на македоно-одринското освободително движение, костурски войвода. Никола Марковски получава средно образование в Солун и Битоля. По време на Илинденското въстание като войвода на чета е тежко ранен. След въстанието заминава за България. През Първата световна война завършва Школа за запасни офицери и служи в 65 Македонски полк. Женен за сестрата на Васил Чекаларов - Зоя, която също участва активно в македоно-одринското движение.

1881 г.

Роден е Минко Неволин (истинско име: Минко Савов Попов) - деец на македоно-одринското революционно движение

1862 г.

Георги Раковски пише изложение до княз Александър Горчаков, в което го уверява, че българският народ е привързан към Русия и се надява на нейната помощ.

1835 г.

В Габрово е открито първото взаимно училище. Инициативата е на Васил Априлов и на други влиятелни търговски фамилии от Габрово. С помощта на търновския митрополит Иларион Критски за пръв учител е избран Неофит Рилски, който предварително е изпратен във Влашко, за да усвои взаимоучителния метод на обучение, при който учителят с помощта на по-напреднали ученици обучава неограничен брой деца. Взаимните училища са нов етап в развитието на просветното движение в българските земи. По своя характер тези училища са светски.

Обучението в Габровското училище се извършва на говорим български език по взаимоучителния метод. Обучението продължава 2 години. Изучава се граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. Издръжката на училищата се поема от местното население. В Габровското училище се преподават и предмети, които имат за цел да подготвят учениците за нуждите на практическия живот. От 1840 г. е превърнато в класно училище. През учебната 1874-1875 г. е издигнато в ранг на средно учебно заведение. Заради участието на по-голямата част от неговите ученици и учители в Априлското въстание през 1876 г. е затворено от местните представители на османската власт. След Освобождението отново започва да функционира. В знак на признателност към делото на В. Е. Априлов през 1889 г. училището е именувано "Априловска гимназия".

1834 г.

В село Нова махала (дн. квартал на Габрово) е роден Тодор Бурмов (1834 - 1906). Обществено-политически, църковен и просветен деец, първият министър-председател на Княжество България.

1830 г.

Роден е Тодор Минков – български просветен и обществен деец.