На Луната каца “Аполо 12", а американците Чарлз Конрад и Алън Бийн стават третият и четвъртият човек, стъпили на земния спътник. Годината е 1969. По същото време в Бразилия футболната легенда Пеле вкарва своя гол № 1000. Две години по-рано пък ирландецът Джими О`Конър прави най-бързия хеттрик в историята на професионалния футбол като вкарва 3 гола за 2 минути и 13 секунди. На същия ден, но в далечната 1493 година генуезецът Христофор Колумб достига остров Пуерто Рико по време на втората си експедиция.

На 19 ноември 1985 година е първата среща между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов – среща - предвестник на промените в отношенията между двете суперсили. Пак като част от демократичните промени на Изток, двата военни блока - НАТО и Варшавският договор подписват декларация за недопускане на агресия един срещу друг (1990). Папа Йоан Павел ІІ се среща за първи път с лидера на комунистическа Куба Фидел Кастро.

В 1858 година е провъзгласено създаването на последната английска колония в Северна Америка – Британска Колумбия. На същата дата, но през 1867 г. Англия отхвърля молбата на провинция Британска Колумбия да бъде присъединена към Канада.

Първата радиовръзка е осъществена между Италия и Ню Йорк, САЩ.

Патентован е моливът, както и първият реактивен самолет тип “Делта".

През Втората световна война започва вторият етап на Сталинградската битка и контранастъплението на съветските войски срещу армията на фашистка Германия (1942 година). Две години по-късно - в рамките на Косовската операция (21 октомври – 30 ноември 1944 година) Дванадесета пехотна и Втора конна дивизия превземат Прищина. В Косово действат съюзните на германците и излъчени от преобладаващото в тази област албанско население балистки банди и СС дивизията “Скендербег". Албанските партизани на Енвер Ходжа завземат столицата на днешна Албания - Тирана.

2016 г.

Изстрелян е геосинхронен спътник за околна среда и прогнозиране на времето GEOS-R с ракета Атлас 5.

2015 г.

От територията на Русия стратегически ракетоносци Ту-95МС запускат 12 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на "Ислямска държава“ в провинциите Алепо и Идлиб.

2014 г.

Басуки Чахая Пурнама е първият етнически китаец избран за губернатор на столичния окръг на Индонезия.

2013 г.

Хорхе Капитанич е новият министър-председател на Аржентина.

В Непал се провеждат парламентарни избори.

2012 г.

За първи път президент на САЩ посещава Мианмар.

2011 г.

В Германия са арестувани няколко човека с подозрението, че са част от нелегална неонацистка терористична група "Националсоциалистически в нелегалност“, която извършва убийства на имигранти, бомбени атентати и поредица обири на банки. Други двама членове на тайната организация са намерени мъртви на 4 ноември, след като обират банка в Айзенах и се самоубиват.

В южна Либия е арестуван Саиф ал-Ислам Кадафи, син на Муамар Кадафи.

Полският сейм гласува доверие на правителството на Доналд Туск.

2005 г.

Махинда Раджапакса полага клетва като президент на Шри Ланка. Мандатът му е 6-годишен. Бива преизбран на 27 януари 2010 г.

2001 г.

В Москва президентите на Русия и Молдова подписват Договор за приятелство и сътрудничество между Руската Федерация и Република Молдова, който влиза в сила на 13 май 2002 г. Документът обговаря положенията за стратегическото партньорство между двете страни и за участието на Русия в политическото урегулиране на приднестровския проблем, в който Руската Федерация е в качеството си на посредник и гарант относно спазване суверенитета и териториалната цялостност на Република Молдова.

1996 г.

Във Ватикана се провежда първата среща между Папа Йоан Павел II и кубинския лидер Фидел Кастро.

Фидел Алехандро Кастро Рус е кубински политик и държавник. Роден е на 13 август 1926 г. Организатор е на “Движение 26 юли" (1955-1956 г.). След комунистическия преврат през 1959 г. става министър-председател на Революционното правителство (до 1976 г.). Първи секретар на ЦК на КП на Куба от 1965 г., премиер-министър (1959-1976 г.). От 1976 г. председател на Държавния съвет и на МС на Куба. Председател на Движението на необвързаните страни (1976-1979 г.).

1995 г.

Камикадзе прониква в египетското посолство в Исламабад, и предизвиква мощна експлозия. Загиват 16 души, а над 60 са ранени.

1990 г.

Лидерите на НАТО и Варшавския пакт подписват първата Декларация за недопускане на взаимна агресия.

НАТО е доброволна система за сигурност на независими държави. Северноатлантическият договор е подписан през 4 април 1949 г. във Вашингтон от външните министри на 12 държави (Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, САЩ, Франция, Холандия); Гърция и Турция се присъединяват през 1952 г., ФРГ - през 1955 г., Испания - през 1982 г., Унгария, Полша и Чехия - през 1999 г. На 29 март 2004 г. към НАТО се присъединяват България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Словения и Словакия. Договорът създава съюз за колективна отбрана по смисъла на член 51 от Хартата на ООН .

На 14 май 1955 г. България, заедно с Албания, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия, участва в създаването на Военнополитическата организация на Варшавския договор. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР - И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.

1985 г.

В Женева е осъществена първата среща на президента на САЩ Роналд Рейгън с генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов. Резултатите от срещата на високо равнище не водят до конкретни споразумения. Те имат по-скоро морален и психологически характер, и показват желанието на двете суперсили за промяна на курса на външна политика “по пътя към един по-сигурен свят".

1969 г.

“Аполо 12" каца на Луната, а Чарлз Конрад и Алън Бийн стават третия и четвъртия човек стъпили на най-близкото до Земята небесно тяло. Това е второто кацане на Луната. Мисията е изпълнена от астронавтите Чарлз Конрад (командир), Ричард Гордън (пилот на командния модул) и Алън Бийн (пилот на лунния модул).

Чарлз Конрад (на снимката) е американски астронавт, капитан I-ви ранг от ВМС (в оставка). Завършва Принстънския университет, служи във ВМФ. В групата на астронавтите на НАСА е от 1962 г. Лети на “Джемини-5" (август 1965 г.), “Джемини-11" (септември 1966 г.), “Аполо-12" с който каца на Луната, и орбиталната станция “Скайлъб" (май - юни 1973 г.).

1961 г.

Започва Третата асамблея на Световния съвет на църквите, който продължава до 6 декември. Форумът се провежда в Индия, а Българската православна църква е приета за член на съвета.

Световният съвет е създаден в Амстердам през 1948 г. по време на Първата асамблея на икуменическото движение и е негов главен орган. Целта е обединение на всички християнски църкви. По своята същност икуменизма произхожда от римокатолическата църква като движение на римокатолическото мисионерство, негови форми се срещат и по линия на различни протестантски обединения, откъдето се разпространява и придобива организационни и идейни форми. Българската православна църква напуска Световния съвет през 1998 г.

1949 г.

Коронован е принцът на Монако Рение III. Той е роден на 31 май 1923 година. На 18 април 1956 г. се жени за холивудската актриса Грейс Кели. Двамата имат три деца Каролина, Алберт и Стефани. Принц Рение III умира в Монако на 6 април 2005 г.

Монако възниква като финикийска колония. През втората половина на XI век - територията на Монако е завладяна от генуезците. През 1215 г. те построяват крепост на мястото на днешната столица. През 1297 г. начело на Монако застава генуезкият род Грималди. От 1419 г. Монако е самостоятелно княжество. От 1641 г. до 1793 г. е протекторат на Франция, до 1815 г. то е фактически присъединено към нея. От 1815 г. до 1817 г. става протекторат на Сардиния. Договорът между Монако и Франция от 1918 г. налага режим близък до протектората. По договор от 1963 г. съществува парична и данъчна обвързаност между двете страни. Монако е наблюдател към ООН от 1956 г. и пълноправен член на организацията от 28 май 1993 г.

1946 г.

В Париж се провежда първата Генерална конференция на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО е международна организация по въпросите на просветата, науката и културата при ООН, създадена през ноември 1945 г. В състава й влизат: Австралия, Австрия, Аржентина, Афганистан, Беларус, Белгия, Бирма, България, Боливия, Бразилия, Великобритания, Венецуела, Виетнам, Гватемала, Германия, Гърция, Дания, Доминиканска република, Египет, Еквадор, Етиопия, Израел, Индия, Индонезия, Йордания, Ирак, Иран, Испания, Италия, Камбоджа, Канада, Китай, Колумбия, Южна Корея, Коста Рика, Куба, Лаос, Либерия, Либия, Ливан, Люксембург, Мароко, Мексико, Монако, Непал, Нидерландия, Никарагуа, Нова Зеландия, Норвегия, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Румъния, Русия, Салвадор, Саудитска Арабия, Сирия, Судан, САЩ, Тайланд, Тунис, Турция, Украйна, Унгария, Уругвай, Филипини, Финландия, Франция, Хаити, Хондурас, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Шри Ланка, Сърбия, Япония. Съгласно Устава целта на ЮНЕСКО е да съдейства за мира и безопасността по пътя на развитие и сътрудничеството между страните в областта на просветата, науката и културата. Висш орган на ЮНЕСКО е Генерална конференция, която се събира не повече от един-два пъти годината, а в периодите между сесиите - Изпълнителен съвет, избиран от Генералната конференция за 4 години (събира се два пъти годишно) в състав от 24 члена, от които 1/2 се преизбират на всеки 2 години. За осъществяване решенията на органите на ЮНЕСКО е създаден постоянно действащ секретариат в Париж, начело с генерален директор. В секретариата съществуват следните департаменти: просвета, естествени науки, социални науки, култура, масова информация, служба за документи и печатни издания и бюро за връзка с държавите членове. България е член от 17 май 1956 г. Сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО в България са гробницата в с. Свещари, Рилският манастир, Боянската църква, Старият град в Несебър, Мадарският конник, Скалният манастир в Иваново, Казанлъшката гробница, резерватите “Сребърна" и Пирин.

1944 г.

1943 г.

Английската авиация задейства секретната система “Фидо", помагаща при навигацията на самолетите при полети в мъгла.

По време на Втората световна война, при бомбардировки над Германия, Системата за разсейване на мъгла “Фидо", служи за осигуряване на безопасно приземяване на самолетите. Възпламеняваща се течност се изпомпва по система от тръби, минаващи по дължината на пистата. Течността се впръсква през дюзи, намиращи се на няколко метра една от друга. Изпаренията се запалват от серия горелки, които създават "коридор" от пламъци. Произведената топлина кара мъглата да се издигне нагоре. За целта системата “Фидо" използва огромно количество гориво.

1942 г.

Започва вторият, настъпателен етап в Сталинградската битка по време на Втората световна война (1939-1945 г.). Съветската армия обкръжава шеста германска армия, част от силите на четвърта танкова армия, трета и четвърта румънска армия и осма италианска армия. Първият етап от Сталинградската битка - 17 юли - 18 ноември 1942 г. е отбранителен. Победата на съветските войски слага началото на прелома във военните действия на съветско-германския фронт във Втората световна война.

1926 г.

Лев Троцки и Григорий Зиновиев са изключени от ръководството на комунистическата партия по обвинение в измяна на целите на партията. През 1925 г. те организират опозицията срещу Сталин. Лев Троцки е член на Централния комитет (1917-1927 г.) и на Политбюро на Централния комитет (1919-1926 г.) на Комунистическата партия (болшевики). От 1925 г. той се противопоставя на нарастващата власт на Сталин, обявява се против възможността социализмът да бъде изграден в една-единствена страна. Критикува режима на Сталин като бюрократично израждане на пролетарската власт. Обвинен е в антисъветска дейност. Изключен е от партията през 1927 г.

и е заточен в Алмати. През 1929 г. е експулсиран и живее в емиграция. Основава IV-ти интернационал през 1938 г. Лев Троцки е убит в Мексико.

През януари 1935 г. Зиновиев е осъден на 10 години затвор по обвинение за убийство. Осъден е на смърт и през 1936 г. е кзекутиран.

1916 г.

Императорът на Австро-Унгария - Франц Йосиф предоставя автономия на Галиция.

Галиция е име на част от западно-украинските и полски земи, присъединени към Австрийската империя през 1772 г. Между 1772-1918 г. Галиция е със статут на австро-унгарска провинция. От 1918 г. е в границите на Полша. През 1939 г. Източна Галиция е присъединена към Украинска ССР, съгласно договора Молотов-Рибентроп.

1911 г.

Между Италия и Ню Йорк е осъществена първата радиовръзка.

1893 г.

В неделния брой на вестник "New York World" е публикувана първата цветна притурка.

1885 г.

В хода на Сръбско-българската война в битката при Гургулят на 19 ноември 1885 г. (по стар стил 07 ноември) е разгромена сръбската Моравска дивизия. Тя разполага с 2 полка, 13 батальона, 2 планински батареи и 1 ескадрон - всичко 12 000 пехотинци, 120 конници и 24 оръдия. Срещу нея се изправя отрядът на капитан Хр. Попов в състав: 2 дружини от 1-ви пехотен Софийски полк, 4-та Пловдивска дружина, полубатарея от 1 батарея и 3 ескадрон от 2 конен полк. С ловко маневриране и плътен пушечен артилерийски огън българските войски спират сърбите и минават в контраатака, при която отблъскват противника и го преследват до Брезник. Така отрядът осигурява близкия рубеж (участък от местност, чиито естествени особености благоприятстват воденето на военни действия) на Сливнишката позиция.

1867 г.

Във Франция руският капитан на артилерията Николай Телешов патентова първия реактивен самолет тип “Делта" с “топлороден духомет" към него. Това е първообразът на съвременните реактивни самолети. Новият летателен апарат представлява моноплан с триъгълно крило, разположено отгоре. Двигателят е пулсиращ въздушно-реактивен, задвижван от течно гориво. Преди да постъпи в горивната камера горивото се смесва с въздух, за целта е приспособено устройство, подобно на съвременния карбуратор. За да полети самолетът би трябвало да се движи по релси на колела. В Русия работата на Телешов не получава признание и самолетът така и не е построен.

1858 г.

Провъзгласено е създаването на последната английска колония в Северна Америка – Британска Колумбия (Канада). На същата дата, но през 1867 г., Англия отхвърля молбата на Британска Колумбия да бъде присъединена към Канада.

Британска Колумбия е една от 11-те провинции на Канада. През 17 в. французите (1605 г.) и англичаните (1623 г.) основават първите си селища в Канада, което поставя начало на активна френска и британска колонизация. През 1763 г. след Седемгодишната война (1756-1763 г.) Канада става английска колония. През 1791 г. е приет конституционен акт за оформяне на границите на Канада. Страната е разделена на две провинции: Горна Канада - с английско население, и Долна Канада - с френско население. В годините 1837-1838 г. избухват въстания в двете провинции срещу британското господство, ръководени от Л. Папино и У. Маккензи. През 1840 г. Великобритания обединява Горна и Долна Канада, като успява да създаде и правителство. През 1867 г. е приет Акт за Британска Северна Америка. Канада първа от британските колонии получава статут на доминион. В края на 19 в. завършва създаването на централизирана държава с образуването и присъединяването на провинциите Манитоба (1870 г.), Британска Колумбия (1871 г.), остров Принс Едуард (1873 г.), Албърта (1905 г.).

1644 г.

В Нова Англия е основано първото протестантско духовно общество.

1523 г.

Юлий Медичи е избран за папа под името Климент VII. Той заема мястото на починалия Адриан VI (1523 г.). Понтификатът му (1523 г. – 1534 г.) е период, през който Папството лавира между френския крал и император Карл V и се опитва чрез интриги и дипломация да запази позициите си в Европа. Климент VII подписва съюз с френския крал Франсоа I (1526 г.). След разоряването на Рим от имперската армия (1527 г.) подписва договор с император Карл V в Барселона (1529 г.). През неговия понтификат се разпространяват реформаторските учения в Германия, Скандинавия и швейцарските кантони. Покровителства изкуството и много художници и скулптори, като Рафаело, Микеланджело и Бенвенуто Челини.

1493 г.

Христофор Колумб открива остров Пуерто Рико. Това става по време на неговата втора експедиция, която се осъществява в периода 1493-1496 г. Христофор Колумб оглавява тази експедиция с чин адмирал. Тя се състои от 17 кораба с повече от 1 500 души екипаж. По пътя си експедицията открива островите Доминик и Гваделупа, а след това на северозапад - още около 20 от Малките Антилски острови. След откриването на остров Пуерто Рико, експедицията акостира на северния хаитянски бряг. От 12 до 29 март 1494 г. в търсене на злато извършва завоевателен поход във вътрешността на Хаити. На 5 май 1494 г. открива остров Ямайка, а след това архипелага Хардинес де ла Рейна, полуостров Сапата и остров Пинос. От 19 август до 15 септември 1494 г. изследва южния бряг на Хаити. През 1495 г. продължава завоюването на острова. На 10 март 1496 г. отпътува от Хаити и на 11 юли се завръща в Кастилия.

Христофор Колумб е роден през 1451 г. в Генуа. Провежда четири експедиции, като по време на първата на 12 октомври 1492 г. открива Америка. Христофор Колумб умира на 20 май 1506 г.

1316 г.

Филип V Дълги е провъзгласен за крал за Франция. Той е коронован на 9 януари 1317 г. Възползвайки се от т. нар. Салическа правда, според която жените не могат да наследяват престола, успява да стане крал на Франция. Филип потушава бунта на едрите феодали (1317 г.) и селското въстание (1320 г.). През 1320 г. сключва мирен договор с Фландрия, като присъединява към кралството териториите Лил, Дуе и Бетюн. Филип V провежда поредица от административни реформи.

На тази дата са родени:

1961 г.

Родена е Мег Райън – американска киноактриса. Филмовият дебют на Мег Райън е през 1981 г. в игралния филм “Богати и известни". Следват участия в телевизионни сериали, най-известният сред които е “Докато свят светува". В телевизионни филми се снима до 1983 г. Слава й носи ролята в “Когато Хари срещна Сали". За този филм получава “Златен глобус" за най-добра актриса. Другите известни филми, в които участва са "Безсъници в Сиатъл" (за който получава втори “Златен глобус"), "Имате поща", "Град на ангели" с Никълъс Кейдж, "Болни от любов", “Доказано жив" с Ръсел Кроу и др.

1942 г.

Роден е Келвин Клайн - моден дизайнер, известен с моделите си джинси и бельо, и рекламите към тях. Клайн завършва Нюйоркския моден институт по технологии през 1964 г. и създава собствена компания, която има голям успех с дънковите си облекла през 70-те години на миналия век. Бельото с неговата марка започва да придобива популярност през 80-те години, което се дължи на

рекламните билбордове. Рекламите на Келвин Клайн съдействат за увеличаването на популярността на звезди като Кейт Мос, Марк Уолбърг и Кристи Търлингтън. По-късно Клайн пуска на пазара и други продукти, като например парфюма “Obsession". През 2002 г. компанията му е закупена от корпорацията Филипс-Ван Хойсен.

1938 г.

Роден е Тед (Робърт Едуард) Търнър III - американски медиен магнат и филантроп. Тед Търнър е основател на медийната корпорация CNN.

1917 г.

Родена е Индира Ганди - индийски общественик и държавник. Дъщеря е на Джавахарлал Неру, един от основателите на независима Индия. Индира Ганди е премиер на Индия от 1966 г. до 1977 г. и от 1980 г. до 1984 г. Участва в националноосвободителното движение на Индия. От 1938 г. е член на партията Индийски Национален Конгрес, а в годините 1959-1960 г. и от 1978 г. до смъртта си е председател на партията. От 1964 г заема различни министерски постове. Осъществява важни социални реформи в страната. Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г.

1888 г.

Роден е Фернан Кромелинк – белгийски драматург. Най голяма популярност се ползва пиесата му “Великодушният рогоносец" (1920 г.). Автор е на пиесите: “Ние вече няма да отидем в гората" (1906 г.), “Скулптор на маски" (1908 г.), “Търговец на съжаления" (1913 г.), “Карин" (1929 г.), “Топло и студено" (1934 г.) и др.

1839 г.

В град Пилзен е роден Емил Шкода – инженер и индустриалец, един от основателите на едно от най-големите машиностроителни предприятия. По време на двете световни войни, производството на предприятието изцяло е ориентирано към оръжейната индустрия. Емил Шкода умира на 8 август 1900 г. в Амщетен, Австрия.

1831 г.

Роден е Джеймс Абрахам Гарфилд - американски общественик, политик и държавник. Гарфилд е Двадесетият Президент на САЩ (1880 г.). По време на Гражданската война (1861 г.-1865 г.) е един от командирите в армията на Съюза (Северните щати). Член е на Конгреса от 1862 г. и лидер е на Републиканците.

Джеймс Гарфилд е първият левичар сред американските президенти, както и първият държавен глава в историята на САЩ, който владее чужд език

(испански), освен английския. Умира на 19 септември 1881 г. от раните си в следствие на извършено срещу него покушение.

1805 г.

Роден е Фердинанд Мари дьо Лепес – френски дипломат и юрист. Заедно с египетския вицекрал Мохамед Саид паша организира прокопаването на Суецкия канал (открит на 17 ноември 1869 г.). Фердинанд Мари дьо Лепес умира на 7 декември 1894 г.

1794 г.

Роден е Сергей Строганов – руски граф, почетен член на Петербургската Академия на науките (1827 г.). Сергей Строганов е московски генерал губернатор в периода 1859-1860 г. Основател е на Строгановското художествено училище ( 1825 г.) и Археологическата комисия ( 1859 г.). През 1860 г. е поканен в императорския двор, където активно се занимава с обучението и възпитанието на бъдещият император Александър III. Умира на 9 април 1882 г. в Санкт Петербург.

1770 г.

Роден е Иван Фьодорович Крузенщерн - руски мореплавател, адмирал (1842 г.), член на Петербургската Академия на науките от 1806 г. Завършва Морски кадетски корпус през 1788 г. и участва в Хохландското сражение. Изучава морското дело в Англия (1793 г.). Плава на руски военни кораби в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, след което се завръща в Кронщат (1799 г.). Назначен е за началник (1802 г.) на първата руска околосветска експедиция (1803 г.-1806 г.), в която влизат корабите “Надежда" (под негово командване) и “Нева" (с командир Ю. Ф. Лесянски). Крузенщерн провежда широки океанографски и метеорологични изследвания, поставя началото на системни дълбоководни изследвания. Описва част от Курилските острови, крайбрежието на остров Сахалин, Камчатка и някои японски острови. Резултатите от океанологичните и етнографските му изследвания са публикувани в тритомния труд “Пътешествия около света през 1803 г.-1806 г. с корабите “Надежда" и “Нева". Става инспектор (1811 г.), а по-късно директор на Морския кадетски корпус (1827 г.-1842 г.). Публикува двутомен “Атлас на Южното море" (1823 г.-1826 г.), съдържащ историко-географски анализ на много руски и чуждестранни източници. Крузенщерн е учредител на Руското географско дружество и член е на Лондонското географско дружество. Неговото име носят географски обекти (проливи, острови, планини, носове) в Тихия океан. Иван Фьодорович Крузенщерн умира през 1846 г.

1711 г.

Роден е Михаил Ломоносов - руски учен енциклопедист и поет, първият руски академик на Петербургската академия на науките (1745 г.). Професор Ломоносов работи в областта на геологията, химията, металургията, астрономията, метеорологията и езикознанието. През 1748 г. открива закона за запазване на масата и формулира философския принцип за запазване на материята и движението, развива схващането за корпускулярен (молекулен) строеж на веществата През 1761 г. открива съществуването на атмосфера на Венера. Конструира метеорологични уреди, разработва учение за цветовете и прави опити за получаване на цветно стъкло. Автор е на исторически и филологически трудове. Михаил Ломоносов умира през 1765 г.

1600 г.

Роден е Чарлз I – английски крал от 1625 година, от династията Стюарти. Чарлз I провежда политика на абсолютизъм, която поражда вражда между него и парламента. Тази вражда по-късно прераства в гражданска война. Кралската армия губи битката срещу силната и модерна армия на Оливър Кромуел, Чарлз I е предаден на парламента, където е обвинен в държавно предателство и е обезглавен ( 1649 г.).

На тази дата умират:

1988 г.

Вследствие на злоупотреба със сънотворни умира Кристина Онасис, дъщеря на гръцкия милиардер Аристотел Онасис.

1828 г.

Умира Франц Петер Шуберт - австрийски композитор. Шуберт е роден е през 1797 г. в Лихтентале. Неговите първи учители по музика са баща му (по цигулка), по-големият му брат Игнац (по пиано) и енорийският свещеник М. Холцер (по пеене). На 11-годишна възраст започва да пее в придворния хор. Завършва учителска семинария (1813 г.-1814 г.) и работи като помощник-учител при своя баща до 1818 г., след което се отделя от семейството. Започва да издава музикалните си произведения през 1821 г. През 1818 г. и 1820 г. като учител по музика на дъщерите на граф И. Естерхази посещава Унгария, където се запознава с унгарските народни песни и циганската музика. Шуберт създава около 600 песни по текстове на повече от 100 поети.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;