По идея на френския министър кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е създадена Рейнската лига (1658-1667 г.).

През 1904 г. по време на Руско-японската война (1904-1905 г.), императорът на Япония предлага руският гарнизон на Порт Артур да капитулира.

През 1924 г. на Лондонската конференция, събрала държавите победителки в Първата световна война, е утвърден план Дауес. Това репарационен план за Германия. В 1960 г. Кипър става независима република с първи президент архиепископ Макариос. На 16 август са родени: Хенрих Август Маршнер - германски композитор и диригент, Алфред Йенсен - шведски писател, литературовед, езиковед славист, Юрий Николаевич Рьорих - руски учен изтоковед и певицата Мадона.

На 16 август умират: Богдан (Зиновий) Михайлович Хмелницки - украински държавник и пълководец, хетман на Украйна (1648 г.) и певецът Елвис Пресли.


2017 г.

Ливанският парламент отменя член 522, който освобождава изнасилвачите от наказателна отговорност в случай, че се оженят за жертвата си.

2015 г.

Загиват трима бойци на КРП и един войник на турската армия след сблъсък помежду им в провинция Карс.

2015 г.

Бойци на Ислямска държава екзекутират 15 жени в Мосул.

2015 г.

Над 110 души загиват след въздушни удари на сирийските ВВС над контролирания от бунтовници град Доума.

2014 г.

Губернаторът на щата Мисури в САЩ въвежда извънредно положение и полицейски час в град Фъргюсън във връзка с ескалацията на гражданските протести. Арестувани са журналисти отразяващи събитията в града.

2014 г.

В столицата на Пакистан Исламабад избухват мощни граждански протести за сваляне правителството на Наваз Шариф министър председател от 5 юни 2013 г.

2013 г.

В Египет протича "Ден на гнева“. 50 човека загиват, а стотици са ранени.

2012 г.

Властите на Великобритания предявяват ултиматум на посолството на Еквадор в Лондон да им бъде предаден основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Посолството е оградено от британски полицаи.

2006 г.

Самолет на американската авиокомпания "Унайтед Еърлайнс" със 182 души на борда и 12-членен екипаж е приземен принудително на летище "Логан" в Бостън след избухнала по време на полет конфронтация между трима пътници и екипажа на самолета.

Всички пасажери от полет 923 от Лондон "Хийтроу" за летище "Дълес" във Вашингтон са свалени от самолета и личният им багаж е подложен на проверка. Полицията разпитва жена, която изпаднала в истерично състояние по време на полет. У нея били намерени отвертка, вазелин и кибрит. Според някои съобщения, тя носела бележка, свързана с терористичната мрежа "Ал Кайда".

1924 г.

На Лондонската конференция, събрала държавите победителки в Първата световна война, е утвърден план Дауес. Той представлява репарационен план за Германия. Разработен е от международен комитет от експерти под ръководството на американския банкер Ч. Дауес, и предвижда възстановяване на германската индустрия чрез международен заем от 800 млн. златни марки. Влиза в сила от 1 септември 1924 г. По-късно е заменен с плана "Йънг".

1914 г.

По време на Първата световна война немските войски превземат белгийския град Лиеж, след оказана съпротива на защитниците му.

Първата световна война се води между две европейски групировки – Централните сили (Германия и Австро-Унгария) и Антантата (Англия, Франция и Русия). Отначало във войната участват осем европейски държави - Германия и Австро-Унгария, от една страна, и Великобритания, Франция, Русия, Белгия, Сърбия и Черна гора от друга. По-късно в нея са въвлечени и други страни. Участват общо 38 държави - 4 в т. нар. Централни сили - Германия, Австро-Унгария, България и Турция, и 34 в Антантата.

Повод за войната става убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц-Фердинанд в Сараево на 28 юни 1914 г., от членове на сръбска националистическа организация.

В отговор на този акт Австро-Унгария изпраща ултиматум на Сърбия с неизпълними условия, вследствие на което войната между тях става неизбежна. Военните действия започват на 15 юли 1914 г. В следващите дни в конфликта се намесват Германия - като съюзник на Австро-Унгария, и Русия - на страната на Сърбия. Освен това Германия обявява война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в пределите на неутрална Белгия. Последва и намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 г. австро-германският блок успява да привлече за свой съюзник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз (Централни сили), проявява колебания и през пролетта на 1915 г. е привлечена на страната на Антантата.

От лятото на 1914 г. до лятото на 1915 г. войната се води с променлив успех и за двете групировки, като превес имат държавите от Тройния съюз. През 1916 г. настъпва равновесие на силите. С намесата на САЩ във войната (6 април 1917 г.) на страната на Антантата настъпва обрат в хода на военните действия и през есента на 1918 г. държавите от Тройния съюз капитулират.

1904 г.

По време на Руско-японската война (1904-1905 г.), императорът на Япония предлага руският гарнизон на Порт Артур да капитулира.

Войната между Русия и Япония е за политическо господство в Далечния изток. Тя започва на 9 февруари 1904 г., когато японски миноносци без обявяване на война внезапно нападат руската ескадра, намираща се в Порт Артур, и повреждат 3 големи бойни кораба (броненосците "Цесаревич" и "Ретвизан" и крайцера "Палада"). Благодарение на действията на руския адмирал Макаров, който от 8 март 1904 г. поема командването на Порт Артур, се запазва боеспособността на руския флот и той започва да се готви за активни действия. След гибелта на адмирал Макаров на 13 април флотът преминава към пасивна отбрана. Действията на японските войски по суша започват с бързо, енергично и стремително настъпление. Командващият руските войски ген. Куропаткин не успява да организира контранастъпление навреме. Руската армия е победена в Мукденското сражение, при което загубва 89 000 души (29 000 пленници). Японските загуби са около 72 000 души. В Русия се сформира Втора тихоокеанска ескадра под командването на вицеадмирал З. П. Рожественски, която тръгва от Балтийско и Черно море към Владивосток. След 7-месечен поход, през май 1905 г. руския флот стига до Корейския пролив. На 27 и 28 май става главното сражение между двата флота. Руският флот е разбит и изходът от войната е решен. На 5 септември 1905 г., чрез посредничеството на американския президент Т. Рузвелт, в американския град Портсмут е сключен мирен договор, с който завършва войната. Русия признава "особените" интереси на Япония в Корея, отстъпва й южната част на остров Сахалин и се отказва от правото на ползване на Квантунския п-ов с базата Порт Артур. Отстъпва още на Япония и Южноманджурската жп линия.

1861 г.

По време на Гражданската война между Севера и Юга в САЩ (1861-1865 г.), президентът на САЩ Линкълн забранява търговията с щатите на Конфедерацията.

Войната между Северните и Южните щати е предизвикана от противоречията между робовладелската олигархия, от една страна, и буржоазията, фермерите и работниците - от друга. Избирането на кандидата на Републиканската партия Е. Линкълн за президент през 1860 г. служи като предлог за отцепването на 11 южни щата в Конфедерация и за начало на военните действия. През първия етап на войната, който се води в периода 1861-1862 г. войските на Юга имат надмощие и нееднократно застрашават федералната столица Вашингтон. Революционните действия на новото правителство - приемането на закона за хоумстедите, освобождаването на робите и други, водят до прелом в хода на войната (1863-65 г.). Изходът на битката при Гетисбърг през юли 1863 г. проваля последния опит на Юга за настъпление. Походите на армията на Севера под командването на генерал У. Шърман и генерал Ю. Грант разчленяват Конфедерацията, изтощават силите й и войските й капитулират на 9 април 1865 г. Гражданската война е най-кръвопролитният и най-разрушителният конфликт в историята на САЩ, но резултатите от нея осигуряват бързо икономическо развитие на страната.

1658 г.

По идея на френския министър - кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е създадена Рейнската лига (1658-1667 г.). Лигата е съюз на владетелите от Свещената Римска империя, чиито владения са разположени по поречието на Рейн. Това са шведския крал (като владетел на Бремен и Вердюн), брауншвайгския и хесенския князе, датския крал и Франция. Рейнската лига е насочена против Хабсбургите за съхраняване на политическия ред в Германия, определен от Вестфалския мир (1648 г.). При започването на Френско-холандската война (1667-1668 г.), в която Швеция става съюзник на Холандия, рейнската лига е разпусната (15.08.1667 г.).

На тази дата са родени:

1958 г.

Родена е Мадона (псевдоним на Мадона Луис Вероника Чиконе) – американска поп- и рокпевица и актриса от италиански произход. Мадона е една от най-популярните поп- и рокизпълнителки през 80-те и 90-те години на ХХ в. През 1977 г. тя се премества в Ню Йорк, където участва в различни музикални групи и проекти (до 1982 г., когато се запознава с Марк Каминс, продуцент на първия и втория й сингъл “Everybody", “Physial Attraction"). През 1983 г. записва песента “Holiday", отново продуцирана от М. Камнис. В края на 1984 г. Мадона издава втория си албум - “Like a Virgin", а през 1985 г. получава световна известност, продавайки милиони плочи и видеоклипове. След записването на песента "Material Girl" певицата реализира първото си турне. Седмият й албум “Bed time Stories" става мултиплатинен.

През 1995 г. Мадона работи над ролята на Евита Перон във филм-адаптация на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър “Евита". За ролята на Евита Перон Мадона получава “Златен глобус за най-добра актриса", а саундтракът към филма "Евита" става хит. През 1998 г. тя записва и издава албума “Rey of light", силно повлиян от електронната музика, техното и трип-хопа - символ на музикалната култура от края на 90-те години на ХХ в. През 2000 г. издава албума “Music".

Филмография: "По следите на видението", “Отчаяно търсещата Сюзан", “И Бог създаде жената" (реж. Роже Вадим), “Шанхай експрес" (продуцент и композитор Дж. Харисън), “Кое е това момиче?" (едноименен албум и песен, 1987 г.), “Дик Трейси" (1990), “Опасна игра" (1993 г.), “Четири стаи" (1995 г.), “Момиче № 6" (1996 г.), “Евита" (1996 г.), “Почти идеално" (2000 г.).

Дискография: “Madonna" (1983 г.), “Like a Virgin" (1984 г.), “True Blue" (1986 г.), “Who’s That Girl" (1987 г.), “You Can Dance" (1987 г.), “Like a Prayer" (1989 г.), “Dick Tracy: “I’m Breathless" (Music from &…)" (1990 г.), “The Royal Box" (1990 г.), “The Immaculate Collection" (1990 г.), “Erotica" (1992 г.), “Bedtime Stories" (1994 г.), “Something to Remember" (1995 г.), “Selections from Evita" (1997 г.), “Inthebeginning" (1998 г.), “Ray of Light" (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus Track]" (1998 г.), “The Early Years" (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus CD]" (1999 г.), “Rock on ROM" (2000 г.), “Music" (2000 г.), “Music [US Limited Edition]" (2000 г.), "Music [Australia Bonus Tracks]" (2000 г.), “Music [Import Bonus CD]" (2001 г.), “Like A Virgin [Remastered]" (2001 г.).

1954 г.

Роден е Джеймс Камерън – американски режисьор от канадски произход. Един от най-големите майстори на екшъни, донесли му световна известност - “Терминатор" (1984 г.), “Пришълец I" (1986 г.), “Терминатор II" (1991 г.). Снима също: филми на ужаса - “Пирани II" (1984 г.); психодрами - “Абис" (1989 г.), “Истински лъжи" (1994 г.), “Титаник" (1997 г.); “Тъмният ангел" (тв 2000 г.), “Ghosts of the Abyss" 2002 г.

1933 г.

Роден е Стюарт Руса - американски астронавт, майор от ВВС. Във ВВС е от 1953 г. Завършва Колорадския университет през 1962 г. и получава степен бакалавър по авиационна техника. Две години работи във военновъздушните бази като летец и ръководител на инженерните служби. През 1965 г. завършва училище за подготовка на пилоти за аерокосмични изследвания, служи като летец изпитател в авиационната база "Едуардс" (Калифорния). От 1966 г. е в групата на астронавтите към НАСА. От 1 до 10 февруари 1971 г. заедно с А. Шепард и Е. Митчъл извършва полет към Луната като пилот на основния блок на космическия кораб "Аполо-14". Полетът продължава 216 ч. и 2 мин. Правят се фотографски снимки, сондиране и наблюдения на лунната повърхност.

1902 г.

Роден е Юрий Николаевич Рьорих - руски учен изтоковед, доктор на филологическите науки (1957 г.), професор. Получава разностранна филологическа подготовка в най-големите изтоковедски научни центрове на света. През 1923-1957 г. живее и работи в Индия. През 1930-1942 г. е директор на Института за хималайски изследвания в Нагара. Заедно с баща си участва в научни експедиции в Китай, Монголия и др. През 1957 г. се завръща в Русия, където завежда Сектора по история на религията и философията в Института на народите на Азия към АН на СССР. Основните му трудове са посветени на историята на Тибет и тибетско-монголски отношения. Автор е на съчинения по етнография, върху материалната култура на народите от Централна Азия, тибетската историография и езикознание, по иконография, будистка философия и религия. Превежда най-голямото исторически съчинения от ХV в. - "Синият тептхер" (ч. 1-2, 1949-1953 г.). Член е на Кралското азиатско дружество в Лондон, на Азиатско дружество в Бенгалия, на американски археологически и етнографски дружества и други. Умира на 21 май 1960 г. в Москва.

1888 г.

Роден е Томас Едуард Лорънс - английски разузнавач. По образование археолог. Лорънс служи в британската армия (1914-1919 г., 1922-1935 г.).Той е сътрудник в Бюрото по арабските проблеми в Кайро (1916 г.-1919 г.). Като разузнавач работи в Сирия, Палестина, Арабия и Египет. Съветник по арабските въпроси в Министерството на колониите (1921 г.-1922 г.). Лорънс разработва идеята за завладяване на Близкия изток и създаване върху арабските територии на "първия цветен доминион" в състава на Британската империя. Томас Лорънс умира при автомобилна катастрофа през 1935 година.

1864 г.

Роден е Фердинанд Канинг Скот Шилер - английски философ-идеалист, представител на прагматизма. Преподава в Оксфордския университет (от 1903 г.). От 1929 г. е професор в университета в Южна Калифорния, САЩ. В своя вариант на прагматизма изхожда от това, че познанието като продукт на човешката активност за възпроизводство е само “човешки елемент" на реалността, зависима от човешките действия. За разлика от У. Джейнс, Шилер вижда критерия за истината не в “чувствените", а само в “благите" (полезни) последствия на действията. В социално-политическата сфера заема антикомунистически позиции. Умира на 6 август 1937 г. в Лос Анжелис.

1859 г.

Роден е Алфред Йенсен - шведски писател, литературовед, езиковед славист. Завършва славянска филология в Гьотеборгския университет в Швеция. Работи като преподавател по руски език в университета, изучава и други славянски езици. За първи път през 1890 г. пътува из Балканския полуостров, посещава Черна гора, Сърбия и България. Избран е за член на Института за Нобелова награда като най-добър познавач на славянската литература. Превежда на шведски език творби на А. С. Пушкин, Т. Г. Шевченко, Х. Сенкевич, А. Мицкевич, Яр. Връхлицки, П. Негош, А. Ашкерц, Хр. Ботев, П. П. Славейков и др. Специално за списание "Български преглед" (1893-1900 г.) и "Кръстът и полумесецът" (1911 г.) пише и публикува пътеписите за България "Пътни впечатления от България" (1895 г.). В студията "Македония и България" (1912 г.) подчертава българския характер на населението в Македония. За първи път превежда творби на българската художествена литература на шведски език. През 1893 г. превежда романа "Под игото" от Иван Вазов (неотпечатан), публикува книгата "Христо Ботев, български поет на свободата" (1891 г.), в която включва уводна статия и 13 стиха на поета, превежда и "Кървава песен" от П. П. Славейков (1913 г.). През 1918 г. под редакцията на Йенсен и М. Еренприс излиза сборника "България", в който са включени творби от Хр. Ботев, Ив. Вазов, П. П. Славейков, П. К. Яворов и П. Ю. Тодоров. През 1913 г. предлага кандидатурата на П. П. Славейков за Нобелова награда за литература. Умира на 21 септември 1921 г.

1848 г.

Роден е Владимир Александрович Сухомлинов - руски офицер, генерал от кавалерията (1906 г.). През 1867 г. завършва Николаевското кавалерийско училище, а през 1874 г. Академията на Генералния щаб. Участва в Руско-турската война (1877-1878 г.), командва кавалерийски полк и дивизия, началник на Офицерската кавалерийска школа (1886-1897 г.). През 1908 г. е началник на Генералния щаб. В периода 1909-1915 г. Владимир Сухомлинов е военен министър. През март 1916 г. е арестуван и обвинен в държавна измяна и злоупотреби. През септември 1917 г. е осъден на доживотна каторга, заменена с крепостен затвор. На 1 май 1918 г. е освободен поради навършена 70-годишна възраст. Емигрира във Финландия, а след това в Германия. Автор е на “Спомени" (1924 г.). Умира на 2 февруари 1926 г.

1845 г.

Роден е Габриел Липман - френски физик от еврейски произход. Завършва Екол нормал в Париж през 1808 г., след което следва в Хайделберг. От 1883 г. е професор в Парижкия университет. През 1886 г. става член на Парижката академия на науките. Открива цветната фотография, основана на интерференцията на светлината, а през 1908 г. - способа на интегралната фотография. През 1908 г. получава Нобелова награда за физика. Умира на 12 юли 1921 г.

1832 г.

Роден е Вилхелм Вунд - германски физиолог и философ. Той е автор на "Елементи на физиологическата психология", "Психология на народите" и др. Умира на 31 август 1920 г.

1795 г.

Роден е Хенрих Август Маршнер - германски композитор и диригент. Музикален директор на италианските и немски опери в Дрезден, а след това кралски капелмайстор в Хамбург. Автор е на много опери сред които са “Вампир", “Храмовник" и “Ханс Хайлинг". Умира на 14 декември 1861 г. в Хановер.

1645 г.

Роден е Жан дьо Ла Брюер - френски писател, сатирик моралист, член на Френската академия (1693 г.). Той е представител на класицизма. Превежда на френски език Теофрастовите "Характери". Издава "Характери или нрави на този век" (1688 г.), в което изобразява различни типове хора, особено от тогавашното дворянство, като изтъква техните недостатъци и слабости. Той е последователен класицист. Умира на 10 май 1696 г. в Париж.

На тази дата умират:

1977 г.

Умира Елвис Пресли - американски певец и китарист, киноактьор, наречен "крал на рока". Роден е на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи. Музикалната си кариера започва съвсем случайно: изпълнява непретенциозни песни, съчетаващи ритъм-енд-блус, кънтри-енд-уестърн и госпъл. През 1953 г. записва песни срещу 4 долара във фирмата "Сън Рекърдс" (продуцент Сам Филипс). На следващата година С. Филипс го кани отново и той дебютира вече професионално с "Всичко е наред" (рокабили). Следват изяви в "Гранд Оул Опри" в Нешвил (26 септември 1954 г.), през септември - по радиото, през март 1955 г. - по телевизията. През април същата година се среща с полк. Томас Паркър, който се заема с делата му, през май негови песни влизат в класациите за кънтри-енд-уестърн, а до края на 1955 г. "RCA" го откупува от "Сън Рекърдс". В началото на 1956 г. записва "Хотелът на разбитите сърца", а на 28 януари 1956 г. се представя по националната телевизия. След появата на "битълсманията" почти престава да концертира, а песните му звучат само във филми. През 1956 г. Пресли се снима в първия си филм - "Обичай ме нежно". До 1972 г. участва общо в 33 филма без особена художествена стойност. През 1969 г. се завръща отново на сцената, като се утвърждава с участието си в шоупрограмите на Лас Вегас. Въпреки огромната си известност Пресли няма изнесени концерти извън САЩ, като се изключат 3 участия в Канада през 1957 г. и 1 импровизирана изява в Париж през 1959 г. Умира от сърдечен удар в имението си "Грейсланд", превърнато по-късно в музей. Избрани албуми: "Elvis Presley" (1956 г.), "Loving You" (1957 г.), "For LP Fans Only" (1959 г.), "A Date with Elvis" (1959 г.), "Elvis is Back" (1960 г.), "His Hand in Mine" (1960 г.), "Something for Everybody" (1961 г.), "Blue Hawaii" (1961 г.), "Pot Luck" (1962 г.), "It Happened at the World’s Fair" (1963 г.), "Roustabout" (1964 г.), "Paradise, Hawaiian Style" (1966 г.), "How Great Thou Art" (1967 г.), "Glambake" (1967 г.), ""The Memphis Record" (1987 г.), "The Legend Begins" (1992 г.), "The king of Rock’n’Roll" (1993 г.), "The Complete 50’s Masters" (1993 г.), "From Nashville to Memphis" (1994 г.), "The Essential 60-s Masters, Vol. 1" (1994 г.). Шлагери № 1 в класацията на САЩ: "Heart-break Hotel" (1956), "I Want You, I Need You, I Love You" (1956), "Don’t Be Cruel" (1956 г.), "Hound Dog" (1956 г.), "Love Me Tender" (1956 г.), "Too Much" (1957 г.), "All Shook Up" (1957 г.), "Let Me Be Your Teddy Bear" (1957 г.), "Jailhouse Rock" (1957 г.), "Don’t" (1958 г.), "Hard Headed Woman" (1958 г.), "A Big Hunk O’Love" (1959 г.), "Stuck on You" (1960 г.), "It’s Now or Never" (1960 г.), "Are You Lonesome Tonight" (1960 г.), "Surrender" (1960 г.), "Good Luck Charm" (1962 г.), "Suspicious Minds" (1969 г.), "Elvis № 1" (2002 г.).

1959 г.

Умира Ванда Ландовска - полска пианистка, популяризаторка на клавесинната музика. Тя е интерпретаторка на старинна музика за клавесин (Бах, Моцарт и др.). Концертира в Европа и Америка. Създава Школа за старинна музика близо до Париж (1925 г.). От 1941 г. живее в САЩ. Авторка е на музика за пиано и оркестрови пиеси, на трудове за Й. С. Бах и за музиката на XVIII в.

1949 г.

Умира авторката на "Отнесени от вихъра" Маргарет Мичъл (1900 - 1949).

1920 г.

Умира Алексей Александрович Шахматов - руски езиковед. Член е на Петербургската АН (от 1894 г.). Роден е на 17 юни 1864 г. в Нарва. Завършва Московския университет през 1887 г. През 1910 г. е професор в Петербургския университет. В периода 1906-1920 г. е председател на Отделението за руски език и литература към АН. Изследва историята на руския език и неговите паметници - летописи от ХI-ХVI в. През 1903 г. разработва проблеми на съвременния руски литературен език. Полага основите на текстологичното описание на летописите и на текстологията като наука. Изследва славянската акцентология, някои въпроси на съвременната фонетика и граматиката на славянски езици, на древните и съвременните индоевропейски езици, на финския и мордовския език. Разработва историческа морфология на руския език. От 1891 до 1916 г. е редактор на академичния “Речник на руския език". Автор е на съчиненията “Очерк за най-стария период от историята на руския език" (1915 г.), “Увод в курса по история на руския език" (ч. I, 1916 г.), “Синтаксис на руския език" (2 т., 1925-1927 г., посм.).

1919 г.

Умира Александър Петрович Изволски - руски държавник и дипломат. Той е роден на 18 март 1856 г. в Москва. Пълномощен министър е в Белград (1897 г.), в Токио (1900 г.), в Копенхаген (1902 г.). През 1906 г. като министър на външните работи на Русия подобрява отношенията с Япония и Великобритания (1907 г.). Не успява да предотврати анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария (1908 г.). Изпратен е като посланик в Париж (1910 г.), където е основна фигура на преговорите около Балканската война (1912-1913 г.), както и в събитията, които я предизвикват. Подава оставка след избухването на болшевишката революция (1917 г.) и остава да живее в Париж, където издава своите "Мемоари" (1920 г.).

1893 г.

Умира Жан Мартен Шарко - френски лекар, един от създателите на съвременната невропатология и психотерапия. Член е на Френската медицинска академия (1872 г.) и Парижката академия на науките (1883 г.). Жан Мартен Шарко е роден на 29 ноември 1825 г. в Париж. През 1848 г. завършва Медицинския факултет на Парижкия университет и работи известно време като лекар. Професор е по невропатология и по патологична анатомия в Парижкия университет. В продължение на 30 години (от 1862 г.) работи в болницата “Салпетриер", където от 1882 г. е ръководител на неврологичната клиника. Изследва различни проблеми на клиничната медицина: хронични пневмонии, цирози на черния дроб, поражения на кожата и др. През 1853 г. дава едно от първите описания на ревматоидния полиартрит. Различава разнообразните клинично-морфологични прояви на белодробната туберкулоза. Описва треперенето на ръцете, своебразната пареза на долните крайници и повишаването на електрическата проводимост на кожата при тиреотоксикоза. От 1862 г. се занимава само с нервните заболявания. Доказва съществуването на хистерия при мъжете, с което опровергава предишните предположения за зависимостта й от болестите на матката. За пръв път широко използва хипнозата като метод за лечение на хистерията. Неговото име носи метод от хидротерапията (душ Шарко).

1657 г.

Умира Богдан (Зиновий) Михайлович Хмелницки - украински държавник и пълководец, хетман на Украйна (1648 г.). Учи в йезуитско училище в Лвов, но запазва православната си вяра. Участва в Полско-турската война (1620-1621 г.). Попада в плен при турците, където е две години. След завръщането си в Украйна постъпва в казашките войски. Участва в народните въстания, в периода 1637-1638 г. като войскови писар, а по-късно е чигирински стотник (районен войскови началник). Ръководи освободителната война на украинския народ срещу полско владичество (1648-1654 г.). По време на войната се проявява като пълководец, дипломат, ловък политик и организатор на украинската държава. Изпраща писмо до царя Алексей Михайлович (1648 г.) с молба Украйна да бъде присъединена към Русия. След решението на руското правителство за присъединяване на Украйна към Русия оглавява Переяславската рада (1654 г.), тържествено потвърдила акта на руския цар.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;