През 1099 г. кръстоносците от Първия кръстоносен поход превземат Йерусалим. Убити са около 40 000 души, множество синагоги са изгорени. През 1101 г. две кръстоносни армии преминават безпрепятствено през Балканския полуостров. На 15 юли 1240 г. в битката при река Нева руската армия на новгородския княз Александър наречен заради тази си победа Невски) разбива шведите. През 1669 г. е регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна. На 15 юли 1795 г. "Марсилезата" е обявена за френски национален химн.

На тази дата през 1815 г. Наполеон Бонапарт се предава в Рошфор и по-късно е отведен на о. Св. Елена.

На 15 юли 1916 г. Уилям Боинг създава в Сиатъл (щата Вашингтон) компанията “Боинг" – най-големият производител на самолети в света.


2016 г.

Опит за военен преврат в Турция се проваля, близо 300 са убити, а след това са арестувани 6 000 души.

2016 г.

80 души са убити, а десетки - ранени, след като камион се вряза с висока скорост в тълпа от хора, събрала се за фойерверките по повод френския национален празник Деня на Бастилията в южния френски град Ница.

2015 г.

Снимките от повърхността на Плутон разкриват, че е една от най-младите планети в Слънчевата система. Стръмният леден ландшафт с амплитуда от над 3 300 метра е формиран през последните 100 милиона години. Наличието на тънко летливо покритие върху стръмната топография доказва активност в недрата на планетата.

2014 г.

Загиват 23-ма човека, а над 100 са ранени при инцидент в Московското метро.

2012 г.

Червеният кръст обявява, че в Сирия конфликтът е прераснал в гражданска война и в страната вече е в сила международното хуманитарно право.

2012 г.

За председател на Африканския съюз е избрана министърката на вътрешните работи на ЮАР Нкосазана Дламини-Зума.

2011 г.

Вулканът Локон в северната част на индонезийския остров Сулавеси изригва малко преди полунощ изхвърляйки вулканична пепел и скални отломъци на височина от 1500 метра.

2011 г.

При разгонване на демонстранти в Дамаск и Идлиб загиват 28 човека.

2010 г.

Аржентина става първата държава в Латинска Америка, която официално разрешава еднополовите бракове.

2006 г.

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобрява налагането на санкции срещу Северна Корея заради проведените ракетни изпитания. Резолюцията, приета единодушно от всички 15 членове, изисква от Пхенян да “прекрати всякаква дейност, свързана с програмата за балистични ракети", както и задължава всички страни-членки на ООН да прекратят доставката за КНДР на ракети, ракетни компоненти, материали, стоки или технологии, които могат да бъдат използвани за създаването на оръжия за масово поразяване. По настояване на Русия и Китай резолюцията не се позовава на Глава 7-ма от Устава на ООН, която предвижда и употреба на сила, в случай че Пхенян не изпълни условията на Съвета за сигурност.

1982 г.

Състои се премиерата на филма на “Пинк Флойд" “Стената"(“The Wall"). Главната роля изпълнява Боб Гелдоф. Режисьорът Алън Паркър постига световна слава с екранизацията на прочутата рок-опера, реализирана като гигантски видеоклип.

1975 г.

Започва съвместната американо-съветска космическа програма, с изстрелването на космическите кораби "Съюз 19" и "Аполо 18". Два дни по-късно двата кораба се скачат в открития Космос.

1972 г.

Влиза в сила спогодба за създаване на Международна спътникова система и организация за космически връзки "Интерспутник". Тя е подписана от България на 15 ноември 1971 г. в Москва.

1970 г.

Открива се първото Световно първенство по футбол за жени. Победител става отборът на Дания.

1937 г.

Унгарският дипломат Пиер де Матуска напуска длъжността пълномощен министър в София, на която е от 23 март 1935 г. Неговото място е заето от унгарският граф и дипломат Ол. Воращицки, който остава на тази длъжност до 7 септември 1939 г

1931 г.

С указ е изменена дейността на Дирекция "Храноизнос", която започва да използва мрежата от кооперации и популярни банки и се увеличава частта на заплащането с пари (от 50 на 70 %) за сметка на държавните бонове. Ратификацията е от 30 септември с.г.

1924 г.

Издаден е първият брой на обществено-политическия вестник “Le federation balkanique", орган на Балканската комунистическа федерация.

Вестникът излиза два пъти месечно във Виена до февруари 1932 г. Негов редактор и основател е Д. Влахов. По-късно редактори на вестника са Н. Харлаков, А. Хелмингер и др. Сътрудничат Вл. Поптомов, П. Шатев, П. Чаулев, д-р Ф. Атанасов, Г. Бакалов и др.

1918 г.

При Марна немският генерал Лудендорф започва отчаяна последна офанзива срещу войските на Антантата.

Ерих Лудендорф е немски генерал. Професионалната му кариера на военен започва през 1881 г. От 1908 г. до 1912 г. е началник отдел на главния генщаб.

В началото на Първата световна война допринася за превземането на Лиеж, а като началник на щаба на 8-ма армия заедно с генерал Паул фон Хинденбург разгромява руските войски край Таненберг и Мазурските езера. Съвместната работа на двамата пълководци продължава до края на войната, първоначално в Главното командване на Източния фронт, а от август 1916 г. Лудендорф оглавява германското Върховно военно командване (ВВК). Прокарва стопанската мобилизация, възобновява подготовката за тотална подводна война, има съществен принос за свалянето на Бетман-Хелвег от канцлерския пост през юли 1917 г., формулира условията на Брест-Литовския мир с Русия. След провала на германската офанзива през пролетта на 1918 г. настоява за незабавни преговори за примирие. По-късно променя становището си и развива идеята за продължаване на бойните действия до постигане на изгоден за райха мир. На 26 октомври 1918 г. райхсканцлера принц М. фон Баден го освобождава от заеманите постове. По време на Ваймарската република, с изключение на краткото сътрудничество с А. Хитлер и участието в пуча през 1923 г., е политически аутсайдер и страничен наблюдател.

1916 г.

Уилям Боинг създава в Сиатъл (щата Вашингтон) компанията “Боинг" – най-големия производител на самолети в света.

1914 г.

Избухва Първата световна война.

Първата световна война (1914-1918 г.) е война между две големи групировки – Тройният съюз и Съглашението. Поражда се от неравномерното им икономическо развитие в края на XIX и началото на ХХ в., което изтласква на преден план въпроса за преразпределение на колониите в света.

Повод за войната става убийството на австро-унгарския престолонаследник в Сараево от членове на сръбска националистическа организация. В отговор на този акт Австро-Унгария изпраща ултиматум на балканската държава с неизпълними условия, вследствие на което войната между тях става неизбежна. Военните действия започват на 15 юли 1914 г. и в следващите дни в конфликта се намесват Германия – като съюзник на Австро-Унгария, а Русия – на страната на Сърбия. Освен това Германия обявява война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в пределите на неутрална Белгия. Последва и намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 г. австро-германският блок успява да привлече за свой съюзник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз, проявява колебания и през пролетта на 1915 г. е привлечена на страната на Съглашението.

1869 г.

В Париж е патентован маргаринът за нуждите на флота.

1840 г.

Англия, Русия, Австрия и Прусия приемат Лондонската конвенция за оказване на помощ на Турция в борбата срещу Египет.

1815 г.

Наполеон Бонапарт се предава в Рошфор и по-късно е отведен на о. Св. Елена.

Наполеон Бонапарт е френски император. Роден е на 15 август 1769 г. в град Аячо, намиращ се на остров Корскика. През 1785 г. той завършва военно училище в Париж и става подпоручик. През 1793 г. като капитан-артилерист участва в обсадата на Тулон, зает от англичаните. Благодарение на неговите способности френската революционна армия превзема Тулон и прогонва британския флот от френските брегове. На 14 януари 1794 г. е произведен в звание бригаден генерал. През 1795 г. ликвидира роялисткия метеж в Париж, след което е назначен за командващ на френската армия, действаща в Италия. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се проявява не само като талантлив генерал, но и като добър дипломат. През 1798-1799 г. организира и командва египетски поход, разбива турската армия, завладява Египет и Сирия и организира административна и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 г. Наполеон извършва държавен преврат и става пръв консул. На 18 април 1804 г. е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския престол. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, насочен срещу Франция. През 1805 г. Наполеон разгромява Австрия (битката при Аустерлиц) и сключва Пресбургския мир (1805 г.). През 1806 г. в битките при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия организира морска блокада на Франция и Наполеон отговаря с континентална блокада срещу острова. През 1807 г. разбива руската армия при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се присъедини към континенталната блокада и с Тилзитския мир разделя Европа на 2 зони на влияние – френска и руска. През 1808-1811 г. той предприема поход за завоюване и окупиране на Испания, през 1809 г. побеждава Австрия, без да я обезвреди напълно. През 1812 г. Наполеон предприема несполучлив поход в Русия и е принуден да отстъпи и потегля обратно за Франция.

1795 г.

“Марсилезата" е обявена за френски национален химн.

На 24 април 1792 г. първият конституционен кмет на Страсбург Фредерик дьо Дитрих кани в града Роже дьо Лил, за да напише нещо, което да се пее при изпращането на рейнските доброволци. На другия ден композиторът представя своята "Бойна песен на Рейнската армия", възприета по-късно от федералистите в Марсилия (откъдето й остава днешното име).

1700 г.

В Цариград е подписан мирен договор между Османската империя и Русия. Някои от големите европейски държави, като Англия, Австрия и др. се опитват да предотвратят неговото подписване, но след продължителни преговори Високата порта склонява да даде на Петербург Азов и околната крайбрежна ивица, с което Русия си осигурява излаз на Черно море. Русия получава и правото да открие посолство в Цариград, гарантира се и свободно придвижване на руските богомолци до Светите места в Палестина. Като цяло договорът съдейства и за нарастване влиянието на Русия сред подвластното християнско население.

1669 г.

Регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна.

Етна е най-високият (3 343 м) действащ вулкан в Европа. От множеството изригвания (около 135 в цялата му история) най-разрушителното е станало през 1669 г., когато провинция Катания е напълно заличена.

1410 г.

В битката при Грюнвалд полско-литовската армия нанася поражение на рицарите от Тевтонския орден.

1099 г.

Кръстоносците превземат Йерусалим.

На тази дата са родени:

1959 г.

В Ню Йорк е роден Джо Сатриани – америански рок китарист. Започва да свири на китара на 14 годишна възраст. В края на 70-те, Сатриани се премества в Бъркли, Калифорния, където наред с работата по свои солови проекти преподава на музиканти като Стив Вай, Кърк Хамет от “Металика", Чарли Хънтър и много други, впоследствие добили известност. През 1987 г. издава платинения албум “Surfing with the Alien". През 1989 г. Мик Джагър го кани да участва в турнетата му в Австралия и Япония. През 1994 г., след като Сатриани замества Ричи Блекмор в европейското турне на Дийп Пърпъл, получава покана да стане постоянен член на групата. От средата на 90-те Сатриани участва в китарния проект G3, наред с китаристите Стив Вай и Тони Макълпайн.

1865 г.

Роден е Алфред Чарлз Хармсуърт Нортклиф – английски собственик на вестници. През 1894 г. откупва печатния орган на Консервативната партия "Ивнинг Нюз" ("Evening News"), а през 1896 г. основава големия лондонски ежедневник "Дейли Мейл" ("Daily Mail"). През 1908 г. става главен собственик на лондонския вестник "Таймс" ("Timеs"). През Първата световна война организира печатната пропаганда в Европа против Централните сили. През 1919 г. Нортклиф е притежател на 70 периодичени издания. Той е един от обновителите на английската журналистика.

1606 г.

Роден е Харменс ван Рейн Рембранд – холандски художник. Рисува портретите "Урок по анатомия" (1632 г.), "Нощна стража" (1642 г.), картините "Завръщането на блудния син" (около 1669 г.), "Жертвоприношението на Авраам" (1635 г.), "Ослепяването на Самсон" (1636г .), "Даная" (1636 г.) и др. Най-богати колекции с картини на Рембранд притежават Ермитажът в Санкт Петербург, Музеят на изобразителните изкуства "А. С. Пушкин" в Москва, Държавният музей в Амстердам, Националната галерия в Лондон и др. Умира на 4 октомври 1669 г.

На тази дата умират:

1919 г.

В Берлин умира Херман Емил Фишер – немски химик, нобелов лауреат за химия през 1902 г.

Емил Херман Фишер е роден на 9 октомври 1852 г. в Ойскирхен, Прусия.Той е немски химик, органик и биохимик. Професор е в университетите в Мюнхен (от 1879 г.), Ерланген (от 1882 г.), Вюрцбург (от 1885 г.) и Берлин (от 1892). Изследва въглехидратите, аминокиселините, белтъците, дъбилните вещества, групата на пикочната киселина. Синтезира захари, кофеин (от 1897 г.), теобромин, пурин, веронал. Има заслуги и за стереохимията - особено на въглехидратите. Лауреат на Нобелова награда за химия през 1902 г.

1904 г.

Умира руският писател и драматург Антон Павлович Чехов (1860 - 1904). Той е роден е на 29 януари 1860 г. в Таганрог, където завършва гимназия. През 1884 г. завършва Медицинския факултет на Московския университет и известно време е практикуващ лекар. Литературната си дейност започва от края на `70-те години. Негови разкази и повести са “Степ" (1888), “Припадък" (1889), “Скучна история" (1889) и сборници “На здрачаване" (1887), “Невинни думи" (1887) и др. През 1890 г. предприема пътуване до о-в Сахалин, то оставя следа в творчеството му с очерците “Остров Сахалин" (1895); разказите “На заточение" (1892), “Убийство" (1895) и др. През `80-те години се посвещава на театъра. От този период са пиесите “Иванов" (1887 - 1889), “Сватба" (1889), “Вуйчо Ваньо" (1890) и др. От 1890 г. до края на века пътува неколкократно зад граница. През 1892 г. купува имението Мелихово в Серпуховски уезд, където помага на селяните като лекар, строи училище за децата, помага на гладуващите, работи като лекар по време на холерната епидемия. От 1893 г. започва нов период в неговото творчество (разказа “Студент"), пиесата “Чайка" (1896). Пише “Три години" (1895), “Домът с мецанина" (1896), “Моят живот" (1896), “Човекът в калъф" (1898), “Дамата с кученцето" (1899), пиесите “Три сестри" (1900 - 190), “Вишнева градина" (1903 - 1904). През 1898 г. отива в Ялта, където се среща с Лев Н. Толстой, Максим Горки, И. А. Бунин, А. И. Куприн, И. И. Левитан. Избран е за почетен академик през 1900 г., но заедно с В. Г. Короленко през 1902 г. се отказва от това звание в знак на протест за отмененото звание на Максим Горки от Николай II. В областта на театъра Чехов се налага като новатор, като се отказва от деленето на персонажите на добри и зли. Писателят оказва огромно влияние върху развитието на руската и светска литература, проза и драма. Чехов е особено популярен на Запад.

1291 г.

Умира германският крал Рудолф І (1218 - 1291) - създател на династията на Хабсбургите.

1274 г.

Умира Бонавентура (Джовани Фиданца) - италиански философ и църковен деец, генерал на ордена на францисканците и кардинал. Той е канонизиран за светец и е обявен за един от десетте най-велики учители на християнската църква.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и друг