На днешния ден през 1849 г. лидерът на унгарските революционери Лайош Кошут бяга от Унгария. През 2003 г. НАТО поема командването на международните сили за сигурност в Афганистан. Това е първата операция извън Европа в 54-годишната история на Северноатлантическия пакт.

2017 г.

Катастрофа между два пътнически влака в Александрия, Египет, убива над 40 души, а най-малко 179 са ранени.

2017 г.

Най-малко 56 африкански мигранти са се удавили в Червено море, докато пътуват от Африканския рог до Йемен.

2016 г.

Избухват две бомби скрити в саксии в провинция Хуа Хин, Тайланд. Загива един и още десет са ранени, включително и чужденци.

2014 г.

Великият комедиен актьор Робин Уилямс се самоубива. Според близки до него хора, неудовлетворение от ролите, които са му предлагани през последните години и финансови затруднения ускоряват неговото решение.

2014 г.

Реджеп Ердоган спечелва президентските избори в Турция на първия тур с 51.75% от гласовете на избирателите.

2013 г.

В Мали се провежда втори тур на президентските избори, които са спечелени от Ибрахим Бубакар Кейта.

2012 г.

Разрушителна серия от земетресения с магнитуд 6,3—6,4 по Рихтер удря северозападен Иран, загиват над 308 човека, а 3037 са ранени.

2011 г.

Парламентът на Обединеното кралство прекъсва своята почивка във връзка с уличните безредици във Великобритания.

2006 г.

В Мексико е регистрирано земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер. Бедствието се разразява в 14:30:44 (UTC) на около 200 км югозападно от столицата Мексико.

2003 г.

Индонезиецът Ридуан Исамудин, известен още като Хамбали, е заловен в Бангкок, Тайланд след съвместна операция на местните власти и ЦРУ. Ислямистът е един от основните лидери на близката до "Ал Кайда" терористична организация “Джемаах Исламиях". Счита се, че той е отговорен за смъртта на стотици души, сред които жертвите от атентата на о. Бали през 2002 г. и взрива в хотел "Мариот" в Джакарта през август 2003 г.

2003 г.

НАТО поема командването на международните сили за сигурност в Афганистан. Това е първата операция извън Европа в 54-годишната история на Северноатлантическия пакт. Международните сили в Афганистан са създадени през октомври 2001 г. От февруари 2003 г. те се намират под съвместното командване на Германия и Холандия. Наброяват около 4700 души от 28 държави. Мисията им е ограничена - те поддържат реда в Кабул и осигуряват охрана на правителството на Хамид Карзай. Успоредно със силите на ООН в страната действат и съюзнически антитерористични сили с численост от около 11 500 войници, 8500 от които са американци. Коалиционните войски действат на цялата територия на Афганистан, като издирват бойци на талибаните и Ал Кайда.

2003 г.

Чарлз Тейлър се оттегля от поста президент на Република Либерия. Той предава властта на вицепрезидента Мозес Бла и намира политическо убежище в Нигерия. Тейлър е президент на Либерия от 1997 г. Той е смятан за главен виновник за гражданската война в Либерия и за подклаждането на бунта в Сиера Леоне. По време на управлението си Тейлър поддържа бунтовници във всички страни в региона. Той е издирван по обвинения във военни престъпления от Специалния трибунал на ООН в Сиера Леоне.

На 5 март 2006 г. либерийската президентка Елън Джонсън Сърлийф официално отправя молба към Нигерия за предаването на Тейлър. На 29 март Чарлз Тейлър е арестуван на границата с Камерун. Нигерийският президент Оласегун Обасанджо нарежда за незабавното репатриране на бившия либерийски президент. Същият ден той е репатриран в родината си с нигерийски президентски самолет. Веднага след това е прехвърлен на вертолет на ООН, за да бъде откаран в Сиера Леоне. В столицата на Сиера Леоне Фритаун Чарлз Тейлър е съден от международния трибунал на ООН по 17 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

2003 г.

Незапомнена вълна от горещини във Франция (44 °C) отнема живота на 144 души.

1999 г.

От Европа, включително и от българското северно Черноморие, се наблюдава последното за 20 век пълно слънчево затъмнение. Около 350 милиона хора в Европа и Азия стават свидетели на затъмнението. Феноменът започва над Атлантическия океан, стотина мили източно от Бостън, Северна Америка. Първите свидетели на явлението са жителите на остров Сицилия. В Румъния то може да се наблюдава най-продължително. Йордания и Сирия обявяват деня за национален празник. Първото пълно слънчево затъмнение за 21 век е на 21 юни 2001 г. То се наблюдава на много по-малка територия в сравнение със затъмнението от 1999 г. Най-добре се вижда в южната част на Африка.

1990 г.

Западногерманските свободни демократи на външния министър Ханс-Дитрих Геншер се обединяват с източногерманските си либерални съмишленици и стават първата общогерманска политическа партия.

Ханс-Дитрих Геншер е роден на 21 март 1927 г. в Райдебург-Саалкрайс в бившата ГДР. По време на Втората световна война работи като помощник във ВВС. Той е външен министър на ФРГ до 1992 г.

1984 г.

При проба на своя микрофон на пресконференция, президентът Роналд Рейгън заявява: "Скъпи американци, радвам се да ви съобщя, че току-що подписах постановление за обявяването на Русия извън закона за всички времена. Бомбардировките започват след пет минути". Избухва международен скандал.

1981 г.

Представен е IBM PC - първият модел на персоналния компютър. Компютърът е с процесор Intel 8088, с тактова честота 4,77 MHz и 16 KB оперативна памет, работеща под оперативната система Microsoft DOS. Флопи дискът му е 160 KB, което съответства на информацията, съдържаща се в около 23 страници от енциклопедия. Програмното обезпечение позволява само няколко елементарни текстови редакции и работа с опростени електронни таблици. Стойността на компютъра е 3 хил. долара за модел с монохромен дисплей и 6 хил. долара - за цветен.

1972 г.

Американската армия окончателно напуска Виетнам. Войната на САЩ срещу Северен Виетнам започва на 7 август 1964 г. с приемането на Тонкинската резолюция от Конгреса. Причина за приемането на резолюцията става съобщението на президента Линдън Джонсън до Конгреса, в което се казва, че виетнамски катери са нападнали американския флот в Тонкинския залив.

1962 г.

Космическият апарат “Восток"-3" е изведен в орбита. Пилотиран е от А. Г. Николаев. Извършва 64 обиколки около Земята с обща продължителност на полета 94 ч. и 10 мин. "Восток-3" извършва първия в света групов полет (заедно с космическия кораб "Восток-4").

1960 г.

Френската колония Чад обявява независимост и става Република Чад. Република Чад е държава в Централна Африка. Има площ 1 284 хил. кв. км. На север граничи с Либия, на изток със Судан, на юг с Централноафриканската република, а на запад с Камерун, Нигерия и Нигер. Населението й е 6 940 хил. жители. Столицата е Нджамена.

1959 г.

В Москва е открито международното летище Шереметиево.

1952 г.

Хюсеин I става крал на Йордания. Хусейн бин Талал е крал на Йордания от 1953 до 1999. Царуването му бележи нова епоха в развитието на страната, като жизненият стандарт на нейните жители се покачва значително. Той е член на Хашемитската династия. Смятан е от вярващите мюсюлмани за пряк наследник на пророка Мохамед (Ал ал-Байт). По време на управлението си следва умерена прозападна политика, което води и до нарастване на външната задлъжнялост на Йордания. В Шестдневната война от 1967 г. Йордания загубва старата част на Йерусалим и Западния бряг на река Йордан. През 1970-1971 г. крал Хусейн с помощта на бедуините разбива палестинските организации в Йордания, които със своето поведение заплашват кралската власт в страната.

През 1974 г. крал Хусейн признава Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и се отказва от всички йордански претенции към земите на запад от р. Йордан в полза на бъдещата арабско-палестинска държава в лицето на ООП. По време на кувейтската криза (1990-1991) Хусейн се опитва не много успешно да посредничи между Саддам Хусейн и съюзниците. През 1994 г. сключва мирен договор с Израел.

1944 г.

По време на Втората световна война (1939-1945 г.) англо-американската авиация извършва бомбардировка над с. Койнаре (сега гр. Койнаре).

Койна̀ре е град в Северна България. Той се намира в Област Плевен и е в близост до град Червен бряг. Един от 14-те града в Плевенска област, с население между 5 и 10 хиляди души. Втори по големина в Община Червен бряг.

1934 г.

В новосъздадения федерален затвор на остров Алкатрас (в залива на Сан Франциско) са докарани първите затворници.

1926 г.

Кодак започва работа по създаването на цветна фото- и кинолента.

1906 г.

Във Великобритания Французинът Йожен Лост получава първия в света патент за говорещ филм.

1903 г.

При пожар в парижкото метро умират 84 човека.

1877 г.

Американският астроном Асаф Хол открива първия спътник на Марс – Деймос. Деймос (от гръцки ужас) е по-малкият и по-отдалечен спътник от двата спътника на Марс. Обикаля около планетата по орбита на разстояние 23459 км. за 30 часа, има размери 15х12х11 км. и маса 2.8х1016кг. Открит е през август 1877 г. Деймос е скалист обект с много кратери по повърхността.

1863 г.

Камбоджа става протекторат на Франция.

1858 г.

За първи път е изкачен връх Айгер в Бернските Алпи от Кристиан Алмер, Петер Борен и Чарлз Барингтон.

1849 г.

Лидерът на унгарските революционери Лайош Кошут бяга от Унгария. Лайош Кошут е унгарски политически деец, републиканец и демократ, един от главните организатори на борбата на унгарския народ по време на революцията от 1848-1849 г. Той е роден на 19 септември 1802 г. в Монок. Водач на либералната опозиция от 30-те години на ХIХ в., повежда борба за освобождението на народа си от властта на Хабсбургите. През 1837 г. е осъден от австрийците на 4 години затвор. След избухването на въстанието в Пеща (1848 г.) е министър на финансите в първото унгарско правителство. Оглавява Комитета за защита на родината и организира революционна армия. На 2 май 1849 г. е избран за президент на независима Унгария. След поражението на революцията емигрира в Турция, а по-късно живее в САЩ, Англия и Италия. Амнистиран е през 1867 г. Умира на 20 март 1894 г. в Торино, Италия.

1804 г.

Императорът на Свещената Римска империя Франц II става първи император на Австрия.

1786 г.

Основана е първата британска колония в Малайзия.

На тази дата са родени:

1950 г.

Роден е американският инженер Стивън Возняк. Заедно със Стив Джобс, през 1976 г. създават фирмата "Епъл Къмпютърс". През 1977 г. тя пуска в продажба първия персонален компютър Apple II.

1941 г.

Роден е Патрисио Гусман - чилийски режисьор. Снима късометражни филми - "Електрошоу" (1966 г.). През 1969 г. завършва кино школа в Мадрид с филма "Ортопедичният рай". От 1971 г. е режисьор в Отдела за документални филми - "Първата година" (1971 г.) и "Отговорът на октомври". След преврата на Пиночет емигрира в Куба, където снима своята прочута трилогия "Битката за Чили" (1979 г.), филм, смятан за явление в политическото латиноамериканско кино. Други негови филми са "Чили - упоритата памет" (1997 г.) и "Случаят Пиночет" (2001 г.).

1913 г.

Роден е Менахем Бегин (1913 - 1992) - бивш министър-председател на Израел. Носител на Нобелова награда за мир (1978) заедно с египетския президент Ануар Садат за успехите им при постигане на мир в района на Близкия Изток.

1910 г.

Роден е Джордж Каспър Хоманс - американски социолог и психолог необихейвиорист. Професор в Харвардския (от 1953 г.) и Кеймбриджкия университет (1955-1956 г.), президент на Американската социологическа асоциация (1963-1964 г.), член на Националната АН на САЩ (1972 г.). Един от създателите на теорията за малката група, опираща се на идеята за структурно-функционалния анализ (“Човешката група", 1950 г.). Появата на социологията според Хоманс е “естествено следствие от психологията" (“Sentiments and activities", N. Y., 1962 г.). Приема за изходна единица на анализа “елементарното социално поведение", т.е. непосредствените контакти между индивидите, и на тази база се стреми да осмисли функционалните социални системи на различни равнища. На основата на теории, заимствани от психологията на поведението (Б. Скинър, Е. Торндайк) и икономически концепции за размяната, изследва социалното поведение. Хоманс предполага съществуването на единна извън исторична група ценности и условия за свободна конкуренция, описани в класическата политикономия. Джордж Каспър Хоманс умира на 29 май 1989 г.

1884 г.

Роден е Панаит Истрати (псевдоним на Герасим Истрати) - румънски писател (пише на френски език). Автор е на няколко романа, както и на книги за Съветския съюз - "Към другия пламък" (т. 1-3, 1929 г.). Негови съчинения са "Opere alese" (v. 1-2, 1966 г.), "Chira chiralina si alte povestiri" (1957 г.) и др. Истрати умира на 16 април 1935 г. в Букурещ.

1873 г.

Роден е англичанинът Бъртрам Милс (1873 - 1938). Създател и собственик на един от най-големите циркове в света.

1837 г.

Роден е Мари Франсоа Сади Карно - френски държавник, внук на Н. Л. Карно. Министър в правителствата на Фрейсине, Брисон и др. (1878-1887 г.). Президент на Френската република (1887 г.). С активното му участие е сключен френско-руският съюз (1891-1893 г.). Карно е убит от анархиста С. Казерио на 24 юни 1894 г. в Лион.

1804 г.

Роден е Владимир Одоевски - руски писател, музикант, меценат, общественик, княз. От 1816 г. до 1822 г. учи в Благородническия пансион при Московския университет. Посещава заседанията на Свободното дружество на любителите на руската словесност. Председател е на литературно-философския кръжок "Общество любомудрия" ("Философско дружество"), свързан с немската класическа философия и литература. Заедно с поета декабрист В. Кюхелбекер издава няколко броя на алманах "Мнемозина". След въстанието на декабристите от 1825 г. работата на кръжока е преустановена. През 1826 г. се премества от Москва в Петербург, постъпва на служба в Министерството на вътрешните работи, след което е директор на Народната библиотека и ръководи Румянцевския музей. Работи активно за създаване на Руското музейно дружество, за откриване на консерватория, за преустройството на сп. "Отечественние записки". Литературната си дейност започва от средата на 20-те години на ХIХ в. с малки разкази притчи, които публикува в "Мнемозина" и други издания. Успехът му идва след издаването на сборника "Пъстри разкази" (1833 г.). Автор е и на повести за живота на аристокрацията - "Княгиня Мими" (1834 г.), "Княгиня Зизи" (1839 г.). Негово обобщаващо произведение е романът "Руски нощи" (1844 г.). От 1843 г. издава сп. "Селско четене", предназначено за просвета на народа. Оставя фрагменти от романа утопия "4338-а година", в който прогнозира съдбата на печатната книга в бъдеще. Владимир Одоевски умира на 11 март 1869 г. в Москва.

На тази дата умират:

1972 г.

Умира Макс Тейлър - американски лекар и микробиолог. Роден е на 30 януари 1899 г. в Претория, ЮАР. В периода 1917-1918 г. учи медицина в Кейптаунския университет, а през 1922 г. специализира в Лондон. От 1951 г. ръководи лабораторния отдел по медицина и здравеопазване в Рокфелеровия фонд в Ню Йорк и едновременно е професор (от 1964 г.) в Медицинското училище към Йейлския университет. Получава Нобелова награда за физиология и медицина (1951 г.) за изследване на вируса на жълтеницата и създаване на две специфични ваксини за имунизация на човека срещу това заболяване.

1955 г.

Умира Робърт Ууд - американски физик. Той е роден на 2 май 1868 г. в Конкорд. Завършва Харвардския университет през 1891 г. През 1901-1938 г. е професор в Университета “Джон Хопкинс" в Балтимор. Открива и изследва оптичния резонанс (1902 г.). Открива поляризацията на резонансното излъчване и нейната зависимост от магнитното поле. На неговите трудове се базира теорията за атомните и молекулярните спектри. Създава стъклен филтър, който пропуска ултравиолетовите лъчи и е непрозрачен за видимия свят; прави снимки на Луната в ултравиолетовия спектър, с което поставя началото на ултравиолетовата и инфрачервената фотография. Усъвършенства дифракционната решетка. Изследва ултразвуковите колебания и влиянието им върху течните и твърдите тела.

1919 г.

Умира Андрю Карнеги - американски индустриалец от шотландски произход. Той е роден на 25 ноември 1835 г. Натрупва състояние в металургичния бизнес. Андрю Карнеги е щедър филантроп, даренията му възлизат на повече от 125 милиона долара. Създава множество обществени библиотеки в САЩ и Великобритания. Защитава интересите на българите. Организира Карнегиевата анкета (1914 г.), която доказва, че населението на Тракия и Македония е българско и трябва да бъде включено в пределите на България. Противник е на антибългарската политика на Великите сили по време на Балканските (1912-1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 г.).

1844 г.

Умира Вартоломей Йерней Копитар - словенски филолог. Той е роден на 23 август 1780 г. в Репне, Югославия. Завършва философия в Любляна и право във Виена. Пръв пазител на Виенската императорска библиотека. От 1808 г. се занимава със словенска литература и славянски езици. Съчиненията му “Граматика на славянския език в Крайна", “Каринтия и Щирия" и “Глаголита Клоцианус" (1836 г.) са важен етап в историята на славистиката. Негов ученик е Фр. Миклошич.

1464 г.

Умира Николай Кузански - германски философ, богослов и учен от епохата на прехода от схоластиката към хуманизма, кардинал (1448 г.). Роден е през 1401 г. в Куза на Мозел. Следва в Хайделберг и Падуа (1416-1423 г.). Учи юридически науки, математика и естествознание, теология, получава духовно звание. През 1432-1437 г. участва в Базелския събор. Ръководен от идеята за вселенско единство, на събора се изказва за централизация на Църквата. Близък съветник на папа Пий II, епископ в Бриксен (от 1450 г.), главен викарий на Рим (от 1458 г.). Оказва значително влияние върху европейската политика. Той е първият философ на Ренесанса. Автор е на седем специални трактата по математика, един от предшествениците на математическия анализ от ХVII в. Предрича някои от идеите на Н. Коперник, доказва безкрайността и вечността на света, занимава се с проблеми на опитното естествознание, предлага реформа на календара, съставя географска карта на Централна и Източна Европа.

1456 г.

Умира унгарският крал Янош Хуняди. Той е войвода на Трансилвания, бан на Темеш, управител на Унгария и регент на малолетния крал Ласло V. По-новите изследвания приемат, че Янош Хуняди е роден към 1407 г. и е син на влашкия болярин Влайку, който към началото на XV в. получава от унгарския крал замъка Хунияд в Трансилвания. Към 1437 г. Хуняди става член на кралския съвет като през 40-те години е капитан на Белград, бан на Темеш, войвода на Трансилвания. В периода 1446-1452 г. е и регент на Ласло V. Хуняди е личността, наложила идеята за офанзивна борба с исляма. Последователно нанася поражения на османците при Белград (1441 г.), р. Яломица във Влашко (1442 г.), Ниш и София (1443 г.). Заедно с Владислав III Ягело застава начело на т.нар. Дълъг поход от зимата на 1443-1444 г., а след това и в похода от 1444 г., завършил с битката при Варна (10 ноември 1444 г.). През 1448 г. Янош Хуняди претърпява тежко поражение при Косово поле от войските на Мурад II, а през 1451 г. сключва тригодишно примирие с Мехмед II Завоевателя. През 1456 г. Янош Хуняди отблъсква османската обсада на Белград.

117 г.

При подозрителни обстоятелства в поход умира римският император Траян. Съществува версия, че той е отровен от своя приемник Адриан. Същия ден П. Ений Адриан от династията на Антонините се възкачва на римския престол. Той е роден на 24 януари 76 г. в Италика, Южна Испания. Адриан е римски император до смъртта си на 10 юли 138 г. По време на управлението на Адриан Римската империя преживява 21 години в мир и благоденствие. Той посещава два пъти долнодунавските земи (118 г.; 123-124 г.). Адриан реформира администрацията, покровителства литературата и изкуствата. Посещава лично много области на Римската империя, като оставя паметници.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни";