В студената зима на 1878 година продължават боевете от Руско-турската война. Освободени са Копривщица и Клисура. Главната квартира на Руската армия е преместена от Ловеч в Севлиево.

Младотурците на Енвер Бей вземат властта в Турция през 1913 година. Правителството на партията “Единение и прогрес" прекъсва мирните преговори, след което започва вторият етап от Балканската война между Турция и съседите й.

През 1944 година в хода на Втората световна война съюзническата англо-американска авиация извършва над София първият дневно-нощен въздушен удар. В него участват 280 самолета. Убити са 431 души, ранени са 611 души. Разрушени са 537 сгради и свалени 6 български самолета.

През 1958 година е учреден Българският съюз за физкултура и спорт (БСФС).

 

 

2014 г.

Умира българският естраден певец Георги Найденов (Гого) – член на музикалната формация "Тоника“.

Роден е в Бургас на 6 август 1949 г. През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева - Сия и Хари Шерикян, създават вокалния квартет "Тоника“. Идеята е да са аналог на италианския квартер "Рики е повери“.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова създават групата "Домино“.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника“, "Домино“ и "Тоника СВ“ се събират, за да направят сборната формация "Фамилия Тоника“. Групата изпълнява много от най-известните шлагери на "Тоника“, "Тоника СВ“ и "Домино“, но създава и нови песни.

Около 2005 година започват здравословните проблеми на Найденов, заради които той постепенно прекратява музикалната си кариера и се оттегля от публичния живот. Дълго време е диагностициран и лекуван от латерална амиотрофична склероза, но впоследствие се установява, че страда от лаймска болест и е лекуван неправилно. След дългогодишно тежко боледуване почива на 64-годишна възраст.

За постиженията си в музикалното изкуство и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на град Бургас, през 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас.

 

 

2009 г.

Божидар Михайлов Нанев е избран за председател на Българския лекарски съюз. Той е български лекар и политик, специалист в областта на обща, гръдна и детска хирургия. В продължение на няколко месеца през 2009-2010 година е министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ и Бойко Борисов.

 

 

2007 г.

Умира проф. д-р Елена Трайчева Георгиева (Керпичева). Тя е българска езиковедка, ученичка на Любомир Андрейчин. Цялата ѝ кариера преминава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския, и в Пловдивския университет. Неин син е езиковедът Борислав Георгиев.

 

 

2003 г.

Президентът на Република България присъжда Орден "Стара планина" – първа степен на проф. д-р Стефан Михайлов.

 

 

2002 г.

Военният министър Николай Свинаров внася в правителството предложение военновременната българска армия да се намали от 250 на 100 000 души. Мирновременната да бъде 41 000 с още 4000 в структурите на Министерството на отбраната.

 

 

1997 г.

Организирано е протестно шествие на опозицията срещу Народното събрание, което завършва с окупация и нападение над сградата. Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите. Президентът д-р Желю Желев отказва да даде мандат на БСП за съставяне на ново правителство, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение.

 

 

1996 г.

Народното събрание отхвърля втори вот на недоверие към правителството на Жан Виденов, предложен от СДС заради зърнената криза.

 

 

1975 г.

Умира Стойчо Стефанов Мошанов - български политик, племенник на Н. Мушанов.

 

 

1971 г.

България подписва спогодба за стокообмен и плащания с Чехословакия за периода 1971- 1975 г.

 

 

1958 г.

На 10 и 11 януари е проведен учредителен конгрес на Българският съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

 

 

1954 г.

Открит е първият ски-лифт в България край хижа "Алеко" на Витоша.

 

 

1945 г.

България подписва търговска спогодба с Румъния.

 

 

1944 г.

В хода на Втората световна война (1939-1945 г.) съюзническата англо-американска авиация извършва над София първия дневно-нощен въздушен удар.

 

 

1934 г.

На запитване отправено от страна на немското правителство за арестуваните през март 1933 г. (за пожара в Райхстага) българи Г. Димитров, Бл. Попов и В. Танев - българското правителство заявява, че те не са български поданици. На 15 февруари те получават съветско гражданство и на 27 февруари са екстрадирани в СССР.

 

 

1891 г.

Правителството на Стефан Стамболов обнародва Закон за пенсиите на чиновниците и служащите по гражданското ведомство.

 

 

1880 г.

 Екзарх Йосиф I се установява трайно в Цариград въпреки нежеланието на Портата, на Русия и на Патриаршията.

 

 

1878 г.

В хода на Руско-турската освободителна война султан Абдул Хамид II отправя лична молба към английската кралица Виктория за посредничество при започване на преговорите за примирие.

 

 

1878 г.

В хода на Руско-турската освободителна война главната квартира на руската армия се премества от Ловеч в Севлиево. На този ден са освободени Копривщица и Клисура.

 

 

1808 г.

Софроний Врачански изпраща от Букурещ пълномощно на българския представител в Петербург Иван Замбин.

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин - на “The New York Times";

Исторически бюлетин - на “The History Channel";

Исторически бюлетин - на “World of Quotes";

Енциклопедии - LAROUSSE

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;