"Процесът за ротацията върви, с Мария Габриел имаме разбирателство за това, че трябва да бъде гладък процесът. До края на седмицата трябва да е готов прегледа на министрите". Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод ротацията, предаде репортер на "Фокус".

"Аз съм готов с моята оценка на министрите. Още не съм говорил с Мария Габриел, защото бях в чужбина. Разбрахме се, че до края на седмицата трябва да направим този преглед", допълни Денков.

Премиерът увери, че успешна ротация ще има. Попитан за оставката на кабинета на 6 март, той обясни, че ще изпълни процедурата и ще подаде писмо до Народното събрание в рамките на този срок.

Разговорите с партийните лидери щели да започнат, когато той и Габриел постигнат 100% съгласие.

Попитан за изявлението на Бойко Борисов, че ГЕРБ ще настоява за 50/50 в Министерския съвет, той каза: "Нека да кажа ясно, че има подмяна на тезата, която всъщност беше представена. 50 на 50 не означава, че 50% от едната партия ще сложи, когото си иска и другата ще сложи, когото си иска. Тук говорим да има предварителен процес, на който да бъдат обсъдени предварителните кандидати".

По думите му напрежението идвало по-скоро от обстоятелството, че Народното събрание ще трябва да започне попълването на регулаотрните органи: "Това, което създава повече напрежение, как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с Антикорупционната комисия, с ВСС, с Прокуроския съвет и със съответните регулатори".