"Борисов няма какво да се представя като жертва. След цялата кампания, след като свали две правителства. Не виждам с какви очи може да иска подкрепа на това, което той поставя" заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ след консултациите при президента Румен Радев, предаде репортер на "Фокус".

"Ние ще бъдем опозиция. Трети мандат не сме осбъждали, защото не е коректно сега да се обсъжда - имаме първи, втори мандат и трябва да се направи всичко възножно те да се реализират", заяви Денков. 

Попитан дали ПП-ДБ е готова да върне жеста, като подкрепи едно правителство на ГЕРБ-СДС, той коментира: "Жестът, с който той ни проваля два пъти правителство, това ли е жестът. Ние нищо не дължим на господин Борисов. Това, което той дължи, е пред българския народ да състави правителство, след като два пъти го е свалял". 

Лидерът на парламентарната група на ПП-ДБ бе категоричен, че в голямата коалиция няма разцепление. Той увери, че трите партии (бел. от ред. - на ПП, на ДБ и на ДСБ) са провели обсъждания след изборите и са единни в това какво трябва да се направи занапред. 

Денков определи заявката на Борисов за проевропейско правителство като "етикет": "Това, което означава истинско правителство, е с ясни приоритети, ясна програма, ясни задачи, за които се търси саългасие. Може ли да ми покажете какво е показал ГЕРБ до този момент в това отношение?".

Божидар Божанов бе попитан дали ПГ на ПП-ДБ смята, че трябва  да бъдат направени промени в Избирателния кодекс с цял реформирането на избирателната система, каквито заявки даде днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му това е "начин за скриване на основния дефицит, който е върховенството на правото".