Това напрежение, което се натрупва - дали ще има заплати и пари за пенсии, трябва да успокоим хората. И да стабилизираме дискусията за бюджета.

Това коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков. За него важен въпрос сега е да се изтегли бюджетът с абсурдния, по думите му, дефицит от 6,4% и да се внесе "нормален" бюджет, който да се приеме бързо.

Относно състава на кабинета Денков, казва, че в хода на преговорите са се разбрали, че обявеният кабинет е този, от който се тръгва.

"Съставът на кабинета ще се основава на това, което вече представихме. Ако има промени, те ще са в няколко имена и ще са свързани с желанието ни да извадим още по-добър състав. Където е възможно, търсим експерти", уточни Денков.

"До момента спор с Мария Габриел не съм имал. С нея се познавам от няколко години в качеството ѝ на еврокомисар. В областите, в които сме имали контакти, сме се разбирали достатъчно добре. Това е важно, защото липсата на доверие е огромен проблем в нашата политика. Аз поне ѝ имам доверие, че ние можем да работим заедно. До момента това усещане се потвърждава", добави той.

Денков е на мнение, че ротацията крие много подводни камъни, съобщиха от NOVA.

"Нямам никаква илюзия, че задачата, с която се захващаме, е много трудна. Политическият опит в другите държави показва, че понякога този тип правителства с ротация не успяват да се справят, провалят се в опита да се реализират последователните мандати. Но има и други държави, в които се реализират", коментира той.

Акад. Денков смята, че пред всякакви други алтернативи, ротацията е била единствената, която води до няколко положителни резултата.

Във връзка с поисканите имунитети на депутати, председателят на ПГ на ПП-ДБ поясни, че има заплаха от прокурорски натиск. Заради това, политическият натиск към държавното обвинение и делата "на трупчета", според него, трябва да се проведе правосъдната реформа. "Имаме ясното усещане, че други хора се опитват да спрат този процес, защото им е изгодно", добави той.

За него е ясно, че щом правителството е ротационно, означава, че е по-различно от коалиция. "С влизането на Мария Габриел ние сме в някакъв тип сътрудничество с нея и партията, която я излъчва. Причината е ясна - ние имаме нужда от мнозинство, за да бъде подкрепено такова правителство", каза още Денков.

Той беше категоричен, че от ПП-ДБ не са загърбили борбата с корупцията. И поясни, че взаимните обвинения често не помагат да бъде свършена работата.

"Дали ще бъде компромис, който си е струвало, защото очевидно има компромис и от двете страни, ще разберем по резултатите. Нямам никакво съмнение, че това, което правим днес, историята ще го съди по това какви резултати е постигнало", заключи Денков.