Създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотици. Това заяви министър-председателят на Република България Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус". 

"През последните години особен успех с борбата на разпространение на наркотици не можем да отбележим. Имаме нов повод да повдигнем въпроса - това е разпространението на нови вид синтетичен наркотик, който е около сто пъти по-активен, отколкото е хероинът, който се разпространява чрез смесване с други наркотици и който се е появил в България след разпространението му в САЩ, а след това в Западна Европа", заяви Денков. 

Министър-председателят обясни, че правителството ще таргетира големите вносители и разпространители на наркотици, а функцията на новия координационен механизъм ще бъде да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. 

"Основните задачи ще бъдат под ръководството на МВР, ГД "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция", но също така ще бъдат и включени и другите служби - Министерството на финансите с Агенция "Митници",  Държавна агенция "Национална сигурност", НСлС, МОН и Министерството на здравеопазването. Тук ще се включи и Министерството на електронното управление, тъй като голяма част от този пазар се реализира през онлайн търговията", каза още министърът.

Към новия координационен механизъм ще бъдат поканени да се включат и Националното сдружение за общините. 

Денков похвали Министерството на вътрешните работи за успешно проведените акции през последния месец по отношение на опитите за преминаване на нелегални мигранти, както и на борбата с организираната престъпност.