С отредения ни вот от избирателите ние изпълнихме ангажимента си към гражданите по отношение на реализиране на политиките. Първата и втората политическа сила през цялото време работиха заедно - и когато свалиха редовното правителство, и когато критикуваха без основание. Те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати. Това заяви Николай Денков от парламентарната група на ПП-ДБ в началото на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде репортер на "Фокус".

"И двата пъти правителствата бяха събаряни с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре", каза още Денков. 

Отговорът на лидера на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ бе попитан от държавния глава дали те ще останат в опозиция, каквито бяха първоначалните заявки. Румен Радев попита лидерите на коалицията дали, ако ГЕРБ-СДС издигне правителство със същите приоритети, които покриват управленската програма от правителството на Николай Денков, те биха дали своята подкрепа. Той подчерта обаче, че вече се оформя "АнтиГЕРБ и ДПС коалиция" и попита дали ПП-ДБ биха се включили в такова мнозинство под "егидата на "Възраждане". 

"Сравнително лесно е да се свали едно правителство, но сравнително трудно е да се направи ново. Ние успяхме на два пъти да направим правителство. Ние сме единствената политическа сила, която за тези три години на два пъти успя да състави редовно правителство. Цената, която плащаме за това, е сравнително голяма", категоричен бе Николай Денков

Лидерът на парламентарната група акцентира върху числеността на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание и заяви, че те ще бъдат опозиция. По думите му подходът на ГЕРБ и ДПС при преговорите за правителство бил погрешен.  

Попитан от държавния глава дали е възможно да бъде съставено правителство с опозиционните политически сили, и в частност "Възраждане", той обясни, че ПП-ДБ не споделя същите геополитически виждания с четвъртата политическа сила: "Възраждане" има съвсем различна представа за това как трябва да се развива държавата, така не виждаме как нашите приоритети бихме могли да ги развиваме с тях". 

Кирил Петков каза, че ПП-ДБ е млада партия, която знае колко трудно е да се състави правителство. По думите му обаче сега избирателите са им отредили позицията на опозиция в парламента: "Заставаме в много ясната позиция - проевропейска опозиция, но и антикорупционна. Няма да отстъпим от тези политики и от реформите, които бяхме заложили в предишния кабинет на академик Денков".