"Обсъждаме Министерски съвет, представен от "Продължаваме промяната - Демократична България". Дали ще се представи проектокабинет преди предлагането на първия мандат не мога да отговоря, има нагласа, че може да се върви към този вариант. Опитваме се да намерим решение за кабинет със стабилна подкрепа, няма да обсъждам имена. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ и няма да участваме в коалиционно управление с ГЕРБ", каза пред БНТ Николай Денков.

По думите му е очевидно, че е необходима подкрепата и на други парламентарни сили.

"Нормално е, когато тръгнем да подготвяме програмата във вида, в който ще я внесем в Народното събрание, да обсъдим с тези, от които очакваме подкрепа, какъв ще бъде форматът. Програмата ще бъде за 18 месеца. Малко пресилват колегите от ГЕРБ ситуацията, това е тяхно предложение да се действа по този начин. Опитваме се да изградим процес, който да даде резултат. Ако нещо може да се направи е на базата на добронамерена дискусия, ако някой ще поставя ултиматуми, имат пълната свобода да правят всичко, което са решили", допълни Денков.

Според него има противоречие - от една страна ГЕРБ искат да влязат в процеса, от друга казват "вие трябва да сте готови".

"Няма как едновременно и да бъдат част от процеса, и да поставят ултиматуми. Програмата ще бъде обсъдена с експерти. Процесът трябва да бъде подготвен максимално бързо, но за сметка на качеството. Трябва да се опитаме в рамките на до неделя, понеделник най-късно, да сме представили програмата и да направим обсъждане", добави Николай Денков.