Не сме обсъждали вариант Мария Габриел да вземе втория мандат като кандидат-премиер. Това каза кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ пред журналисти ден, след като от ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите за правителство след изтеклите записи от срещата на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", предаде репортер на "Фокус". 

"Не сме обсъждали вариант Мария Габриел да вземе втория мандат като кандидат за премиер. Има причина да искаме ПП-ДБ да вземе първия мандат, тя е свързана с това, че следващите месеци предстоят да бъдат приети важни закони. Видяхме какво стана в НПК, който беше внесен от МС и в Правна комисия беше осакатен. Казахме, че това не може да стане така, а след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната версия, която променя правилата", каза той.

Бившият министър на образованието смята, че от ГЕРБ-СДС трябва да започнат диалога, след като те са били тези, които са го спрели.

"Трябва да видим какво очаква ГЕРБ-СДС, за да бъдат размразени преговорите. Те ги замразиха, така че те трябва да ги размразят. Преговорите трябва да бъдат размразени от точката, в която са били замразени.", каза Денков.

Той каза обаче, че се обсъждат варианти кабинетът да бъде допълнително деполитизиран.

"ГЕРБ-СДС предлагат кабинетът да бъде деполитизиран още. Има няколко идеи в тази посока, възможно е да се обсъжда", каза той. 

Кандидатът за министър-председател отхвърли обвиненията за това, че са били обсъждани уволнения на училищни ръководства. Той заяви, че и той, и Асен Василев са били част от изпълнителната власт и винаги са се ръководили от принципите на закона.

"Нито аз, нито Асен Василев сме си позволили да направим нещо извън рамките на закона. Мога да кажа, че винаги сме спазвали законите. Така ще бъде и сега. Аз ще бъда гарант, че няма да се случват незаконни действия във всяко едно отношение", увери Денков.

Никога и под никакъв начин не са били обсъждани уволнения на директори на училища и учители. Това, което се тиражира, не съответства на истината", категоричен бе той.