Осигурени са количествата газ до края на 2023 г. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Това, което правим като дружество и с търговете, които реализирахме, и с преговорите с доставчиците и със споразумението с Турция, което вчера се подписа, от една страна да гарантираме доставките на приемливи цени, от друга страна и сигурност на доставките", каза Златева.

По думите ѝ, ако следим борсовите индекси, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.

"Усилията на "Булгаргаз" е да предлага газ на приемлива и достъпна цена. За януари успяхме от първоначалното 40% увеличение с намалени борсови индекси, с оптимизиране добива от Чирен, увеличението да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, ако се запазят нивата на гозовите борси, цената да бъде изключително добра", каза тя.

Тя определи вчерашното споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Ботош" като "пробив в енергийните отношения между България и Турция". Споразумението е факт по-малко от месец след срещата Радев-Ердоган. Разговорите се водеха и на експертно, и на политическо ниво, каза Златева.

Тя уточни, че "Булгаргаз" е първата чужда компания, която получава достъп до терминалите за втечнен природен газ и достъп до газопреносната система на Турция.

"Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на "Боташ". Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и гъвкавост на доставките", уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз".