Около 130 лв. се очаква да бъде цената на газа за м. ноември. Това е 45% намаление спрямо октомври. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Деница Златева.

"Това означава огромна подкрепа за бизнеса, категорична е Златева. "Започна годишният търг за 2023 г., стартирахме и 10-годишният стратегически търг. Ако днес борсовият индекс е 140 евро, отстъпките, които получихме за ноември са между 38 и 50%. Т.е., ако продължавахме да купуваме газ със стандартните отстъпки между 1 и 6 евро, цената, щеше да бъде 202 лв. За ноември. Благодаря на всички партньори за доверието, защото получихме много въпроси в началото – гарантирате ли ни публичност и прозрачност, да няма предварително избран изпълнител и т.н. Фактът, че различни компании участваха на този търг, подадоха конкуриращи се помежду си оферти и този нов подход доведе до това, че само за 2 месеца цената падна със 64%. Това показва, че стратегията на новото ръководство на "Булгаргаз“ е на прав път“.

"През декември тенденцията е устойчива, другата седмица ще обявим резултатите от търга за втечнен природен газ, не очакваме резки промени в цената, допълни тя. "Потреблението е по-голямо, но нашата цел е да поддържаме стабилна цена на газа“.

"В понеделник ще участваме в търга за слотове в Ревитуса, надявам се, че ще осигурим достатъчно слотове, конкуренцията е голяма, обясни Златева.

"Нямаме доставки от "Газпром“, така че руски природен газ по договори, сключени от "Булгаргаз“, не влиза, обясни Златева. "Има пренос на руски газ през "Балкански поток“.

"Ние изпълняваме договорните си ангажименти, всеки ден изпращаме заявки, получаваме нулеви количества като потвърждение от "Газпром“, по другите теми няма развитие, договорът изтича на 31.12.2022 г., заяви Златева. "Ако се стигне до арбитражно дело, ние ще предприемем съответните действия“.