Вярвам, че трябва да стимулираме младите хора да научават повече за европейските политики и да са част от вземането на решения. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Деница Симеонова – народен представител и председател на Комисията по въпросите на ЕС в 48-то НС, председател на българската делегация на Парламентарното измерение на Централно европейската инициатива и организатор на конкурса за младежи "Млад европеец“. 

Конкурсът се организира за първи път у нас и е насочен към младежи на възраст 18-25 години. В него са се включили над 50 участници, като всички те са изпратили видео послание на тема "Защо се чувствам европеец“ или "Как виждам България и Европейския съюз след 10 години“, обясни Симеонова. "Победителите, които откроих, са от различни градове. Наградата е посещение в парламента, където да участват в Кръгла маса за бъдещето на Европа, както и предметни награди“, допълни организаторът на конкурса.  

Тя сподели, че е останала изненадана от дълбочината на разбиране на темите, които адресират. "Всички млади хора през личната си призма успяват да потвърдят общата визия на политиците за България и имат доста сериозно разбиране за това какво трябва да се случи, за което съм изключително щастлива. Те говореха за разширяване на ЕС и как в близко бъдеще виждат още държави като Украйна да бъдат част от европейското пространство. Виждат България като пълноправен член на ЕС, както и на "Шенген“, посочи Симеонова. 

По думите й е било много трудно да бъдат отличени победителите в конкурса. В ефира на "Фокус“ тя обяви част от победителите: Стефан Георгиев от София, Румен Гатев от София, Иван Спасов от Враца, Габриела Лазарова от Благоевград, Лили Миланова от Кюстендил.  

Иван Спасов обясни, че за него е било важно да се включи в подобна инициатива, чрез която да покаже защо се чувства горд европеец и какво му е дала Европа. "Смятам, че е много важно да си благодарен, да показваш какво те е научило европейското семейство, като ти е дало едно приложно образование, правилно кариерно развитие, обогатяване на мирогледа, възможността да пътуваш. Смятам, че всички знания и умения, които придобиваме, ни помагат след това да допринесем за това България да се развива и възможно най-бързо да се интегрира успешно в европейското семейство като пълноправен член. Свободата на избор е най-ценното нещо, което човек може да има, и Европа го дава. Много хора в днешно време го приемат за даденост“, обясни един от победителите в конкурса.