Когато имаш повече ограничения е още по-предизвикателно да създадеш нещо оригинално и по-интересно за публиката. На мен това винаги ми е харесвало. Това каза научният илюстратор Деница Пенева в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Миналата седмица в Националния природонаучен музей при БАН беше открита самостоятелната й изложба "ILLUSTRATORIUM II“. Изложбата представя избрани произведения на авторката, създадени в периода от 2016 г. до днес. Изложбата може да бъде видяна до септември. "Идеята, както и на предишната изложба, е да покажем колко разнообразна специалност е научната илюстрация и какви приложения има. Много хора например не знаят, че научна илюстрация се използва, за да се илюстрират учебници за хирурзи или че в музеите работят научни илюстратори, които правят диорамите“, посочи Деница Пенева.

Научният илюстратор трябва да има интереси в областта на науката, природата или медицината. "За мен това беше чудесен начин да съчетая двете си големи страсти в живота – рисуването и природата. При мен се случи много естествено, защото моите родители са биолози и аз от съвсем малка съм свързана със средите“, разказа тя.

По думите й научно-популярните илюстрации не налагат стриктно следване на определен канон и позволяват повече свобода на работа. Работата по всеки проект обаче изисква сериозно проучване. "Разчитам на снимки и най-вече на учения, с когото работя, защото той притежава най-голямото знание. Той ми предоставя различни ресурси, които мога да ползвам. Разбира се, най-много обичам да работя на живо, ако има как. Ако става въпрос за хирургична операция е хубаво да присъствам на нея“, обясни Деница Пенева.

Илюстрацията, за разлика от фотографията, е съвкупност от няколко момента и от визуалната памет и знанията на художника. "Тя никога не представя нещо конкретно, някакъв конкретен вид. Когато правиш илюстрации на определител, ти всъщност рисуваш един събирателен образ от много различни индивиди. При илюстрацията можеш да направиш рисунката точно по начина, който изисква дадената цел – да набележиш конкретни характеристики и белези, които са важни, а други, които не са толкова важни, може да не ги изобразяваш. Трябва да направиш един синтезиран образ и той да бъде по-достъпен и ясен за публиката“, поясни илюстраторът.

Най-трудният обект за илюстриране според нея са влечугите – заради наличието на люспи. "Понякога е много важно да изобразиш точния брой на люспите. Когато змиите се движат, например, те приемат различен ракурс, различна перспектива и това е трудно за изобразяване. Когато работиш с доктори, също е доста предизвикателно като задача, защото там имаш по-ограничени знания и разчиташ на тяхното ръководство“, сподели Деница Пенева.  

Обича да рисува и хора. "Нещото, по което си приличат хората и животните, е движението. Хората са ми също толкова интересни, колкото и животните“, допълни тя.

Калина СВЕЖИН