Идеята на повечето ни изложби с Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) е да представим важни теми от природозащитата по достъпен за обществото начин. Хубаво би било повече хора да се замислят над тези каузи. Това каза за предаването "Приказките от днес"на Радио "Фокус" научният илюстратор Деница Пенева за изложбата "Illustratorium II" в Националния природонаучен музей към БАН, която може да посетите до края на месец април.

Акцент в изложбата са сънливците, обясни тя.

"Това е поради две причини. Първата е, че музеят организира международна конференция на тема сънливци. Поводът за нея беше смятания до скоро за изчезнал вид. Неговата популация бе открита наскоро в Свиленград, където се проведе и конференцията. Заради това ДАФНИ организира съпътстваща изложба. Другото е, че експонатите в музея послужиха за основа на рисунките", каза Пенева.

Илюстраторката обясни, че сънливците са ендемичен вид, който се среща в Южна България и Турция.

Куратор на изложбата е Христина Грозданова – изкуствовед в Регионалния исторически музей на София, която е била куратор и на първата изложба на Деница Пенева.

"Ако в първата й изложба представяхме интересен автор, който тепърва навлиза в  художествения живот, то в тази фокусът е изцяло научната илюстрация. Между двете изложби Деница получи няколко престижни международни награди. За тези няколко години тя участва в десетки важни проекти. Освен това стана двигател на ДАФНИ", каза Грозданова.