Справяме се, независимо от предизвикателствата и факта, че това се прави за първи път в държавата. Съгласно Изборния кодекс видеонаблюдението се изключва за глауването в чужбина, както и мобилните избирателни секции в страната. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на демонстрация на системата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след изборния ден, предаде репортер на "Фокус".

"Краткото видео, което представихме, има за цел да подпомогне всеки един член на ЦИК. В пакета има техническо устройство, плик с номера на СИК и в него два плика за събота и неделя. Във всеки от тях има инструкции стъпка по стъпка как трябва да се процедира", обясни Ивайло Филипов - изпълнителен директор на "Информационно обслужване". 

Филипов поясни още, че батериите на устройството издържат над 8 часа за стриймване и запис.

"След като устройството бъде донесено в ЦИК, записът ще бъде свален и така както е спрямо Изборния кодекс, ще бъде качен в платформа, за да е достъпен за всеки един. Този проект се изпълнява за първи път в страната и затова взехме решение да изведем платформата извън рамките на България", допълни Филипов.