Демонстрационни стрелби ще се проведат днес, на Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово“ (ЦАТИП), съобщиха от Министерството на отбраната. Те традиционно са част от програмата на международното изложение на отбранителна техника "ХЕМУС 2022“, което се провежда от 1 до 4 юни в Международен панаир Пловдив.

Тази година в демонстрационните стрелби ще участват ВМЗ АД, Ахелой ОПМ ООД, Оптикс АД, Дунарит АД, Аркус АД, Сейдж Консултатнтс АД, Металика-АБ ЕООД и Трансмобил ЕООД. Участие ще има и ЦАТИП.

По време на събитието пред заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, представители на чуждестранни делегации и изложители на "ХЕМУС 2022“ ще бъдат представени на живо мобилността, функционалността и огневата мощ на предлаганите отбранителни продукти и услуги.

По късно съшият ден, от 14.00 часа, в Международния панаир в Пловдив е откриването на хакатона DefInSpace 2022. Това е международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността, иницииран от Френското космическо командване.

Организатори са Офисът за трансфер на аерокосмически технологии "РИСК – СПЕЙС - ТРАНСФЕР“ и Българската академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България, с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация "Хемус - 95“.

На откриването участниците ще бъдат приветствани от Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната, Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Р Франция в България, проф. Стефан Хаджитодоров, член-кореспондент, заместник-председател на Българска академия на науките.