Юристите от “Демократична България" Надежда Йорданова и доц. Атанас Славов представиха пред експертите на Венецианската комисия позициите на коалицията по ключови законодателни промени, засягащи властта на главния прокурор. Комисията, която е важен консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа, са на двудневно посещение у нас за срещи с представители на парламентарни групи от 47-ия парламент.

“Тази мисия е важна стъпка към приемането на законопроекта за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и за подобряване на досъдебното производство. Той беше разработен от мен като министър на правосъдието и моя екип. Той е една от реформите, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост.  Предложеният механизъм от ГЕРБ бе обявен от Конституционния съд за противоконституционен. Много е важно този път реформата да стигне докрай. Този законопроект ще бъде внесен в 48-ото НС", каза Надежда Йорданова, водач на листите на “Демократична България" в 23 МИР в София и в Русе. 

Лидерът на листата на ДБ в Стара Загора доц. Атанас Славов добави:

“Успяхме да запознаем делегатите на Венецианската комисия с конституционните промени, които внесохме още в 45-ото НС. Пълното разделяне на ВСС за такъв, който работи само за съдиите, с мнозинство, избрани от съдии, и прокурорски съвет, който да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор. Също акцентирахме на подкрепата си за мерките за отмяна на т.нар. общ надзор на законност, така че прокуратурата да се фокусира върху обвинителната си функция, да не се разпростира върху всякакви административни производства, които по принцип не са работа на прокуратурата в демократичните държави. Ще търсим консенсус за нашите конституционни и законодателни промени. ДБ е политическата сила, която най-консистентно във времето е защитавала каузата за независима съдебна власт и отчетна прокуратура и затова заслужава вашето доверие и подкрепа."

По думите на Надежда Йорданова, на срещата с представителите на Венецианската комисия за пореден път е станало ясно колко е важно законодателният процес у нас да е качествен, да се чуят всички гледни точки, да се обясни много ясно какви са били съображенията под едно или друго законодателно решение. “Демократична България" много ясно ще отстоява позициите за демократична отчетност на прокуратурата", завърши Йорданова.