Въвеждането ясна, бърза и ефективна процедура по получаване на стартъп виза предвижда внесеният в парламентарното деловодство законопроект на “Демократична България" за изменение и допълнение в Закона за чужденците в Република България. Целта е подобряване средата за стартъпи и привличане на висококвалифицирани кадри и бизнес ориентирани хора, особено от сектора на високите технологии. Според мотивите на вносителите на проекта освен бежанци от Украйна, сега към България идват все повече хора от Молдова, Беларус и Русия, които искат да прехвърлят бизнеса си у нас, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предвижда се удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект да се издава от министъра на иновациите и растежа. Установяват се нови задължения за чужденците да докажат, че разполагат с достатъчно средства за живот в България, както и че същите имат здравна застраховка. Едновременно с това се поставя и изискване за регистрация като съдружник или акционер в българско търговско дружество в едномесечен срок от получаване на разрешението за пребиваване. При нарушение на изискванията ще се отнема удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект при неизпълнението им, като отнемането на удостоверението ще доведе и до отпадане на основанието за пребиваване на чужденеца в страната ни.

Поставя се ограничение за броя чужденци - до четири лица, които могат да получат стартъп виза, съответно разрешение за пребиваване с един общ високотехнологичен и/или иновативен проект. По този начин се неутрализира рискът от злоупотреби с този механизъм за миграция в България. Предвидена е и възможност за т. нар. събиране на семейство.

“Демократична България" очаква с предложените от нея промени в Закона за чужденците да се улесни достъпът до разрешенията за постоянно пребиваване у нас чрез стартъп визи, като отпаднат административни пречки за чужденците-предприемачи. Това ще направи България привлекателна дестинация за развиване на бизнес, привличане на инвестиции и трайно установяване на хора (последното е и форма на борба с демографската криза). В крайна сметка новата уредба директно ще доведе до икономически растеж вследствие на увеличението на иновативните и ориентирани към растеж компании. От друга страна, предвидените задължителни изисквания към чужденците ще предотвратят риска в страната трайно да се установят хора, които няма да развиват високотехнологична или иновативна дейност.