От “Демократична България" изказаха съболезнования за смъртта на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха от партията.

“Искам да изразя дълбоките си съболезнования към народите на Обединеното Кралство и Страните на Британската общност и към кралското семейство за кончината на Нейно Величество Кралица Елизабет Втора. Нейното царуване ще остане в историята на вашата страна и на цяла Европа като символ на стабилност и просперитет. Със своя интегритет, човешко обаяние и отдаденост на дълга си тя беше вдъхновение за много хора по света извън родината си, включително и в България", написа съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов.

“На световната политическа сцена, Нейно Величество беше последната представителка на поколението, което не просто премина през и спечели Втората Световна война, но и изгради и съхрани траен мир в Европа на основата на уроците от войната. Тя завинаги остава пример за онези мъдрост, лидерство и човечност, които са ни толкова нужни и днес, когато на континента ни отново бушува война", се казва в съболезнователния адрес на Демократична България.

В свое изявление по повод кончината на на британската кралица съпредседателят на “Демократична България" Атанас Атанасов написа: “От Лондон до Фолкландските острови, Великобритания е в скръб, защото загуби своята кралица Елизабет. Най-дълго управлявалият съвременен монарх в света, а и безспорно - човек с изключително богата и наситена с интересни събития биография, Елизабет Втора е една от най-почитаните личности на нашето време. Държавник, запазил достойнството на съвременната монархия, тя ни показваше ежедневно, че с дискретност и мъдрост могат да се преодоляват всички предизвикателства!"

Бившият посланик на България във Великобритания Стефан Тафров, който едва на 37 години поема поста в Лондон, написа: “Елизабет Втора се беше превърнала не просто в символ на страната си, а със своя морален интегритет беше превъплъщение на най-доброто от британския национален характер. Дълбок поклон пред паметта на една забележителна жена!".