“Демократична България" обяви водачите на листите си за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври и внесе всички листи за регистрация в регионалните избирателни комисии, съобщиха от партията.

Единият съпредседател на обединението Христо Иванов ще бъде водач в 24-и МИР в София и Пловдив-град, а ген. Атанас Атанасов този път ще води листата във Варна. Съпредседателят на "Зелено движение“ Владислав Панев ще е водач в 25-и МИР в София.

По две листи оглавяват бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова (23 МИР София и Русе), депутатите от предишното Народно събрание Антоанета Цонева (Пазарджик и София-област) и Ивайло Мирчев (Бургас и Разград).

Всички водачи:

Христо Иванов, 24 МИР София и 16 МИР Пловдив

Председател на “Да, България!" и съпредседател на “Демократична България". Юрист. Зам.-министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание. Председател на парламентарната група на “Демократична България" в 45-ото, 46-ото НС и 47-ото НС.

Атанас Атанасов 3 МИР Варна

Председател на “Демократи за силна България" и съпредседател на “Демократична България". Юрист, завършил “право" в СУ “Климент Охридски". Работил като съдия и адвокат, бивш директор на контраразузнаването. Избиран два пъти за народен представител в 40-ото, 43-ото и 45-ото Народно събрание. Зам.-председател на 45-ото, 46-ото НС и 47-ото НС.

Владислав Панев, 25 МИР София

Съпредседател на “Зелено Движение". Собственик на финансова компания от 15 години, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Иван Димитров, 1 МИР Благоевград

Адвокат и общински съветник от “Демократична България". Иван е от Разлог, женен, с две дъщери. Председател е на ДСБ-Разлог. Завършил е разложката гимназия “Братя Петър и Иван Каназиреви". Магистър е по право с двадесетгодишен процесуален опит като адвокат. Член е на Адвокатския съвет към АК Благоевград. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където бе излъчен от 1 МИР.

Ивайло Мирчев, 2 МИР Бургас и 18 МИР Разград

Икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!" и е част от ядрото на IT политиката на движението. През 2015 г. се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване, а проведеният референдум завършва с успех (1 883 411 гласуват с "да"). Противопоставя се на решението на парламента (2015 г.) за намаляване на изборните секции в чужбина с кампанията #ИскамДаГласувам, изключително популярна в България и сред сънародниците ни извън страната. Ивайло Мирчев е един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш", народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС.

Людмила Илиева 4 МИР Велико Търново

Людмила Илиева е адвокат, специализирала в областта на гражданското право и процес. Бивш областен управител на Велико Търново в периода от декември 2021 г. и август 2022 г. От 2011 година е член на ДСБ, а от 2016 г. е част от Националното ръководство на партията. На 46 години, омъжена и майка на две деца.

Любен Иванов, 5 МИР Видин

Роден на 3 януари 1979 г. във Видин. Завършил СУ "Св. Климент Охридски“, специалност "Право“. От 2003 г. е адвокат към Адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет – Видин.

Владислава Лакова, 6 МИР Враца

Областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен "Счетоводство и контрол", специализация "Здравен мениджмънт". Заместник председател на Общински съвет – Враца от “Демократична България". 3 мандата заместник-председател на Общински съвет – Враца. Директор агенция Враца на "Застрахователно дружество Евроинс" АД. Семейна.

Ивелин Стоянов, 7 МИР Габрово

Работи в Техническия университет в Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на “Демократи за силна България“ и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от “Демократична България“. Има опит в местното самоуправление – четири мандата.

Албена Симеонова, 8 МИР Добрич

Албена е био земеделски производител, председател на Българската асоциация “Биопродукти", която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда, антиядрената политика, опазване на биоразнообразието в Дунав и т.н. Албена Симеонова е завършила е СУ "Св. Климент Охридски", Биологически факултет, специалност биология и химия. Народен представител в 45-ото НС.

Радослав Милев, 9 МИР Кърджали

Радослав Милев е общински съветник Общинския съвет в Кърджали от “Демократична България". Управител и съдружник във "Френдс 99" ООД. На 46 години, семеен с две деца. Завършил училище за политика към Нов български университет в София.

Николай Табаков, 10 МИР Кюстендил

Артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в гр. Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница.

Божидар Божанов, 11 МИР Ловеч

Божанов е първият министър на електронното управление в България в правителството от декември 2021 г. до август 2022 г. Софтуерен инженер с над 10 години опит в международни компании. Работил е по разнообразни проекти в сферите на телекомуникациите, навигационните системи и електронното управление. Лектор е на множество конференции и е сред популярните блогъри в техническата сфера. Като участник във фондация Общество.бг, заедно с други експерти от ИТ сектора, разработва проекти, които да улеснят комуникацията между държавата и гражданите. Женен, с две деца.

Борислав Сандов, 12 МИР Монтана

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Министър на околната среда и водите в правителството от декември 2021 г. до август 2022 г. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски“, специалност “География", и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите. Депутат в 45-ото и 46-ото НС.

Антоанета Цонева, 13 МИР Пазарджик и 26 МИР София-област

Експерт по изборен процес. Учредител е на “Да, България!" и член на Изпълнителния съвет на партията. Част е от Управленската алтернатива на “Демостократична България" с ресор “Политики за българските граждани зад граница". Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004). Съосновател е на “Институт за развитие на публичната среда" – организация с богат опит и принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. Нейна кауза е всички български граждани да могат да упражняват правата си на избиратели, без значение в коя точка на света се намират. Тя е съвносител на редица промени в Изборния кодекс в 45-ото НС, включително въвеждане на електронни услуги в изборния процес, които са вече част от практиката. Депутат и в 46-ото и 47-ото НС, председател на комисията по въпросите на българите зад граница.

Бисер Механджийски, 14 МИР Перник

Управляващ партньор в частна фирма от 20 години. Регистриран агент на играчи от Български футболен съюз от март 2007 г., осъществяващ дейности по представителство на футболисти, треньори и клубове от цял свят, преговори за договори. От 2018 г. е специалист по международно спортно право и антидопинг експерт. Фокусът му е насочен към защита на спортистите, в частност футболистите. Учредител е на ДСБ и основател и дългогодишен член на ръководството на ДСБ-Перник.

Стоян Михалев, 15 МИР Плевен

Известен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб", “Откакто ти" и “Цвят лилав". От 2012 г. е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права "Музикаутор“ и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на “Демократи за силна България" и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член на националното ръководство на партията. Основен инициатор и организатор на протестите против построяването на АЕЦ " Белене“ 2011 г., както и активен участник, и публичен защитник на гражданската инициатива за демонтирането на паметника на съветската армия. Народен представител в 46-ото и 47-ото НС.

Йордан Иванов - 17 МИР Пловдив-област

Бивш областен управител на област Пловдив. На местните избори през 2019 г. е избран за общински съветник в гр. Пловдив. Заема и поста заместник-председател на местния парламент. През юни 2016 г. е избран за председател на ДСБ Пловдив и член на Националното ръководство на ДСБ. От 2018 г. отговаря за ресор “Децентрализация и регионално развитие" в екипа за алтернативни политики на "Демократична България“. Основател на НК “България на регионите", който се занимава с децентрализация и развитието на регионите в страната.

Надежда Йорданова - 19 МИР Русе и 23 МИР София

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Отявлен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС.

Надя Бобчева, 20 МИР Силистра

Родена е в Силистра, завършила е УНСС със специалност "Финанси". Притежава магистърска степен по управление на градовете от съвместната програма на Университет Еразмус – Ротердам и Институт по жилищна политика и градско развитие – Ротердам, Нидерландия. Голяма част от професионалния й опит е свързан с работа в общинската администрация. Заемала е различни длъжности (експертни и ръководни), а понастоящем е заместник-кмет на Район Оборище в София. Два мандата (2011-2015 г. и 2015-2019 г.) е общински съветник в Общински съвет – Силистра.

Николай Сиджимов, 21 МИР Сливен

Николай Сиджимов е биолог със специализация по екология и опазване на околната среда, с опит в областта на управление на отпадъците и местното самоуправление. Изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България до 2021г. Заместник-министър на околната среда и водите в правителството с премиер Кирил Петков. Член на Националния съвет на "Зелено движение“.

Зарко Маринов, 22 МИР Смолян

Роден през 1964 г. в село Баните, Смолянска област. Разследващ журналист по теми, свързани с корупция и обществени поръчки. Завършил е “Българска филология" във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий", магистър-инженер по хардуерни и софтуерни системи от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски". Издател и главен редактор на вестник “Отзвук" – Смолян. Автор в независимата платформа за разследваща журналистика “За истината" и Черната книга на правителственото разхищение в България. Координатор на Програма “Достъп до информация", член на Националното ръководство на ДСБ. Женен, с три деца. Народен представител в 47-ото НС.

Атанас Славов, 27 МИР Стара Загора

Юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!", както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки“. Народен представител в 45-ото и 46-ото и 47-ото НС, където бе заместник-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията по отбрана.

Илина Мутафчиева, 28 МИР Търговище

Докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е "Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Националния младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации.

Катя Панева, 29 МИР Хасково

Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, избрана от Хасково. Тя е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд "Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите "Гласувай без граници“ и "Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Александър Симидчиев, 30 МИР Шумен

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Народен представител е от гражданската квота на "Да, България“, част от коалицията “Демократична България", в 45-ия, 46-ия и 47-мия парламент, където е зам.-председател на комисията по здравеопазване.

Веселин Калановски, 31 МИР Ямбол

Актьор, член на Националния съвет на “Да, България!" и общински съветник от “Демократична България" в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и зам.-председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за субсидии на театрални проекти към Министерството на културата. Активен участник в гражданските протести през последните 31 години. Работи активно за опазването на културното наследство. Семеен, с четири деца.