“Демократична България" определи групата си от народни представители за 48-ия парламент. Кандидатите, които бяха избрани от два района, направиха своя избор и това оформи състава от 20 депутати, които ще положат клетва в първия ден. Четирима от тях са от гражданската квота.

Съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов избра да бъде народен представител от 16-и МИР Пловдив, бившият правосъден министър Надежда Йорданова ще бъде народен представител от 23-и МИР София, откъдето ще бъде депутат и Елисавета Белобрадова. Ивайло Мирчев ще бъде народен представител от Разград.

 

Съставът на парламентарната група на “Демократична България" (подредени по номер на МИР).

2 МИР Бургас - Димитър Найденов

Димитър Найденов е предприемач, с 30-годишен опит в сферата на туризма, като със създаването и развитието на проектите си е осигурил и поддържа десетки работни места. В 45-ия парламент беше народен представител, избран от листата на “Демократична България" в Бургас. Преди това, като общински съветник в Бургас, работеше активно за решаване на проблемите не само на общината, но и предприе редица активности, свързани с проблеми от национално значение по цялото Южно Черноморие.

3 МИР Варна - Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е председател на “Демократи за силна България" и съпредседател на “Демократична България". Юрист, завършил специалност "Право“ в Софийски Университет "Св. Климент Охридски“. Директор на Националната служба за сигурност в правителството на Иван Костов (1997г. – 2001г.). Бил е народен представител в 40-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

4 МИР Велико Търново - Людмила Илиева

Людмила Илиева е адвокат с над 20-годишен опит. Специализирала е в областта на гражданското право и процес. От 2011 г. е член на ДСБ, а от 2016 г. част от националното ръководство на партията. По време на правителството с премиер Кирил Петков тя беше областен управител на Велико Търново.

5 МИР Видин - Любен Иванов

Любен Иванов беше водач на листата “Демократична България" за Видин, роден през 1979 г. във Видин. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски“, специалност "Право“. От 2003 г. e адвокат към адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет – Видин. По време на правителството с премиер Кирил Петков той беше областен управител на Видин.

8 МИР Добрич - Албена Симеонова

Албена Симеонова е еколог, Председател на Българската асоциация на Биопроизводителите, член на Борда на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM EU. Тя е и биофермер от с. Любеново, община Никопол. В стопанството и́ се отглеждат по биологичен начин винени лозя и зърнени култури.

10 МИР Кюстендил - Николай Табаков

Николай Табаков водач на “Демократична България" в Кюстендил. Той е артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в град Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение.

15 МИР Плевен - Стоян Михалев

Стоян Михалев е популярен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб", “Откакто ти" и “Цвят лилав". Дълги години работи като радио и тв водещ. Един от създателите на музикалната телевизия ММ. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

16 МИР Пловдив - Христо Иванов

Христо Иванов е председател на “Да, България!" и съпредседател на “Демократична България", народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където е председател на парламентарната група на “Демократична България". Христо Иванов е посветил целия си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България.

17 МИР Пловдив-област - Йордан Иванов

Йордан Иванов завършва Френската езикова гимназия в Пловдив, а след това “Право" в Нов български университет. От февруари 2022 г. е зам.-председател на ДСБ. В рамките на коалицията “Демократична България" ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие" от 2018 г. На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив и за зам.-председател на Общинския съвет. По време на правителството с премиер Кирил Петков е областен управител на Пловдив.

18 МИР Разград - Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Избран е за депутат в 45-ото, 46-о и 46-ото Народно събрание, като в 47-ото Народно събрание е заместник-председател на комисията по енергетика и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Участва още във временните комисии за проверка на “Лукойл", за меморандума с Gemcorp и за природния газ.

19 МИР Русе - Иван Белчев

Иван Белчев е градски и екоактивист от Русе. Работи като консултант на свободна практика в сферата на рекламата и уеб дизайна. Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и вижда нуждата от законови промени за решаване на проблемите в сферата не са само в родния му град, а и в цяла България. Иван Белчев е завършил висшето си образование в Германия. След като достига професионален успех, започва да търси удовлетворение чрез доброволчески инициативи в родния си град Русе. Основател е на групата за решаване на малките проблеми в градската среда “Писмо до кмета на Русе".

23 МИР София - Надежда Йорданова

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Последователен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции и закон, който важи за всички. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС.

23 МИР София - Божидар Божанов

Божидар Божанов е първият министър на електронното управление в България. Той беше член на правителството, което управлява от декември 2021 г. до август 2022 г. Член е и на Изпълнителния съвет на “Да, България!". Само за седем месеца успя да постави политиката за електронно управление и модернизация на най-високо държавно ниво. В рамките на този срок беше извършен по-голям напредък по електронната идентификация, отколкото за последните 5 години.

23 МИР София - Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова е съосновател на родителската дигитална платформа "Майко Мила", социален предприемач и председател на фондация "Майко Мила“, която стои зад каузата "Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. Завършила право в СУ "Св. Климент Охридски“. Носител на редица отличия, сред които първа награда в най-големия конкурс за социални предприемачи "Промяната“ на Reach for Change Foundation за 2018 г. Жена на годината в категория "Интернет“ за 2018 г. Част от лидерската програма на Marshal Memorial Fellowship за 2020 г.

24 МИР София - Мартин Димитров

Мартин Димитров е икономист, активен законодател, един от основателите на групата за натиск. Той винаги е отстоявал позицията за общи действия на принципните хора в дясно-център.

Народен представител от гражданската квота на “Демократична България" в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Има богат политически опит – бил е народен представител в 40-ото, 41-вото и 43-ото Народно събрание, от 2008 до 2012 г, е председател на Съюза на демократичните сили (СДС).

24 МИР София - Кремена Кунева

Кремена Кунева е съосновател и председател на фондация "За Доброто“ и създател на гражданското движение Проект #задоброто. Тя е граждански кандидат на "Демократична България“. Нейната кауза са модерно и качествено детско здравеопазване и образование. Емпатията и решителността са първата стъпка, за да премахнем мизерията и унизителното чиновническо отношение към децата ни, казва тя. Зад тази кауза вече стоят хиляди доброволци и дарители.

25 МИР София - Владислав Панев

Владислав Панев е собственик на финансова компания от 15 години, съпредседател на Зелено движение, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Владислав започва кариерата си като финансов репортер във вестниците “Банкеръ" и “Дневник". През 2004 година става последователно портфолио мениджър и изпълнителен директор на офиса на словенската финансова компания KD Group в София. От 2006 г. развива собствен бизнес в инвестиционната сфера.

25 МИР София - Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Народен представител е от гражданската квота на "Да, България“, част от коалицията “Демократична България", в 45-ия, 46-ия и 47-мия парламент, където е зам.-председател на комисията по здравеопазване.

27 МИР Стара Загора - Атанас Славов

Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски", доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти като народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където беше заместник-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията по отбрана.

28 МИР Търговище - Илина Мутафчиева

Илина Мутафчиева е социален предприемач и граждански активист. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите. Магистър по "Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“.