Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев определи поисканата от властта смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров като поредната стъпка по реализиране на изтеклия запис от съвещание на част от действащите управляващи.

Той посочи, че не е разговарял с президента Румен Радев и не знае дали ще подпише указ за освобождаването на главния секретар, но, по думите му, държавният глава трябва да упражни това свое правомощие по своя преценка, а не под натиск.

"Мотивите не са толкова важни. Една от основните цели в записа бе смяната на главния секретар, ето че се пристъпва към изпълнението ѝ. В свое интервю Калин Стоянов заяви, че няма сигнали срещу неговата дейност и тя тепърва трябва да бъде проверена. Ден по-късно, на среща в Министерския съвет, беше поискано да се внесе предложение за освобождаване на главния секретар. То вече е факт и очевидно мотивите не са плод на проверката", коментира Демерджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той лично е попитал настоящия МВР шеф Калин Стоянов за главния секретар на МВР и директора на "Гранична полиция". Получил е уверение, че няма проблеми и ще се работи както досега, тъй като е доволен от случващото се. Дни по-късно и двамата се оказват неподходящи за тези постове.

"Нормално е Калин Стоянов да поеме отговорност за това, което се случва. Нормално е и да се погледнат обективните цифри. Вчера излезе доклад на аналитичната дирекция в МВР. За първото 6-месечие на 2023 г. цифрите са положителни - броят на престъпленията намалява с малко над 4%, увеличаване на разкриваемостта с над 5%", даде пример той. 

Демерджиев е на мнение, че от 2021 г. МВР е започнало все по-добре да се справя в борбата с манипулирането на изборите.

"Това ли е отговорът - да обезглавим дирекциите непосредствено преди изборите?! Какво цели това, ако не сценария от записа. Стъпките не са само в МВР, правят се паралелни стъпки. Тихо беше сменен шефът на ГРАО. Вероятно ще има още подобни смени, които да обезпечат комплексно изборния процес, така че да може да манипулират резултата", каза още той.

"Как може да смениш директор като директора в Пазарджик, който е повишил разкриваемостта за кратък период с 37%? Какви са аргументите да бъде сменен, на кого пречи? Областните дирекции на МВР контролират дейността в цели области, сменени са половината. Тече сценарият и очевидно ще бъдат сменени почти всички. Аз смених четирима областни директори, а тук се сменят повече от половината още преди да са започнали реални действия", изтъкна Демерджиев.

Той подчерта, че самият вътрешен министър е признал, че действа под натиск да смени областните шефове на МВР.

Убийството на Алексей Петров 

"Безпрецедентно убийство. Много обстоятелства сочеха, че Алексей Петров е ангажиран пряко с актуалните политически процеси в страната. Той самият се сочеше като говорител, който обясняваше процесите. Обяви, че има съставено правителство и е технически въпрос да бъде гласувано от парламента", коментира Демерджиев.

Запитан дали убийството на Петров може да има връзка с това на Къро и смъртта на единия от така наречените братя Галеви - Ангел Христов, бившият вътрешен министър отбеляза, че МВР е длъжно да провери всички версии.

"Няколко дни след убийството да твърдим, че една версия е нереалистична... Не разбрах какви са мотивите и как се проверява, но не се работи по нея. Кой отговаря за криминалния контингент от категорията на Ангел Христов и не е ли това именно ГДБОП, която беше оглавявана от Калин Стоянов? По време на служебните кабинети бяха привлечени нови 7 обвиняеми по случая "Хемус". Сериозни хора, които са имали сериозно отношение към случващото се там. Какво се случва с това разследване и защо цикли? Главният секретар ли е виновен? Какво се случва с информацията за смъртта на Петьо Еврото? Цяла седмица държавата не знае и не може да получи информация", заяви още Демерджиев.

Случващото се в съдебната система

"Не виждам да се случва нещо по-различно, не виждам промяна. Цели се държавата да изпадне в безвремие, това не е в интерес на държавата и обществото. Последният доклад за върховенството на правото ясно указва какво се очаква от нас - уличени и арестувани хора от ниво министри и депутати. Това продължава да липсва", подчерта Демерджиев.

България в Шенген 

"Видях значително отстъпление по темата "Шенген" и изразявам сериозното си безпокойство, че не виждам евросредствата да се влагат в технически съоръжения. Ако не бъдат вложени лятото, в един момент може и да ги изгубим. И със сигурност ще изгубим перспективата да влезем в Шенген", предупреди бившият шеф на МВР.

В края на разговора Иван Демерджиев отказа да даде категоричен отговор на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив.