Убеден съм, че изборният ден ще премине без инциденти. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг след среща с професионалното ръководство на МВР относно въпросите, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден, предава репортер на “Фокус". Вътрешният министър категорично заяви, че не очаква никакви проблеми.

Той подчерта още, че нямат оперативни данни за реална заплаха и ясно заяви, че се касае за хибридни атаки. “Не сме установявали реално опасност в нито един от случаите", категоричен бе вътрешният министър относно бомбените заплахи към училищата, започнали през изминалите дни.

Фокус" припомня, че серия от фалшиви бомбени сигнали, изплатени чрез имейл, заля учебни заведения от цялата страна през изминалите дни.

Министърът поясни, че сградите, в които ще се гласува ще бъдат проверявани за всякакви предмети и ще бъдат запечатани всички помещения, които не участват в изборния процес. “Взели сме превантивни мерки. Още от съботния ден сградите и техният периметър ще са под постоянен контрол от служители на МВР", обясни той.

По случая той коментира, че ЦИК и МВР работят в тясно сътрудничество като поясни, че тази сутрин са били приети работни правила за действие с взривно устройство и от следващата седмица няма да се стига и до освобождаване на ученици при евентуални бомбени заплахи.

По думите му предвидените правила се отнасят основно за служителите на МВР и не се налага други лица да бъдат инструктирани.

“ЦИК, заедно с МВР, ще направи всичко възможно, така че изборния процес да протече нормално и без излишно напрежение каквото се създава с постъпването на бомбените сигнали", категоричен бе председателят на ЦИК Камелия Нейкова.