Турската страна още по-активно да участва при извършване на действия от тяхната страна на границата, така че да не се събират големи групи мигранти, които атакуват нашата граница. За това са се договорили министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу, предава БНТ.

България вече е предала на южната ни съседка и списъци с имена на потенциални каналджии, като е получила уверение, че ще има акции срещу тях в Турция. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на церемонията по първа копка на нов затвор в дупнишкото село Самораново.

Той добави, че през последните дни на границата от турска страна са командировани допълнителни екипи на жандармерията и военнослужещи, а целта е мигрантския натиск да се сведе до минимум.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи: "Разположени са на различни стратегически подстъпи към границата и по този начин събирането на тези сили не позволява събирането на големи групи мигранти. По-рано се наблюдаваше струпване на над 1000 души, които атакуваха постепенно нашата граница на малки групи от по 20-30. Разбирате колко е трудно да се противодейства в такава ситуация. Освен това те патрулират вече доста по-активно от тяхната страна, правят проверки за незаконно оръжие, правят проверки за всичките действия по линия на наркотици и каналджииство".