"Очаквам всички, които желаят, да бъдат допуснати и да им бъде осигурено безопасно посещение на гроба на Гоце Делчев", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

Според него има данни за спрени български граждани на границата с РСМ, но за момента не са много.

"За нас са важни две неща - не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината", изтъкна министърът.

"Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и не може почитта към една такава личност да се изразява с призиви към насилие. Почитта към такава личност се изразява със смирение и уважение към паметта на един такъв апостол. Подобни призиви рошат мостове. Ако искаме да сме част от Европа, трябва да градим, а не рушим мостовете помежду си. Така че призовавам политиците да не се поддават на подобен род провокации. Да запазим самообладание и спокойствие и силно се надявам, че следващият път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложих това да се случи и днес, очевидно не се възприе от македонската страна за момента", подчерта Демерджиев.

Той обясни, че след възстановяването на хартиените бюлетини, ще се възстановят и практиките по изкриването на изборните резултати и основната му задача като министър е да противодействат на купения вот.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи, че Християн Пендиков е в добро състояние и е опериран. По думите му той е пред изписване.