5,411 милиарда лева - пари, които са взети от Бюджета и са похарчени незнайно за какво, но не и за компенсации за бизнеса. Това каза от парламентата трибуна депутатът от ГЕРБ и шеф на Комисията по енергетика Делян Добрев, предаде репортер на "Фокус". Това се случи по време на дебатите относно Проект на решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да изпълнява законовите си задължения. 

"Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в Бюджета - 5,411 милиарда. Компенсациите за бизнеса са различни пари, които се събират по друг ред и се харчат по друг ред. Октомври месец 2021 г. АЕЦ "Козлодуй" дава 450 милиона на Министерство на енергетиката, 2022 г., април месец, 1 милиард 176 милиона лева НЕК дава за закупуване на зърно - такова не беше купено! Май месец е платен дивидент от БЕХ в размер на 190 милиона, за периода март-юли 2022 г. от Фонда за енергийна сигурност, който искаме да попълним, са източени 1 милиард 309 милиона лева към Министерство на енергетиката, МРРБ и МОН, 2023 г. май месец е платен дивидент от БЕХ 291 милиона лева...", подчерта Добрев. 

Припомняме, че ГЕРБ и ДПС нанесоха жесток удар на финансовия министър Асен Василев. Искат той да покрие дефицита от 1 милиард лева в енергетиката. Такова предложение беше внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и от депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов в деловодството на парламента.