"Продължаваме промяната" саботираха процеса по изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев след приемането на проекторешнието, касаещо фирмите, с които българската държава ще води преговори за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй", предаде репортер на "Фокус".

"Ключовото в днешното решение не е толкова името на въпросната компания, колкото, че Народното събрание определи определени определени изисквания от страна на преговарящите от българска страна в този процес. Едно от тези изисквания е да ни предложат задължително фиксирана цена, защото основен риск в такъв тип проекти е, че те започват с един бюджет и завършват със съвсем различен. Дори централи в Европа и Америка започват при една цена, а се оказва, че завършват при два, понякога три пъти по-висока цена. Първото изискване е едно от най-важните на Народното събрание, заложено е в проекта на решение днес да ни бъде предложена фиксирана цена, за да знаем колко точно ще платим", каза Делян Добрев.

"Другото изискване на Народното събрание е този първия блок - 7-ми, да бъде построен в рамките на 60 месеца, а вторият нови блок - 8-ми, който ще е по технология AP1000 - да бъде построен в рамките на 54 месеца. Третото изизкване е, че искаме поне 30% от бюджета за този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители. Единствено "Хюндай" беше компанията, която беше съгласна да отговори на трите изисквания, които ние поставяме", обясни шефът на Енергийната комисия.

Делян Добрев уточни, че първата електроенергия трябва да бъде готова през 2035 г., а през 2037 г. трябва да заработи 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

“Това е един наистина уникален проект с всички съпътстващи индустрии и работни места, които ще донесе със себе си. Ще гарантира енергийната независимост на България и тази мощност ще генерира евтин и силен ток", заяви съвносителят на проекторешението Станислав Анастасов.