ГЕРБ ще внесе Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Това каза по време на брифинг в парламента Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ предлагат законопроект, който има за цел да не облагодетелства руските компании. Тези 3 млрд. лв. да не отиват в Швейцария, а да бъдат отстъпка за всички потребители в България. Под всички се има предвид компенсации да се дават на физически, но и на юридически лица“, заяви още Добрев.

Механизмът за компенсиране остава същия - по моделът, по който се прави компенсацията с 25 ст.

"Ние въвеждаме вноска не само от "Лукойл", а всички компании, които преработват руски петрол, ще е длъжна да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност. Този механизъм не касае бюджета. Това е една от силните страни, тоест, за да започне да работи схемата, която ние прилагаме, няма нужда от бюджет, няма нужда от актуализация, няма нужда дори да има правителство“, коментира Делян Добрев.

Той обясни, че всички компании, които извършват преработка на нефт от Русия или изнесен от Русия, ще са длъжни да правят вноска. Вноската ще се формира от разликата между цената на средиземноморската борса, между петрола сорт Бренд и Уралс.

Законопоектът ще бъде внесен в рамките на следващата седмица, а сега ще бъде пуснат за обществено обсъждане.

"Намеренията на служебния кабинет са добри, но те следваха европейския пример, който не работи за България. Ако този закон не бъде приет и ние не успеем да прехвърлим ползите от дерогацията към българското общество, то, по-добре въобще да няма дерогация. Ако не приемем този закон, ще внесем друг, с който да задължил служебния кабинет да изтегли дерогацията“, добави Добрев.