Заради последния бюджет на Асен Василев трябва да изтеглим 41 млрд., повече отколкото за 37 години преди това, притеснен е политикът

ГЕРБ е сигурно единствената партия в следващия парламент, която ще има шанс да създаде правителство. Това увери в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Делян Добрев, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 29 МИР-Хасково.

"Защото това се доказа в 48-ия парламент – "Промяната“ и "Демократична България“ са в изолация. Те казват "Ние сме добрите, всички останали са лошите“ и тези, "лошите“, не искат да ги подкрепят. Те дори не посмяха в 48-то НС да внесат кабинет. Внесоха програмна декларация, която бе подкрепена от около 60 депутата, т.е. на тях не им стигат 60 депутата, за да изберат правителство. Ситуацията и този път ще е същата. А нашият кабинет начело с Габровски – експертен кабинет, разбира се, не политически, заради фрагментацията в парламента събра 114 гласа. Т.е. на нас не ни стигнаха 7 гласа, на тях не им стигнаха 60 гласа. Мислите ли, че те ще си повишат с толкова резултата, че да удвоят броя на народните си представители и да излъчат правителство? Няма как това да се случи“, категоричен е политикът и е уверен, че ГЕРБ ще повиши резултата си и се надява на тези 7 допълнителни мандата, за да може да сформират правителство.  

По думите му дори и втори да е ГЕРБ на тези избори, пак единствено той ще може да сформира кабинет заради това, че

"Промяната“ и "Демократична България“ са в изолация 

На въпрос дали парламентът трябва да дебатира и гласува бюджет преди да има избрано управление Добрев посочи, че "е хубаво да има първо правителство и не се очакват избори, защото всяка партия ще се опитва да се хареса на избирателите и много трудно ще се удържи финансовата дисциплина, много трудно ще се направи така, че дупката в бюджета, която съществува към момента, да не стане още по-голяма“.

Ако оставим "Промяната“ да управлява бюджета, със сигурност ще стигнем до катастрофата,

която очерта Росица Велкова (бел. ред. - служебен финансов министър). "Какво каза тя? Че ако се продължи с тази бюджетна политика, дупката в бюджета, която за тази година е 12 млрд., догодина ще стане 14.5 млрд., и следваща година ще е още 14.5 млрд. Т.е. сумарно недостигът в бюджета ще бъде 41 милиарда. Всеки един лев дефицит означава един лев дълг. Т.е. ако имаме 41 млрд. дефицит, това означава, че на държавата не й стигат 41 млрд. и тя ще взема от вътрешния и от външния пазар тези пари, за да може да се разплати“, разясни водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 29 МИР-Хасково. 

Добрев напомни, че България започва да трупа дълг 1985 г. "През тези 37 години са управлявали 23-24 правителства, от тогава досега сме натрупали 37 млрд. или по един млрд. на година. Сега само за 3 години заради последния бюджет на Асен Василев трябва да изтеглим 41 милиарда. Повече отколкото за 37 години преди това“, посочи Добрев.

Той е на мнение, че ако "Промяната“ продължи да управлява финансите на държавата и изтеглим 41 млрд. дълг в следващите 3 години, "нищо чудно да стигнем до МВФ, защото когато финансовите институции видят, че ти теглиш дълг и го харчиш по безобразен начин, те спират да ти дават заеми. И като спрат да ти дават заеми, тогава единственият, който може да ти даде, е МВФ“.

Представителят на ГЕРБ е убеден, че Валутният фонд ще ни даде пари, но това ще е констатация, че вече сме "катастрофирали“. Добрев смята, че добре, че страната ни е във валутен борд и това е било бариерата пред кабинета "Петков“ да не печата пари. "Тогава щяха хем кредити да теглят, хем да печатат пари, и нямаше да прилича ситуацията на 1997 година, а

1997 щяхме да я изживеем наново

Разбирате ли? Изкарахме луд късмет, че сме във валутен борд и не можаха да пуснат печатницата на БНБ“, каза той. 

Политикът допълни, че това, че хората обедняват се вижда не само по новите пари, които излизат от банкомата, а и по това, че в момента има рекорден ръст на бързите кредити. "В същото време имаме рекорден ръст на потребителските кредити от банките и намаляване на броя на депозитите, т.е. една част от хората си закриват сметките, защото вече са изхарчили парите“, заключи Добрев.