Делегацията на ДПС в Европейския парламент гласува в подкрепа на резолюция относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, която бе приета днес с голямо мнозинство, обобщавайки изразените по време на пленарния дебат на 05 октомври 2022г. аргументи за премахване на вътрешните граници спрямо България и Румъния, съобщават от пресцентъра на делегацията на ДПС в група "Обнови Европа".

С резолюцията членовете на ЕП отново настояха, че свободното движение е едно от ключовите постижения на Европейския съюз, за чието функциониране са приети редица компенсаторни мерки с цел обмяна на информация и утвърждаване на доверието между държавите-членки, както и че няма правно основание за налагане на допълнителни изисквания спрямо двете страни, които са изпълнили Шенгенските критерии още през 2011г.

Докладчикът за резолюцията за групата "Обнови Европа“, Софи Ин'т Велд, заяви по време на пленарната дискусия: "Зачитането на правилата на ЕС не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. Особено в тези времена, трябва да поставим европейското единство над националните политики. България и Румъния принадлежат към Шенген.“

Делегацията на ДПС трайно настоява за равното третиране на българските граждани, като неизменно изтъква, че продължаващият граничен контрол има негативни последици както по отношение на живота на европейските граждани, така и по отношение на икономическия напредък, транспортните операции, вносa и износа към, и от двете държави.