Британският гражданин Дейвид Бодил, който бе арестуван в село Любеново, Плевенско, се е съгласил доброволно да бъде предаден на английските власти. Това съобщи за Агенция "Фокус“ неговият адвокат Жоро Нинов.

Днес делото за екстрадицията се е гледало при закрити врата от Плевенския окръжен съд. "Съдът вече се е произнесъл с решение, което аз все още не съм видял, но доброволно съгласие за предаване от негова страна е факт. Предстои в 10-дневен срок предаването му на английските власти", каза адвокатът.

"Това е най-разумното решение за него, защото по тази заповед за арест, изпратена от Кралство Великобритания и Северна Ирландия, е упоменато само едно престъпление. А той има "досъдебни производства" по българската терминология, в Англия, за общо пет. Ако се съгласи на екстрадиране, той ще бъде съден в Англия само за едно – за това го предават българските власти", обясни адвокат Нинов. Тоест, решението на съда за предаването му касае само престъплението за взривните вещества.

Защитникът на Бодил ще има препис от решението на съда и протокола утре, но коментира още, че Дейвид Бодил е бил доволен от крайното решение на българския съд. При доброволно съгласие за екстрадиция, съдът се произнася в закрито заседание, каквото е било днес. 

Адвокатът каза още, че Бодил няма повдигнато обвинение нито тук, нито в Англия, и все още не е придобил качеството на обвиняем. Има само образувано наказателно производство. В Англия е имало претърсване и изземване по данни за извършено престъпление по чл. 4 от Закона за взривните вещества. Имало е  заповед за арест за провеждане на това разследване и нищо друго. Има образувани и още 4 досъдебни производства по английското законодателство, но те не фигурират в това решение и няма да фигурират и за българския съд. Фигурира само едното, за което са искали предаване. "Останалите производства са също свързани с изготвянето на взривни вещества и нещо подобно. Но не бих могъл да ги коментирам точно, защото не познавам техните закони", уточни адвокат Нинов. 

По думите на защитника, самият Дейвид Бодил твърди, че за него това е хоби, и на съда е казал така.

"Но ако искате да бъде откровен, за мен това не е терорист. Не знам в Англия как го таксуват, но за мен не е. Той от Лондон да тръгне за София, и да има заповед за арест,това е абсурдно. Той пристига в България на 17 ноември 2022, а заповедта му за арест е от 28 декември 2022. На петия ден след издаването и, той е арестуван тук. Българските власти са направили всичко необходимо по закон зазадържането и предаването му", обясни още адвокат Жоро Нинов.