Деца и ученици от 26 училища и детски градини донесоха празнично настроение в Министерството на образованието и науката в деня на Баба Марта. Те участваха в благотворителен базар, на който представиха изработени от самите тях мартеници.

Проявата бе открита от министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, а сред гостите бяха министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на културата Кръстю Кръстев, депутати, представители на синдикалните и работодателските организации в образованието и др.

"Мартениците на този базар са изработени от децата и учениците. Приходите от продажбите им се предоставят на самите училища и голяма част от тях ще бъдат използвани за благотворителност. Затова искам да благодаря на децата, учениците и техните учители. Бъдете все така сръчни и добри“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на базара.

Министър-председателят акад. Николай Денков отбеляза, че днешният празник е български, преживял през вековете и винаги ще ни обединява.

Днес е представена столичната образователна система в нейната пълнота, изтъкна началникът на Регионалното управление по образованието София-град Ваня Кастрева. Тя посочи, че в базара участват частни детска градина и училище, общински детски градини, както и държавни и общински училища. Сред образователните институции има такива от централната част на София, както и от по-отдалечени райони на Столична община. Част от училищата имат дългогодишни традиции в различни благотворителни прояви и инициативи. Свои мартеници представиха и седем професионални гимназии с разнообразни профили и специалности -високи технологии, икономика, селско стопанство, туризъм, облекло, текстил, дизайн.

Всички те показаха изключително творчество и изобретателност в изработването на своите изделия от бели и червени конци, като за направата им много от тях използват и уменията, придобити в класната стая. Част от децата изработваха мартениците си на място пред очите на гостите.